Bloggaus on bäk

Jasmon blogi on tuottanut laadukasta, eikä ollenkaan kyynistä, sisältöä internettiin jo vuodesta 2005. Kohta vietetään 20-vuotisjuhlaa. Valmistelut on jo käynnissä.

Hauskaa on huomata miten bloggaaminen on tässä aikana muuttunut. Ensiksi sitä tehtiin intohimolla ja kerrottiin mitä kuuluu. Tutustuttiin aiheeseen ja sitten alkoi myös meta-bloggaus, blogattiin siitä mitä blogataan ja niin edelleen.

Kohta tuli sosiaalinen media. Facebook, Twitter jne. Yhtäkkiä blogeissa aikoinaan himoitut ”sidenotet”, jotka olivat yhden lauseen mittaisia statuspäivityksiä, löytyivätkin jostain muualta kuin blogialustalta.

Pikkuhiljaa bloggaajien näkökulmasta kävi niin, että twitterissä ja facebookissa jaettiin linkkejä omaan blogisisältöön. Hei, tule katsomaan, kirjoitin juuri blogiini jotain.

Jengi ei tullut.

Pakko oli sitten mennä sinne, missä yleisökin on. Tänä päivänä somessa julkaistaan pitkiä tekstiseiniä (Facebook, Instagram) ja toisaalta taas Twitterissä julkaistaan pitkiä threadeja (hei, tämä on postaus 1/42). Joku on keksinyt siihen sitten unrollauksen, jolla apuohjelma julkaisee tämän postauksen yhtenä verkkosivuna. Eli pitkä paloihin jaettu twitter-postaus löytyy sitten pitkänä versiona jostain toisesta palvelusta.

Nyt kun Elon ajaa Twitteriä rotkoon, niin on huomattu että nämä threadit toimii vähän epäluotettavasti ja paljon muutakin ongelmaa aina välillä on. Jengi pohdiskelee, mikä muu paikka voisi olla hyvä julkaista tällaisia threadeja ja että olisi tuki kuville ja mahdollisesti muullekin medialle.

En ole kuitenkaan vielä huomannut, että blogaaminen tai vastaavat pidempien tekstien tuottaminen some-alustojen ulkopuolelle olisi käynnistynyt. Syytä en tiedä, luulisi sen olevan loogista että tällaisille palveluille olisi kysyntää.

Voiko yksi syy olla siinä, että julkaisut usein tehdään puhelimella, jolloin monen alustan monipuolisuus on itseasiassa ongelma: Pitäisi olla vaan yksi kuva + teksti -tyyppinen julkaisumalli. Tai jotain vastaavaa.

Kun jengi nyt etsii, ainakin alitajuisesti, pakopaikkaa Twitteristä ja ehkä muustakin somesta sellaiseen ympäristöön, jossa voivat myös helpommin vaikuttaa kommentointiin, trolleihin jne, niin uskon että bloggaaminen versio 2 laskeutuu keskuuteemme. Tarvitaan vaan se joku alusta, joka on helpompi ja nopeampi käyttää kuin wordpress ja millä voidaan jotenkin saada sisältö näytille ihmisille helpommin.

RSS-lukijat yms ovat tainneet isolta yleisöltä jo painua unholaan.

Saapa nähdä, miten näitä pidempiä tekstejä jengi haluaisi julkaista?


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.