Miten jääkiekosta on tullut yksi suosituimmista urheilulajeista muutaman viimeisen vuoden aikana?

Suomalaiset ovat tunnetusti jääkiekkokansaa, mutta lajin suosio on ollut nousussa ympäri maailmaa muutaman viimeisen vuoden aikana. Tässä artikkelissa pohditaan, että mitkä ovat syyt kasvavan suosion taustalla meillä ja muualla.

  1. Jääkiekolla on oma seuraajakuntansa Suomessa

Jääkiekko on kuulunut suomalaisten arkeen jo pitkän aikaa. Keväällä järjestettävät jääkiekon MM-kisat huipentavat jääkiekon seuraajien kiekkokauden. Suomessa jääkiekon suosion kasvu linkittyy maan vaurastumiseen ja kaupunkien kasvuun: joukkuelajit alkoivat kiinnostaa kaupungissa asuvia ihmisiä uudella tavalla. Nykyään jääkiekko onkin maamme suurin urheilulaji, mikäli mittaamme suuruutta katsojamäärillä ja taloudellisella mittarilla.

  1. Jääkiekkokulttuuri kehittyy

Voidaan varmasti sanoa, että jääkiekkokulttuuri on Suomessa erittäin kehittynyttä: seuroilla on omat fanituotteensa, omat hallinsa ja innokkaimmat kannattajat kiertävät joukkueensa mukana myös vieraspeleissä eli matkaavat Suomen eri paikkoihin kannustamaan joukkuettaan. Monelle jääkiekon seuraajalle vedonlyönti otteluiden tuloksista kuuluu olennaisena osana lajin seuraamiseen. Tämä on tullut entistä helpommaksi internetin aikakaudella, kun enää ei tarvitse mennä kioskeille ja muihin vastaaviin paikkoihin lyömään vetoa. Vaikuttaa siltä, että jääkiekko on herättänyt kiinnostusta entistä useammissa ihmisissä myös maailmalla. Siirrytään seuraavaksi pohtimaan syitä sille, että miksi näin on.

  1. Pitkiä perinteitä löytyy myös muualta

Yksi keskeinen syy jääkiekon suosiolle ympäri maailmaa on se, että jääkiekkokulttuurilla on pitkät perinteet monessa maassa. Eräs jääkiekkomaailman keskeisistä maista on Yhdysvallat, joten otetaan se esimerkiksi maasta, jolla on pitkät kiekkoperinteet. Eräs tieto kertoo, että Yhdysvalloissa rakennettiin ensimmäinen jääkiekkokaukalo Baltimoreen jo vuonna 1894! Laji oli tullut Yhdysvaltoihin kanadalaisten siirtolaisten mukana ja ensimmäinen tiedetty muodollinen jääkiekkopeli järjestettiin maassa vuonna 1893. Ottelua Yalen yliopiston ja Johns Hopkins yliopiston väillä on yleisesti pidetty modernin kiekkoilun alkuna Yhdysvalloissa. 

Siitä lähtien jääkiekon suosio on noussut ympäri Yhdysvaltoja. Maan koillisosat ja ylempi keskilänsi omaksuivat jääkiekon muita nopeammin, johtuen kylmästä ilmastosta. Tilanne on kuitenkin muuttunut jääkiekkoareenoiden tulon myötä ja nykyään huippujääkiekkoa pelataan nykyään myös lämpimässä Floridassa. NHL (National Hockey League) perustettiin vuonna 1917 ja siitä tuli yksi tärkeimmistä ammattilaissarjoista Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on siis yksi esimerkki siitä, miten jääkiekon suosio ei rakennu tyhjän päälle, vaan sillä on pitkät perinteet, jotka ulottuvat yli sadan vuoden taakse.

  1. Jääkiekko erottuu muista lajeista

Mikäli mietitään seikkoja, jotka erottavat jääkiekon muista lajeista, on alusta aivan olennainen ero. Jalkapalloa, pesäpalloa, koripalloa, rugbyä, nyrkkeilyä, tennistä jne. harjoitetaan tasaisella ja enemmän tai vähemmän pitävällä maalla, ei liukkaalla jäällä. Tämä on toisin jääkiekon kohdalla ja jo pelkästään tämä tekee jääkiekosta poikkeuksellisen urheilulajin. Muissa lajeissa urheilijoilla on jalassaan urheilukengät, mutta jääkiekossa terävät luistimet. 

Voidaan pohtia, että ovatko jääkiekkoilijat muita urheilijoita haastavamman tehtävän edessä, kun heidän on yhdistettävä nopeus, ketteryys kiekon hallitseminen ja tasapainoilu, pelatessaan vauhdikasta peliä jääkiekkoareenalla. Tällaisen taiteilun katsominen on joidenkin ihmisten mielestä varmasti mielenkiintoisempaa, kuin esimerkiksi jalkapallo, jossa yleensä tehdään vähemmän maaleja ja peli ei etene päästä päähän yhtä nopeasti, kuin jääkiekossa.

  1. Vauhti on osa peliä ja se kiinnostaa yleisöä

Kuten edellä todettiin, on jääkiekko nopeatempoinen peli ja siinä on vauhtia. Itse asiassa harva muu urheilulaji yltää jääkiekon nopeuksiin. Tämä nopeatempoisuus pitää myös katsojat hereillä, sillä pienikin huomion siirtäminen muualle voi johtaa siihen, että näyttävä maali tai muu tärkeä pelitapahtuma jää näkemättä. Esimerkiksi jalkapallo-ottelun aikana voi luultavasti käydä turvallisemmin mielin vaikka jääkaapilla hakemassa syötävää ilman pelkoa siitä, että mitään tärkeää pelitapahtumaa jää näkemättä muutaman sekunnin tauon aikana.

  1. Jääkiekkopelaajat ovat kovia urheilijoita

On totta, että kaikki huippu-urheilijat ovat kovatasoisia atleetteja, mutta jääkiekkopelaajat ovat ehkä kovimpia kaikista (kamppailulajien harrastajat ja seuraajat olisivat tästä toki varmasti eri mieltä). Tämä siksi, että nopeuden lisäksi jääkiekkokaukalossa tapahtuu taklauksia ja kiekon sekä mailan osumia tasaiseen tahtiin. On helppo kuvitella, että kesäloma kauden päätteeksi on tervetullut varmasti lähes jokaiselle pelaajalle! Tämä lisää omalta osaltaan yleisön kiinnostusta jääkiekkoa kohtaan, sillä maailman kovimpien urheilijoiden suoritukset kiinnostavat monia ihmisiä.

  1. Jääkiekko on joukkueurheilua

On totta, että jääkiekossa, kuten muissakin joukkuelajeissa, muutama urheilija voi nousta supertähden asemaan, mutta kokonaisuutta ajateltaessa, jääkiekko on kuitenkin joukkuelaji. Yleisön on varmasti helpompi samaistua joukkueen kannattamiseen, kuin yksittäisen urheilijan tukemiseen. Kun joukkue voittaa, voittaa joukkueen kannattajakunta siinä samalla. Toki voi sanoa, että yksilöurheilijoilla on omat kannattajansa, jotka kokevat saman voitontunteen, mutta jääkiekossa me-henki lienee kuitenkin voimakkaampi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.