Kopiosuojaus

Levy-yhtiöt ne jaksavat noiden kopiosuojausten kanssa. Wired kertoo BMG:n uudesta ratkaisusta. On positiivista, että lailliseen kopiointiin tarjotaan mahdollisuus, mutta onko CD-levyjen kopiointi musiikkiteollisuuden uhkakuva? Vai netissä leviävät musiikkitiedostot – nykyäänhän niitä saa laillisestikin (tai Suomessahan tuo saamispuoli on ollut aina laillista). Kuluttajille kopiosuojauksesta väitetään olevan ainoastaan hyötyä, lisäarvo-ominaisuuksia kuulemma. Samapa tuo, itse en ole ostanut kuin yhden kopiosuojatun levyn ja se riitti. Ilmeisesti tuossa BMG:n ratkaisussa ei edes ilmoiteta kuluttajalle levyn olevan kopiosuojattu.

Sama asia esiintyy myös television puolella. Elokuvista en mene sanomaan mitään, mutta yksi suurimmista latauskohteista on tv-sarjat. Sarjat jotka tulevat Suomeen viiveellä, tai eivät ollenkaan. Näitä tarjotaan tällä hetkellä netissä enemmän ja vähemmän laittomasti, esimerkiksi tvtorrents.com. MPAA on linjansa mukaisesti lähtenyt vastustamaan ja haastamaan palveluita oikeuteen.

Kanavat tai tuotantoyhtiöt voisivat hankkia lisätuloa minimikustannuksin alkamalla tarjoamaan esimerkiksi kaikkia sarjojaan torrenttina sopivaan hintaan kuukaudessa. Periaatteessa kuin maksutv, mutta käyttäjä voisi valita sisällön ja ajankohdan. Jos tekniikkana käytettäisiin BitTorrenttia, ei yhtiö tarvitsisi kovin kummoisia resursseja. Kaikki tulo, mitä palvelusta tulisi olisi pelkkää lisää, yksi markkinointikanava enemmän.

Oikeuteen haastamisen sijaan kannattaisi keskittää energia uusien palveluiden luomiseen. Wiredin BitTorrent artikkeli kuvastaa tilannetta hyvin. Jossain vaiheessa tuotantoyhtiöiden on kuitenkin alettava tarjoamaan tv-sarjojaan ja elokuvia verkossa. Ja se on infrastruktuuriltaan niin paljon kevyempää itse yhtiölle, että luulisi sen olevan jopa houkutteleva vaihtoehto.

Mielenkiinnolla odotan Kazaan oikeudenkäyntien tuloksia sekä muita oikeudenkäyntejä liittyen tiedostojen jakoon. Nyt kun MPAA:ta vastaan astuu yhdistykset, joilla on kykyä kävelyttää myös hirmupalkkaisia asianajajia oikeuden eteen.

Voittajia näillä kiistoilla ei ole – paitsi asianajajat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.