Vuoden 2023 vaalipostaus

Niin se taas on, että Suomessa eduskuntavaalit lähestyy. Näitä eduskuntavaalipostauksia on, tavalla tai toisella, tullut tehtyä ennenkin. Ja tehdäänpä taas!

Vaalikoneet

En tiedä onko tällä hetkellä vielä auki muita varteenotettavia vaalikoneita kuin Hesarin vaalikone. Sitä on tullut vähän pyöriteltyä ja se on sitä vaalikonehommaa, mitä ollaan totuttu kokemaankin. Yllä olevista linkeistä voi kerrata ajatuksia siitä, miten vaalikoneita kannattaa käyttää. Alempana tulee vielä yksi linkki!

Mitä Hesari tässä ilmeisesti yrittää kysyä on että haluaisinko että opettajien ja oppilaiden suhde olisi parempi myös siinä tapauksessa jos se olisi jostain muusta pois.

Ymmärrän tilanteen mikä Hesarilla on. He haluavat saada eroja henkilöiden välillä ja varmistamaan sen asian, että ei voi haluta kaikkea ja sitten myös veronalennuksia. Että joutuu ottamaan vastatessa myös vastuun siitä että kuinka se mahdollisesti rahoitetaan.

Ongelmana on vaan se, että en minä tiedä miten opetustoiminta nytkään rahoitetaan, miten hyvin se on rahoitettu, mitä siellä pitäisi parantaa ja niin edelleen. Myös monet ehdokkaat ovat näiden edessä vähän ymmällään ja siksi samalla mielipiteellä, kuten vaikka että ”kyllä tämä on hyvä idea mutta me ei voida tätä kestävästi tehdä lainarahalla”, ehdokkaat voivat vastata joko jokseenkin eri mieltä tai jokseenkin samaa mieltä.

Aukottomia kysymyksiä ei varmaan voi tehdä, mutta itse pidän suurinta osaa kysymyksistä sellaisena, että en osaa niihin vastata mitään järkevää. Siksi se alkuperäinen vinkki siitä, että vastaa vain niihin kysymyksiin joihin on itse selkeästi jotain mieltä, on erittäin hyvä edelleen. Muut ohittaa.

Melkoisia kysymyksiä.

Toinen tapa vastata mystisiin kysymyksiin, kuten yllä, on miettiä tätä toisesta näkökulmasta. Keitä ovat he, jotka vastustavat ehdottomasti leikkauksia. Ja keitä ovat ne, jotka taas haluavat vaan leikata. Kun muodostaa mielessään nämä ryhmät, voi asettaa itsensä ryhmien väliselle janalle ja sijoittaa itsensä kohti leikkaajia tai lainaajia.

Hauska yksityiskohta tietysti ovat ne henkilöt, jotka vastaavat ”täysin eri mieltä” ja selityksessä kertovat että talouskasvu hoitaa homman ja velkaantuminen loppuu siksi. Oli heidän kanssaan eri mieltä perustelusta tai ei, niin vastauksia se kivasti kierouttaa.

En tiedä mitä näistä vaalikoneista oikeasti saa irti. Ehkä jonkinlaisen shortlistan ihmisiä (ja ennen kaikkea puolueita!), joihin kannattaa tutustua tarkemmin, jos ehdokkaasta haluaa jotain oikeasti tietää. Ja, muistettava on, että eduskuntavaaleissa kyllä äänestetään ehdokasta, mutta ääni menee oikeasti puolueelle. Valitse siis ensisijaisesti puolue, jota äänestät. Eduskuntavaaleissa saisikin olla myös puoluevaalikone!

Vaalikoneen käyttö

Hesarin vaalikone on mielestäni ollut aiemmin rutkasti parempi. Nimittäin, vaalikoneen monitulkintaiset kysymykset tekee juuri sen, että kun aluksi saa ihan kummallisia ehdokkaita itselleen, voi katsoa heidän vastauksiaan, että miten he ovat asiat ymmärtäneet ja sitten säätää omia vastauksiaan uudelleen.

