E-urheilu:Aloittelijan opas – Johdanto elektronisen urheilun maailmaan

Etkö vielä tiedä mistä eUrheilussa on kyse? Ei hätää – tämän artikkelin luettua tulet ymmärtämään mitä elektroninen urheilu on ja miksi siitä on tullut niin suosittua. Kerromme muun muassa mistä peleistä e-urheiluturnauksissa kilpaillaan, lajin historiasta ja sen tulevaisuudesta.

Elektroninen urheilu on yksi suosituimmista viihdemuodoista tänä päivänä nuorten aikuisten keskuudessa. Se on myös monen nuoren vapaa-ajan harrastus ja yhä useamman ihmisen tulonlähde. Näiden syiden takiaeUrheilu on mielestämme asia, josta kaikkien tulisi tietää, varsinkin kun sen suosio on vain jatkanut kasvamistaan viiden viimeisen vuoden aikana.

Eräässä viime vuonna tehdyssä kyselyssä todettiin, että 58 prosenttia 14–21-vuotiaista sanoi katsovansa ihmisiä, jotka kilpailevat videopeleissä (näistä vastaavan moni myös pelasi itse kyseisiä pelejä). Tämä on valtavan suuri luku, kun sitä verrataan perinteisten urheilulajien, kuten jalkapallon ja jääkiekon katsojalukuihin.

Mistä elektronisessa urheilussa on kyse?

Mutta ennen kuin tutkimme e-urheilun radikaalin kasvun syitä, haluamme määritellä ensin joitain lajin perusteita.Elektroninen urheilu tai eSports on videopelilaji, joka kattaa laajan valikoiman videopelejä, faneja ja katsojia. Sitä pelataan kaikkialla maailmassa ja sen suosio on nopeasti kasvanut vuosi vuodelta. Elektronisesta urheilusta on tullut jopa niin suosittua, että erilaiset uhkapelisivustot, kuten Unibet vedonlyönti ovat alkaneet tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuden lyödä vetoa siitä.

Teknologian nopea kehittyminen ja erilaiset sivustot ovat mahdollistaneet tämän ja monen muun genren räjähdysmäisen kasvun Twitch.tv kaltaisilla suoratoistoalustoilla. Videopelistriimit keräävät säännöllisesti jopa tuhansia katsojia, kun tavalliset ihmiset kilpailevat muita pelaajia vastaan tai yrittävät voittaa valtavia voittoja netissä. Varsinaiset elektronisen urheilun turnaukset keräävät jopa miljoonia katsojia ympäri maailmaa, kun ammattilaispelaajat kilpailevat paremmuudesta ja suurista turnausvoitoista.

Vaikka League of Legends eli LoL on yksi suosituimmista lajin peleistä sekä Yhdysvalloissa että kansainvälisesti,elektroninen urheilu pitää sisällään myös monia muita lajeja kyseisen pelin lisäksi. Olet saattanut itsekin pelata joitain suosittuja eUrheilu pelejä, kuten Fortnitea, Super Smash Brosia tai Call of Dutya

Mistä peleistä ammattilaispelaajat kilpailevat?

Yleensä ammattilaispelaajien tai joukkueiden pelaamat pelit ovat strategiapelejä, joihin kuuluvat taisteluareenamoninpelit (MOBA). Tällaisia pelejä ovat muun muassa LoL ja muut reaaliaikaiset strategiapelit (RTS). Muita erittäin suosittuja pelilajeja ovat ensimmäisen persoonan ampujapelit (FPS) tai taistelupelit. Vaikka tällaisia​​ pelejä ei pidetä perinteisinä strategiapeleinä, niissä menestyminen vaatii yhtä paljon taitoa, ryhmätyötä ja nopeita refleksejä.

Reaaliaikaiset​​strategiapelit ovat saaneet nimensä siitä, että ne eroavat perinteisistä vuoropohjaisista peleistä. Pelaajien on ohjattava yksiköitä reagoimaan erilaisiin tapahtumiin pelin edetessä. Suosituimpia esimerkkejä RTS-peleistä eUrheilussa ovat StarCraft II tai Warcraft III. Eräs mielenkiintoinen fakta StarCraft ja Warcraft peleistä on se, että kyseisten pelien ammattilaispelaajat ovat megatähtiä niissä maissa, joissa pelejä pelataan eniten.

Miten eUrheilu pelejä pelataan

Kun katsot e-urheiluturnausta, voit nähdä saman tyyppisen asetelman, johon olemme tottuneet perinteisten urheilulajien turnauksissa. Kommentoijat antavat tietoa joukkueista, pelaajista, liigoista ja turnauksista live-yleisön seuratessa pelejä innoissaan. Kuten perinteisten urheiluotteluidenkin kohdalla, pelit ja turnaukset lähetetään suorana sadoille tai jopa miljoonille faneille, jotka seuraavat turnauksia livenä suoratoistoalustojen, kuten YouTuben, Twitchin ja Facebookin kautta.

Yksi ainoa asia, joka hidastaa lajin kasvua (joka muuten kasvaa edelleen mielettömällä vauhdilla, sillä lajin fanikunta on kasvanut hieman yli 50% vuodesta 2016 lähtien, jolloin sitä seurasivat noin 557 miljoonaa katsojaa ja harrastajaa), on kansallisen tai kansainvälisen ammattiliigan, kuten NFL: n tai NBA:n puuttuminen.

Livepelaaminen

Kuva: Unsplash https://unsplash.com/photos/TPH3q6202qA

Erilaisten suoratoistoalustojen, kuten uskomattoman suositun Twitch-suoratoistosivuston avulla, ammattilaispelaajat tai liigat voivat tavoittaa lukemattoman monia faneja reaaliajassa. Yksittäisille pelaajille Twitch.tv:n kaltaiset alustat mahdollistavat vuorovaikutuksessa olemisen fanien kanssa. Suurille turnauksille erilaiset alustat ovat mahdollistaneet jopa miljoonien katsojien keräämisen ja erittäin suuret mainostulot.

TwitchTracker sivuston mukaan Twitch.tv suoratoistoalustan lähes 600 000 keskimääräisen katsojan odotetaan kasvavan jopa 1,28 miljoonaan tämän vuoden loppuun mennessä. On siis selvää, että suoratoistopalvelut ovat tulleet tänne jäädäkseen.

Yhteenveto

Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät nyt mistä elektronisessa urheilussa on kyse ja miksi lajista on tullut niin suosittu, erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Erilaiset teknologiat ja innovatiiviset suoratoistoalustat ovat mahdollistaneet tämän viihdemuodon syntymisen ja sen räjähdysmäisen kasvun.

Uskotko sinä, että elektronisen urheilun suosio tulee jatkamaan kasvuaan? Kerro minulle jättämällä kommentti alle!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “E-urheilu:Aloittelijan opas – Johdanto elektronisen urheilun maailmaan”

  1. […] harrastetaan nykyään lähinnä netin kautta. Vedonlyönnin saa helposti asettua netin kautta, aivan kuten otteluiden seuraaminenin onnistuu samalla tavalla. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.