E-kirjat

Tänään oli Hesarissa juttua, kuinka E-kirjat ovat tulossa suomalaisilta kustantamoiltakin ulos. Ainakin kaikki suurimmat olivat vielä tänä vuonna tuomassa laitteisiin materiaalia. Ilmeisesti he yrittävät mukaan peliin, ennen kuin Amazonin Kindle ja iPad vievät koko markkinan. Tai ehkä kustantamoidenkin tuotteet kohdistetaan noihin laitteisiin, mutta myyntiä ei varmaankaan anneta em. yritysten oikeudeksi.

Amazonin kirjatarjontaa katsoen huomaa, että hinnat vaihtelevat kirjoissa viiden dollarin ja 20 dollarin välissä. Ilmeisesti Applen ebook store myy kirjoja 10 – 14$ hintaan. Neljätoista dollaria on tähän aikaan vuodesta noin 10 euroa. Eli kympin kirjasta, jonka voi ladata laitteelleen missä tahansa ja sitten vain lukemaan. Näin periaatteessa – jos iPadia nyt Suomesta saisi. Kindlen saa, mutta ilmeisesti ”lataa missä vain” -dataplania ei Suomessa Kindleen ole tarjolla.

Suomalaisilla kustantamoilla ei ollut valmiutta sanoa hintoja, mutta neljästä suuresta kolme sanoi, että aikovat myydä e-kirjaa samaan hintaan kuin normaaliakin. Yksi sanoi, että voisi antaa parikymmentä prosenttia alennusta. Kirjan fyysinen tuottaminen ei maksa kustantajille käytännössä mitään, mutta hintaa ei lasketa. Onko odotettavissa mahalasku?

Mutta syy ei ole yksin kustantamoiden. Ilmeisesti kovakantisesta kirjasta kustantamo ottaa yli 10 euroa / kpl, kun käyt ostamassa vaikka Suomalaisesta. Se on aika paljon, kun kirjat yleensä maksavat 22 – 25e. Esimerkiksi Elisa on nyt lähestynyt kustantamoita niinkin reilulla rahanjakoidealla, että kustantamot hoitavat sisällön, Elisa hoitaa kaiken muun ja ottaa 65% tuloista. Ei ole vaikea arvata, että Elisa ei ole saanut yhtäkään kustantamoa mukaan.

Kun musiikki/video/kirjaverkkokaupasta puhutaan, niin yleensä ajatellaan, että välikädet vähenevät ja kustannusrakenne kevenee. Hintoja voidaan pudottaa ja silti tuottajat saavat omansa. Mutta asiapa ei olekaan noin yksinkertainen, internetissä onkin välikäsien markkinat, Applen musiikkikauppa ja e-kirjakauppa, Amazonin kaupat ja Spotify vievät ja sisällöntuottajat vikisevät. Suomessa kustantamot ovat nyt päättäneet, että polkumyyntiin ei lähdetä.

Jos emme asuisi Suomessa, voisin nojata taakse tuolissani ja höhötellen kirjoittaa tähän, että uskon globaalin markkinatalouden antavan parissa vuodessa kevyen napautuksen suomalaisille kustantamoille. Kuten se teki suomalaisille musiikkikaupolle. Tässä tapauksessa kielimuuri voi auttaa kustantamoita pitämään hintoja keinotekoisen korkealla. Suurin osa suomalaisista lukee suomenkielisiä kirjoja ja haluaa tehdä niin jatkossakin. Homma pelaa, rahaa tulee kustantamoille. Kunnes kirjoittajat irtautuvat linjasta ja alkavat itse suoraan työntämään kirjansa Amazoniin ja muihin kauppoihin. Silloin ne välikädet vähenevät ja hintakin laskee.

En tiedä miten paljon kirjakaupat myyvät englanninkielisiä kirjoja. Mutta sen tiedän, että kun e-kirjat vihdoin seuraavan 10 vuoden aikana yleistyvät, kirjakaupat joutuvat kohtaamaan sen, mitä kukaan kauppias ei haluaisi kohdata. Maailman suurimmat kirjamyyjät samalla markkinalla.


Posted

in

by

Comments

9 vastausta artikkeliin “E-kirjat”

 1. Tuomas avatar
  Tuomas

  Pari kysymystä ihan uteliaisuudesta: kuinka paljon halvempi e-kirjan pitäisi mielestäsi olla kuin fyysisen kirjan? Siis ihan kuluttajan näkövinkkelistä.

  Ja edelliseen liittyen: kuinka suuren osuuden arvelet painatuskulujen muodostavan fyysisen kirjan hinnasta? Nimenomaan arvelet, noin mutuna.

  Jos jaksat vastata noihin uteluihin, niin minä puolestani valotan mielelläni tätä e-kirjahärdelliä kustantajan näkökulmasta.