Hesarissa ei tällaiseen säätämiseen ole suostuttu, vaan voit aina aloittaa koko höskän alusta. Kysymyksiä ei tietysti ole kuin 40, mutta on tässä joku typeryyden siemen..

Toivottavasti Ylen vaalikoneen ominaisuuksien pohdinnassa on mukana joku, joka myös käyttelee vaalikonetta ja on siitä jotain mieltä :)

Ja sitten ne puolueet

On kai aika paljastaa menneisyyden rikokset ja myöntää että olin kiinnstunut Piraattipuolueesta silloin, kun se perustettiin. Kävin kertaalleen tapaamassa myös Tampereen piraatteja. Olin sen jälkeen vähän ymmälläni, enkä koskaan ole piraatteja äänestänyt. Kerron syyn liberaalipuolueen tarinan kautta.

Pienpuolueilla vaikuttaa olevan katto korkealla ja seinät leveällä – vielä korkeammalla ja leveällä kuin isommilla puolueilla. Siinä on järkeä ja se vaikuttaa vaalimatematiikalta. Mitä enemmän puolue saa ääniä, sitä isompi mahdollisuus jonkun on päästä läpi. Eli ehdokaslistat pitäisi saada täyteen.

Oletan, että sen vuoksi listoille päätyy iso määrä huru-ukkoja ja -akkoja. Näin on esimerkiksi Liberaalipuolueen kanssa. Liberaalipuolueella on paljon sellaisia uudistavia ajatuksia, joiden kanssa olen periaatteessa samaa mieltä. Tietynlainen virtaviivaistaminen ja valitseminen mihin kaikkeen valtio osallistuu. Heidän puolueohjelmansa menee hieman pidemmälle tässä ideologiassa kuin itse menisin, mutta koska heitä ei koskaan yksinvaltaan valittaisi niin en koe sillä olevan väliä. Asia siis kiinnostaa.

Mutta sitten niitä ehdokkaita ja heidän vaalilupauksiaan

Tämä on toki nyt epäreilua. Siellä on iso määrä ihan fiksuja lupauksia ja fiksun oloista porukkaa. Näitä oman elämänsä persuja tai koomikoita varmaan löytyy joka puolueesta. Pelkonani kuitenkin on se, että Liberaalipuolueessa, pienpuolueena joka taistelee ensimmäisestä edustajastaan, myös näillä henkilöillä on jotain vaikutusta. Kaikki pelaa. Myös ne jotka ovat enemmän sitä vaihtopenkkiporukkaa.

Toinen asia mitä mietin on vaikuttaminen. Onko vaikuttavampaa äänestää jotain pienpuoluetta vai jotain isoa puoluetta. Vaikka Liberaalit leikattavaa löysivätkin, en usko että he saavat äänivyöryä ja isoa vaikutusvaltaa. Jos ääneni avulla he saisivat jonkun läpi eduskuntaan, se olisi heille jo suuri voitto. Mutta vaikuttaisiko se mihinkään?

Entä vaikuttaako se, jos äänestän jotain olemassa olevaa puoluetta ja omalla äänelläni yritän vaikkapa sen puolueen sisäistä rankingia muuttaa ja sitä kautta hieman puolueen linjaa. Liioiteltu esimerkki, mutta jos Kokoomus muuttaisi kokonaisuutena ajattelua edes yhden pykälän minun kanssani samaan suuntaan, olisi se minulle henkilökohtaisesti suurempi vaikuttaminen, kuin että Liberaaleilta menisi läpi joku, joka olisi kanssani täysin samaa mieltä.

Toisaalta, maailma ei valmistu vaalikaudessa ja aikahorisonttina kannattaa pitää vähintään 10v. Haluanko yrittää tukea uutta poliittista liikettä kentälle vai muuttaa olemassa olevaa? Molemmissa on puolensa. Hyvät ja huonot.

Hyvää eduskuntavaalikevättä 2023!


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.