Blogien kommentointi

On harmillista, että Google Wave meni kaput. Tai eihän se vielä mennyt, mutta tulevaisuus näyttää vähintään epävarmalta ja ilmeisesti ainakin kehitysresurssit on heitetty hapelikkoon. Nimittäin yksi ominaisuus Google Wavessa oli, tai oli tulossa, jonka todella olisin halunnut. Nimittäin nettisivuille integroitavat wavet. Jokaisen blogipostauksen kommentit olisivat olleet wave ja olisi voinut yhdestä paikasta, Google Wavesta, seurata kaikkien kommentointien kehittymistä, kuten sitä, jos joku vastaa minulle.

Kommentointi blogeissa on muutenkin alamäessä, paitsi jos kirjoittaa homoista ja kirkosta. Ja itsellä se kiihotti vaan yhden ydinfyysikon kirjailemaan. Ehkä kirjoitin väärin.

Syy kommentoinnin vähyyteen on se, että ihmiset lukevat bloginsa feedeistä jollain ohjelmalla tai Google Readerilla. Minulla on todisteita, että jotkut teistäkin lukevat tätä Google Readerilla. Eikä siinä mitään, on äärimmäisen kivaa selata blogit vaikka kännykällä läpi, kun ne on siellä gReaderissa. Mutta entä jos kommentoin jonnekin jotain? Kun käyn wouhottamassa Ruohos Anan blogiin jotain, niin tuskin koskaan käyn katsomassa, josko kommenttiini on vastattu jotain. Ja kommentti unohtuu. Vuorovaikutusta ei tule, ei Ruohosen blogiin tai mihinkään oikeaan blogiin.

Palvelulle olisi tilaus. Kuinka saan blogiini sellaisen kommentoinnin, johon liittymällä käyttäjä saisi seurattua kommenttiketjuja järkevästi yhdestä paikasta. Olisiko tässä uuden palvelun paikka? Ehkä, tässä tipsiä teille hyvät uljaat web developerit. Voitte heilutella sitten minulle miljoonillanne, jotka saitte Googlelta kun se osti teidät.

Se olisi nimittäin hienoa. Ei siis se, että joku tällä idealla tekisi miljoonia, siitä olisin lähinnä kateellinen, vaan idea itsessään (jos kukaan ei tekisi sillä miljoonia). Kun kommaan Pauli Huhtiniemen blogiin, se kommentti menisi Palveluun ja kirjautuessani Palveluun näkisin onko siihen vastattu JA onko keskustelu jatkunut sen jälkeen. Voisin käydä sitten osallistumassa kommentointiin perinteisin keinoin, kuten haukkumalla kommunisteiksi, uhkaamalla muuttaa maasta ja niin edelleen.

Keskustelu on kuitenkin ihan kivaa. Harmi että se blogeista uhkaa karata Facebookiin ja Uuden Suomen Jouko Homosalaliitoille.


Posted

in

by

Tags:

Comments

10 vastausta artikkeliin “Blogien kommentointi”

 1. Antti Ruohonen, antti ruohonen, aaaantti avatar

  SAMA! toisaalta menipä mm. vuodatuksen systeemeissäkin pitkä tovi jolloin kaik kommentti-ilmot. hävisivät kuin pieru saharaan – muistaakseni Jazmo-jazmon-jazmon eräskin kommentti jäi huomioimatta pitkäksi toviksi… Joka tapauksessa – ”kommentit siistejä!”

 2. Pauli Huhtiniemi avatar

  Tämä on tosiaan ongelma, jota on tullut itsekin paljon pohdittua. Nykyään blogikirjoitusten kommentointi hajaantuu itse blogin lisäksi Facebookiin, Twitteriin ja vaikka minne.

  ”Ilmoita uusista kommenteista sähköpostilla” on rasti, josta blogin kommentoijana tykkäisin vaikka tämänkin lomakkeen yhteydessä ;) Tässäkin on tosin kaksi ongelmaa. Ensinnäkin uusista kommenteista ei saa meiliä, ellei ole ole itse kommentoinut. Monia kommenttiketjuja olisi mukava seurata, mutta itselläni ei välttämättä ole mitään järkevää sanottavaa aiheeseen. Toiseksi, todella suosituista blogeista tulisi äkkiä inbox täyteen ilmoituksista.

  Minusta on yllättävää, että Google Readeriin ei ole vielä integroitu kommentti-feedejä mitenkään järkevästi. Jos blogista saa feedin postauksista ja kommenteista, niin eikö olisi mahdollista rakentaa Google Readeriin toiminto, jossa hiiren klikkauksella voisi merkitä, että haluan seurata tietyn postauksen kommentteja?

  Ehkä avaan editorin ja alan koodaamaan omaa RSS-palvelua. Voin lohkaista sulle Jasmo pari tonnia sitten miljoonistani.

 3. Jasmo avatar

  Sepä mukavaa!

 4. o-p avatar

  Tuttu ongelma. Olen pohtinut teidän ohella tätä asiaa löytämättä siihen ratkaisua.

  Toistaiseksi olen päätynyt tarjoamaan omassa blogissani erillisen feedin kaikille kommenteille, koska ei niitä kommentteja kuitenkaan niiiin paljon tule, etteikö niitä yhden feedin avulla pystyisi seuraamaan.

  Henk. koht. en käytä yksittäisten postausten kommentti-feedejä, koska RSS-lukija täyttyisi niistä ja aiheuttaisi vaivaa pitää lukijaa siistinä. Enkä halua myöskään s-postiani täyteen uusien kommenttien ilmoituksista.

  Joissakin blogeissa kommentit näkyvät postauksen alla samassa feedissä (ainakin Greader+Feedly yhdistelmällä), mutta se vaatii hiukan virittelyä eikä juurikaan vaikuta kommenttien seuraamisen helppouteen.

 5. Juhamatti avatar

  Disqus.com voisi olla hakemasi palvelu. Sisältää suurinpiirtein luettelemasi ominaisuudet.

 6. Eeppo avatar

  http://disqus.com/ yrittää tätä tehdä. Mut se on oma erillinen palvelunsa, joka pitää asentaa esim. wordpressiin. Mut sen avulla pystyy yhdestä paikasta seuraamaan keskustelua niissä blogeissa, joissa toi disqus on käytössä.

 7. Jasmo avatar

  Toi disqus voisi olla jotain, mihin tutustua!

 8. Jasmo avatar


  Antti Ruohonen, antti ruohonen, aaaantti:

  SAMA! toisaalta menipä mm. vuodatuksen systeemeissäkin pitkä tovi jolloin kaik kommentti-ilmot. hävisivät kuin pieru saharaan – muistaakseni Jazmo-jazmon-jazmon eräskin kommentti jäi huomioimatta pitkäksi toviksi… Joka tapauksessa – “kommentit siistejä!”

  :)

 9. Mikko S. avatar

  Käytettiin tuota disqusia http://www.alv13.fi -palvelussa. Tuollaisessa tarkoituksessa ei kyllä ollut kovinkaan näppärä. Varsinkin moderointi oli hankalaa kun siitä ei saanut viitettä, mihin juttuun annettu kommentti liittyi.

 10. […] Facebook teki sen, mitä Google Waven piti aikoinaan tehdä. Keskitetyn kommenttihärvelin, joka vastaa niihin ongelmiin, joita esittelin aiemmassa postauksessani. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.