Kuntavaalit

Kolme helppoa askelta ehdokkaan valintaan

On taas aika kuntavaalien! Jasmon blogi tuntee vastuunsa ja täytyy tietysti heti olla neuvomassa, kuinka pitää toimia.

Kuntavaalikoneita on ainakin kaksi merkittävää. Hesarin todella huono vaalikone ja Ylen pikkuisen parempi vaalikone. Yhteistä niissä molemmissa on, että niissä kysytään melko paljon kysymyksiä, joista osa myös melko vaikeita.

Olen sitä mieltä, että useimmiten äänestäjät käyttävät vaalikoneita väärin. Sen sijaan, että panostettaisiin oman maailmankuvan näyttämiseen vaalikoneelle, suhtaudutaan siihen kuin tietokilpailuun.

Esimerkki: Pitäisikö valitusoikeutta rajoittaa kaavoittamisen osalta? -Hmm, ei mitään hajua, mutta ei varmaan mikään rajoitus ole hyvästä, sanotaan siis että todennäköisesti ei.

Vaalikoneen hienokaan tekniikka taustalla ei auta, jos vaalikonetta täyttäessä ehdokkaat tai äänestäjät ovat hölmöjä. Siksipä Jasmon blogi antaa nyt lyhyen listan, jolla vaalikonetta käytetään oikein.

 1. Vastaa vain kysymyksiin, joista todella olet kiinnostunut tai joista todella tiedät. Jos joudut miettimään, että kuinkahan on, niin ohita suosiolla.
 2. Jos et ymmärrä kysymystä, ohita suosiolla.
 3. Ei haittaa vaikka vastaisit vain neljään kysymykseen neljästäkymmenestä. Saat silti paremman tuloksen, kuin jos vastaat neljään ja arvaat jotain kahteenkymmeneen.

Noin. Mitä vähempiin kysymyksiin vastaat, sitä enemmän mielipiteesi niissä kohdissa korostuu.

Nyt saat listan ehdokkaista, jotka ovat sinun kanssasi niistä asioista samaa mieltä, joista tiedät jotain. Lue seuraavaksi potentiaalisimpien vastaukset läpi, myös siltä osalta kun puhutaan asioista, joihin päätit olla vastaamatta. Kenties opit jotain.

Kuinka sitten valitset ehdokkaan? Muista, että kuntavaalissa valitaan edustajia, jotka edustaa meitä lähtökohtaisesti puolueen viitekehyksessä. Mitä tiedät puolueesta, johon ehdokas kuuluu? Tiedätkö juuri mitään? Onko puolueista vaalikonetta?

Lähtökohtaisesti sinun tulee valita puolue ja sieltä jokin järkevä ehdokas. Ei toisinpäin. On turha äänestää ehdokasta, joka ilmoittaa kannattavansa torinaluspysäköintiä ja planeettojenvälistä matkailua, kun tiedät että siellä edustajistossa ei ole yhtäkään samoin ajattelevaa.

Näin valitset ehdokkaan

 1. Tee vaalikone, tutki tuloksista top 3 puolueet
 2. Tutustu puolueisiin ja ehdokkaiden vastauksiin
 3. Valitse se puolue joka jotenkin edes etäisesti kuulostaa järkevältä
 4. Valitse sitten top 10 ehdokkaista se oma sopiva, joka kuuluu tuohon järkevään puolueeseen.

Noin.


Posted

in

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Kolme helppoa askelta ehdokkaan valintaan”

 1. Lari avatar
  Lari

  Mietin ehdotustasi ja lisäisin pari lisähuomiota. Jos valikoin keskimäärin sarakkeista ”hieman tuota mieltä” tai ”en osaa sanoa”, niin top 10 on kaikki ihmisiä, jotka myös ovat vain ”hieman” jotain mieltä juuri niistä asioista joilla on väliä.

  Faktojen luonteeseen kuuluu se, että ne joko ovat, tai eivät ole, ja hyvä ehdokas joka tietää poliittiseen päätöksentekoon liittyvät faktat ei vastaa juuri mihinkään asiaan, että he ovat hieman sitä mieltä. Jos haluat äänestää ihmistä, jonka päätöksenteko perustuu faktoihin ja niiden etsintään, niitä tuskin löytyy ”hieman tuota mieltä”-sarakkeista.

  Lisäisin siis extra-vinkiksi sen, että vaikka et olisi vahvaa mieltä jostain asiasta, niin valitse silti vahvin vaihtoehto, että top-listasi muodostuisi ihmisistä jotka pystyvät tuon valinnan tekemään, ja sitä perustelemaan. Valitse sitten ihminen jolla on parhaat, faktaperäiset perusteet kyseisen valinnan tekemiselle. Tee näin etenkin asioissa, joista voisit kuvitella olevan vertaisnäyttöä muista maista esim. tilastojen muodossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.