Musiikkikaupat

Uusinta uutta Suomessa, Anttila myy musiikkia netissä. Onpa hyvä, että laillisia keinoja musiikin lataamiseen tulee. Myös Suomeen – ilmeisesti Anttilan ideana on tarjota mahdollisimman paljon kotimaista musiikkia, johon Applen Music Store ei pysty. Hinnatkaan eivät ole ihan hirmuisia, vähän yli euron kappale ja albumit alle 15 euroa. Laadun pitäisi olla ihan hyvä, 192kbps wma.

Mutta sitten tullaan kynnyskysymyksiin. Ensinnäkin, Anttilan verkkokaupan käyttöön tarvitaan erillinen soitin. Biisejä ladataan ja soitetaan tuolla soittimella. Käyttökokemusta soittimesta ei ole, mutta hyvältä se ei ainakaan näytä. iTunes on tai oli ensin mediasoitin ja sitten vasta verkkokauppa-asiakasohjelma.

Toisekseen, DRM (Digital Rights Management). Ostat kappaleisiin käyttöoikeuden, et itse kappaleita. Anttila antaa oikeuden kuunnella kappaleita rajoittamattomasti koneella, siirtää kappaleet 3 kertaa johonkin ulkoiselle soittimelle (kuten mp3-soittimeen) ja polttaa 3 kertaa levylle. Rajoitusten täyttyessä käyttäjällä on helppo tapa saada ostettua uudet oikeudet (maksettua samasta biisistä toiseen kertaan).

CD-levyllekin polttaessa ei levystä ilmeisesti tehdä CD-audio-levyä vaan jokin sekasotku. Edelleenkin CD:lle poltettua musiikkia voi kuunnella ainoastaan tietokoneella ja Anttilan soittimella. Edes Applen Music Storessa ei ole noin tiukat rajoitukset.

Miksi siis joku käyttäisi Anttilan uutta palvelua? Se on moraalisesti oikeampaa kuin biisien lataaminen netistä (sehän ei ole Suomessa laitonta). Itsetunnon lepyttämisen vuoksi pitää kärsiä uudesta mediasoittimesta ja typeristä rajoituksista.

Otetaanpa esimerkki konemusiikkipuolelta: Beatport.com tarjoaa kohtuullisen laajasti konemusiikkia. Hinnat vaihtelevat musiikin harvinaisuuden ja dollarin kurssin mukaan, mutta puhutaan vähän alle eurosta noin puoleentoista euroon. Mitä sillä saa? Vaihtoehtoja on tietysti, mutta itse olen valinnut tähän asti 320kbps mp3. Ei DRM, ei ylimääräisiä soittimia, kauppa toimii selaimella. Voin polttaa äärettömän monta kertaa levylle ja kuunnella äärettömän monta kertaa noita biisejä mp3-soittimessani.

En aio käyttää Anttilan verkkokauppaa, mutta Beatportissa voisikin taas vierailla..


Posted

in

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Musiikkikaupat”

  1. Ambience avatar
    Ambience

    Itse käytän magnatunea, opsoundia ja kahvi.orgia, lähinnä samasta syystä kun käytän vapaita ohjelmiakin, laadun takia. Lisäksi se on eettisesti järkevämpää ja hintakin on juuri sopiva.

    Ainiin, Mikseri voisi olla ihan kiva, mutta valitettavasti siellä ei ilmaista tarpeeksi selkeästi miten vapaata se musiikki on. Ilmaisuushan ei sinänsä kerro vielä mitään teosten tekijänoikeuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.