Voisinks mä testaa?

Vaikka opinnot ovatkin jo hidastuneet eikä sitä kautta saa enää uutta kiihkoa näihin pohdintoihin, niin heti koululla vierailu sai ajatuksia heräämään. Kyllä siinä yliopistosta on hyötyä, olkoonkin että kyseessä on Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Nimittäin jo aiemmin, kauan kauan sitten, kirjoitin käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta ja siitä, että vastataan käyttäjien tarpeisiin. Esimerkkinä oli Operan toiminta ja kirjoituksen idea oli, että yrityksen kotisivuilla koko käyttäjäryhmä ei ole edustettunna ja siksi käyttäjävaatimuksista tulee vääristyneitä.

Olen seurannut Nokian Beta Labsia heti alusta asti ja olen ollut vähän mukana Nokian muissakin jutuissa. Beta Labsissa käyttäjät pääsevät kokeilemaan keskeneräisiä ohjelmistoja auttaen bugihuntissa ja keksimällä uusia ominaisuuksia. Nokian kehitystiimi parhaansa mukaan yrittää jarruttaa muutaman nörtin kovalla paineella rummuttamia ideoita ja julkaista softaa yleisölle. Kun softasta julkaistaan ensimmäinen mature release, se lähtee pois Beta Labsista ja vaikka palautteet ainakin puheiden mukaan edelleen ohjautuvat tekevälle tiimille, niin kuka tietää jatketaanko projektia edes.

Miksei kaupalliset yritykset anna asiakkaiden auttaa tuotteen jälkitestauksessa?

Monesti naljaillaan niin Microsoftille kuin Nokiallekin siitä, että ensimmäiset omaksujat ovat heidän beta- tai jopa alphatestaajia. Muuten väite voisi ollakin paikaansa pitävä, paitsi yhdessä asiassa. Käyttäjät eivät voi raportoida bugeja tai ehdottaa parannuksia. Asiakas ei voi antaa mitään suoraa palautetta, vaikka sekä Nokialla että Microsoftilla tuotteille tehdään parannuksia julkaisun jälkeen.

Nokia Beta Labs, johon kannattaa käydä tutustumassa, toimii ainakin siellä toimivien tahojen mukaan erinomaisesti. Hypen filtteröinnin jälkeen voitaneen todeta, että hyviäkin kokemuksia Nokia on varmasti Beta Labsista saanut. Miksei siis laajennettaisi asiakaspalauterinkiä siten, että asiakkaat voisivat antaa kehitystiimeille suoraan, tai mutkan kautta, palautetta virallisesti julkaistuista softista ja ehkä myös puhelimista kokonaisuudessaan?

Kuulostaisi DI-työn tarpeelta Nokialla (minullahan ei ole vielä di-työtä..) , joku joka lajittelisi palautteet, ohjaisi ne oikeisiin kohteisiin ja mittaisi sen hyödyn mitä palautteista saataisiin. Jos palautteesta on hyötyä, keräystä voitaisiin jatkaa ja siirtää palautteiden käsittely vaikka Intiaan.. Tosin keskimäärin ihmiset antavat palautteen parhaiten omalla kielellään, mutta englanti voisi olla ainakin alussa ihan varsin ok kompromissi.

Tällainen tutkimus olisi mielenkiintoinen. Oma näkemykseni on, että ihmiset auttaisivat Nokiaa ideoillaan ja bugiraporteillaan aivan ilmaiseksi, koska kaikki haluavat vain parempia puhelimia ja ohjelmia. Ehkä Hall of Fame ja kuukauden kontribuuttori -palkinto Beta Labsin tapaan vielä.

Tässä läpinäkyvyys on tietenkin ongelma. En tiedä riittäisikö Nokialla tai Microsoftilla uskallus siihen, että sisään tulleet raportit olisivat julkinen tietokanta Bugzillan tapaan. Esimerkiksi Opera kyllä kerää aktiivisesti bugiraportteja käyttäjiltä ja kannustaa käyttäjiä lähettämään niitä, mutta yritys ei ole uskaltanut julkistaa niitä. Ehkä täysin julkistamattoman ja täysin julkisen välistä löytyy sopiva välimaasto.

Eikö tästä sitten ole hyötyä yritykselle, vai miksi mitään tällaista ei ole tehty?

Väitettä on vaikea uskoa, sillä Open Source -ohjelmistoissa usein on sisäänrakennettu bugiraporttitoiminto (esimerkiksi Open Officessa). Tosin kaupallisilla ohjelmistoilla ja laitteilla lienee kovemmat testit kuin OSS-ratkaisuilla. Olen liian ulkopuolinen kommentoimaan tähän mitään painokasta. Asiaa pitäisi tutkia.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.