Suomen autoverotus

On kyllä jännä, miten Suomen autoverotus voi ollakin siinä jamassa kuin on. Tuontiverot ovat EY-tuomioistuimen päätösten vastaisia ja niin edelleen. Mutta ei puututa niihin. Nyt puhutaan autoverotuksen uudistamisesta ja ilmaston parantamisesta.

Nimittäin eduskunnassa ja hallituksessa pidetään puheita kikkelit täristen siitä, että kuinka tärkeää nyt on pelastaa maailma ja miksi on tärkeää sitoutua pudottamaan päästöjä johonkin vuoteen 2050 mennessä. Siksi 2050, ettei nyt päätöksiä tekevien poliitikkojen tarvitse tehdä niitä mahdollisesti kipeitä päätöksiä, joita sitten vuonna 2045 aletaan ihmettelemään, kun mitään ei ole tehty.

Hyvä esimerkki tekemättömyydestä ja järjettömyydestä on käyttövoimavero. Nimittäin, sähköautoilta ja kaikilta muiltakin autoilta, jotka eivät polta bensiiniä, peritään käyttövoimavero.  No mutta tottakai! Miksi ei? Kyllä vähän saastuttavalla, mutta paljon painavalla, sähköautolla ajavia urpoja pitääkin rokottaa, oppiivatpahan hippeilemään. On mukavampaa siellä eduskunnassa tärisyttää kikkeliä kuin tehdä asian eteen jotain. Nimittäin eikö kohti vihreämpää tulevaisuutta -kampanja nimenomaan koostuisi tällaisista veronkevennyksistä vähän saastuttavia kohteita kohtaan.

En tiedä, jos sähköautoon tekee pienen polttoainetankin (1dl) ja vielä pienemmän polttomoottorin, jota hyrskäyttelee silloin tällöin, niin saako käyttövoimaveron sitten kierrettyä?

Ja jottei autoilulla maailma paremmaksi ideat vielä loppuisi, niin pureudutaanpa taas siihen ajoneuvon verotukseen, jossa kaavaillaan käytettävän sateliittipaikannusta. On nimittäin näppärää, että jokaiseen autoon asennettaisiin datavehjes ja gps-mokkula, siinähän saa jokainen suomalainen tienkäyttäjä sitten navigaattorin ja internetin autoon ilmaiseksi. Paitsi, että niitä ei saa käyttää. Tietenkään. Vaan valtio käyttää niitä, seuraa vuosittain, että paljonko on tullut ajeltua ja missä. Helsingissä ajelusta joutuu maksamaan euron kilometriltä (hähä, oikein) ja landella saa eurolla paahtaa sata kilsaa. Samalla poliisi ja muut koneistot saavat kuin sattumalta uuden täydellisen kyttäysvehkeen rikollisuuden torjuntaan. Jee, voiko olla kivempaa.

Sitten voikin nuo kamerat hakea tuolta teiden varsilta pois ja myydä Kiinaan. Nimittäin poliisilaitokselle perustettava GPS-Kyttääjät -osasto lähettää automaattisesti laskun kotiin, kun tulee ajettua yli 3km/h ylinopeutta. Kolaritilanteiden selvitys helpottuu, koska voidaan katsoa että kuka ajoi mistä ja kenen päälle ja mitä vauhtia. Samalla GPS-Kyttääjät voivat myös seurata, missä vaimonsa ja anoppinsa ajelee. On sitten vähemmän salaisuuksiakin kotona. Huippuidea siis tämä GPS-paikannin jokaiseen autoon.

Vaihtoehto tuolle GPS-Kyttäykselle olisi se, että ajoneuvoverosta suuri osa siirrettäisiin polttoaineeseen. Litra maksaisi sen 3 euroa ja WV 1,4l TSI 10 000 euroa. Uusi maailmanjärjestys. Mutta voih ja eih! Mitäs kun kaupungissa ei olekaan pakko ajaa, kun on julkisetkin, mutta jyväjemmarin on ajettava jos mielii saada penskat kouluun. Entä taksikuskit, voi että niitä taksikuskeja!

