Ohjelmistokehitys

Puhuin joskus aiemmin avoimesta (ohjelmisto)kehityksestä. Koska päivittäin erilaisilla foorumeilla saan seurata kehityskeskustelua, päätin mainita asiasta vielä muutamalla sanalla.

Avoin kehitys on yksittäisen aktiivikäyttäjän kohdalla epätyydyttävää. Käyttäjä voi ideoida hyvin ja luoda kuvaa haluamansa kaltaisesta ohjelmistosta. Mutta silti yksikään suuntaviiva ei pääse ohjelmistoon saakka. Käyttäjä katkeroituu. Miksei hänen ehdotuksiaan kuunnella, vaan toisten paljon huonompia ehdotuksia?

Käyttäjä on sitä mieltä, että hän on kohderyhmää. Eikö näin ole? Hän käyttää tuotetta ja on siihen tyytyväinen, jopa niin, että haluaa jatkossa tuoda omia ideoitaan julki, esimerkiksi foorumilla. Todellisuudessa laajassa käytössä olevat ohjelmistot, kuten Opera, etsivät kasvua aivan toisesta suunnasta. Peruskäyttäjistä. Peruskäyttäjät eivät ole niitä, jotka ideoivat foorumilla. Peruskäyttäjät vain tekevät perustarpeensa ohjelmistolla, eivätkä välitä siitä sen kummemmin. Tätä voidaan perustella hyvin esimerkiksi Internet Explorerin käyttöasteella. Selain on yksi iso tietoturva-aukko, vanhentunutta tekniikkaa ja vaikka mitä. Silti ihmiset käyttävät sitä. Sillä tulee toimeen.

Tämän vuoksi laajan käytön ohjelmistoa ei voida kehittää pienen aktiivikäyttäjäporukan oikkujen mukaan. Esimerkiksi Opera esitteli Opera 9 TP 2:ssa Widgetit, pienet selaimen sisäiset ohjelmat. Se, jos mikä, saa kapeakatseiset aktiivikäyttäjät takajaloilleen. Bloattia! He huutavat. Itsekään en ideasta pitänyt, kunnes käytin ja tykästyin.

Miksi Opera ASA sitten implementoi Widgetit? Luultavasti asiaa on hieman mietitty. Foorumia on luettu ja ihmisten käyttökokemuksia on analysoitu. Sitten joku tekee päätöksen, että tulevaisuudessa selainikkunassa olevat lisäohjelmat ovat hyvä juttu. Widgetit implementoidaan. Tulevaisuutta varten.

Keskustelupalstalla vain harvoin katsotaan tulevaisuuteen. Yleensä ihmiset ovat sitä mieltä, että minä tarvitsen tämän nyt. Operan pitää pelata palloa kaksi syöttöä edellä, jotta pysyy teknologiassaan kirkkaimmassa kärjessä.

Seuraavalla kerralla, kun ihmettelette ohjelmistokehityksessä tehtyjä valintoja, niin miettikää tätä. Voi olla, että päätös on tehty tulevaisuutta varten. Ja koska tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, se voi olla myös väärä. Joskus päätökset ovat vääriä. Sille ei voi mitään.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.