No, elinkeinon harjoittajat, niin taksikuskit kuin rekkamiehetkin nauttivat jo nyt verotukseltaan keveämmistä autoista ja polttoainekulut vähennetään verotuksessa. Yksityiset ihmiset, jotka asuvat jossain skutsissa, saisivat kanssa jonkun verojärjestelmän kautta tasausta.

Tästä kun on keskusteltu jossain keskustelupalstoilla, niin Team Skutsi on kauhuissaan siitä, että heidän kulunsa edelleen nousisivat, huolimatta verotuskompensaatiosta. No, ensinnäkin, hyvä jos nousevat. Koska ainoastaan nousevat kulut saavat hillittyä kulutusta ja kulutuksen hillitseminen auttaa pelastamaan maailman. Oliko sittenkään ihan pakko ajaa peltoautolla 4h paskarinkiä pellolla? Toisekseen, verotuksen uudistuessa olisi vihdoin varaa vaihtaa teinipojan ruosteinen DX vähän kuluttavaan Yarikseen ja isännän mannemersu ehkä johonkin semisti järkevämpään kaluun. Ja ehkä muitakin kompensaatiokeinoja löytyisi, kuten esimerkiksi polttoaineen lisäverolta välttyminen ensimmäisen 300l aikana vuodessa, jolla tekee jo kuitenkin aika monta välttämätöntä ajoa.

Tätä 300l ilman-lisäveroa-bensaa ei saa Porho Jr. jonka pitää päästä isin ostamalla Audilla polttamaan rengasta Prisman parkkikselle.

Toisaalta jos vero siirrettäisiin polttoaineeseen, niin ei saataisi rakentaa jännittävää ja teknistä GPS-paikannusjärjestelmää, joka tietenkin perustuisi yhdysvaltalaisiin (vanhentuviin) GPS-satelliitteihin. Kyttäystä ei saataisi maksimoitua ja verotuksesta voisi tulla monimutkainen. Poliiseille saataisiin ihan uusia tehtäviä, kun he pysäyttäisivät massoittain autoja tarkistaakseen, ettei GPS-vastaanotinta ole jätetty kotiin, tai kääritty lyijyyn. Veikkaan että järjestelmä annetaan TeliaSoneran hallittavaksi ja se tilaa toteutuksen Tiedolta.

Mitähän siellä Arkadianmäellä mietitään, siis muuta kuin että mitenhän saisin piilotettua edes osan näistä vaalitukiaisistani.


Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Suomen autoverotus”

  1. Erno avatar

    Muhaha! Olen aika samoilla linjoilla.

    Tuen ehdottomasti tätä, että Tieto otetaan projektiin mukaan. Tällä saavutetaan järjestelmä jota on mahdoton käyttää. Tai vaihtoehtoisesti sen opettelu vaatii niin paljon, että ainoastaan autoa oikeasti tarvitsevat viitsivät autolla enää liikkua. Tämä lienee päättäjienkin ajatus?

  2. haisuli avatar
    haisuli

    Verotukseenhan Pitäisi tulla ensivuoden alusta muutos. Tai näin ne silloin puhuivat kun tuota päästöihin perustuvaa veroa rukkasivat, että ”tämä tulee voimaan 2008 alusta ja sitten dieselvero muuttuu 2010 alusta (jos muuttuu)”. Eli mitään ei tapahdu ja vanhat paljon päästelevät autot ovat edelleen edullempia käyttää, hankkia jne kuin nykyiset pieni päästöiset.

  3. […] autoiluun liittyvästä verotuksesta, ennen kaikkea polttoaineverotuksesta ennenkin. Kas tässä hyvää paatosta ja tässäkin lyhyt naseva kommentti. Tällaisiin reippaasti yli 10v vanhoihin postauksiin kun voi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.