 2. Mikko avatar

  Ollaan näköjään samaa aihetta sivuttu molemmat viime päivien aikana: http://takapiha.org/archives/547

  Sen verran kuitenkin pitää korjata tekstiäsi, että Kindleähän saa Suomesta, ihan samalla tavalla kuin Yhdysvalloistakin. Tilaamalla Amazonin sivuilta. Itselläni on sellainen ollut jo lokakuusta 2009 saakka: http://takapiha.org/archives/441

 3. Jasmo avatar

  Kuluttajana joudun ostamaan ensin lukulaitteen, joka maksaa useita satoja euroja, iPadin tapauksessa ihan liian monta sataa. Jos sen jälkeen kirjat maksavat yhtä paljon, niin se tuntuu aika kettuilulta, huolimatta siitä, että kirjatyypeille ei varmaan pädimyynnistä paljon kilahtele.

  Itse olen kirjakaupan satunnainen vakiasiakas siten, että tykkään käydä ostamassa paperbackejä, jotka maksavat sen 5-10e, niistäkin yleensä mietin kauan, otanko 10e kirjan, vitosen kirjat sitten meneekin jo pelkän kansikuvan perusteella ostoksiin.

  Näin itseäni ajatellen 10e maksaminen e-kirjasta on aika siinä ja tässä. En tietenkään tarkoita, että kaikki kirjat pitäisi olla niin halpoja, vaan että minä tipun kohderyhmästä siinä vaiheessa, kun kirjat maksavat yli 10e. Ainakin siltä tuntuu tässä vaiheessa, se on sitten eri asia kunhan koko kirjallisuus on siirtynyt sähköiseksi.

  Eli vastaukseni kohtaan 1 on, että kirjan ei tarvitse välttämättä olla halvempi e-kirjana, kunhan sen hinta on samaa luokkaa, kuin noissa kansainvälisissä palveluissa. Koska jos Harry Potter maksaa amazonissa englanninkielisenä 8,99€ ja suomessa suomennettuna 16,99€, niin ostamatta jäi, vaikka suomentaja varmasti teki hienon työn. Jos se maksaisi 11,99€, niin voin hankkia. Muuten luen englanniksi tuon halvemman.

  Luulen, että painatusprosessit ovat jo sen verran hyvät kirjateollisuudessa (ja itsekin painotalojen kanssa täällä töissä toimiessa on jotain käryä hinnoista), että painatuskulut eivät voi olla suuri osa kirjan hinnasta. Mutta e-kirjan kanssa ei tarvita päätöksiä / riskiä uusista painoksista, ei kuljetuksia eikä sitä painatusta. En tiedä paljonko siitä sitten tulee yhteensä, mutta yksi kustantaja puhui, että e-kirjan hintaa voitaisiin laskea 20-30% normaaliin verrattuna. Joten jostain niitä säästöjä tulee. Ehkä se välikäsi ottaa sitten vähemmän välistä, kuin kirjakauppa tällä hetkellä. Ja näistä ynnätään tuo 20-30%.

 4. Jasmo avatar

  @Mikko, kas, enpä tiennytkään tuota kindlejuttua, oliskohan pitänyt tehdä pohjatyö blogikirjoitustani varten? Nääh, pohjatyö (=faktat) tappaa keskustelun :)

  Kiitti tiedosta

 5. Tuomas avatar
  Tuomas

  Välikäden osuus tosiaan vaihtelee. Amazon ottaa käsittääkseni hulppeat 70 pinnaa Kindlelle myydyistä e-kirjoista. Applella jako on toisin päin, 30-70 kustantajan hyväksi.

  Painetulla puolella perinteinen kirjakauppa saa yleensä kustantajan lähtöhinnasta alennuksen joka on mitä tahansa 20-40 pinnan välissä.

  Kirjan painamiseenhan saa tietysti menemään ihan kuinka paljon rahaa tahansa, jos kannet tehdään syntymättömän yksisarvisen nahasta ja muste paavin verestä. Mutta jos puhutaan normaalin oloisesta painotuotteesta jossa sisäsivujen värit on 1/1 niin kyllä se 1-3 euron haarukkaan saadaan mikäli painos on edes kohtalainen eikä sivumäärä karkaa taivaisiin. Eli painokulut on tosiaan aika pieni osuus kirjan lopullisesta hinnasta. Varastointi on alle 0,2 euroa per vuosi per kipale. Rahti maksaa myös, mutta se menee ainakin osittain kirjakaupan piikkiin.

  Mikä kirjassa sitten maksaa? Toimittaminen, (mahdollinen) kuvittaminen, taittaminen, markkinointi… Yksi lehtimainos voi maksaa enemmän kuin ekan painoksen painokulut (se, onko lehtimainonnassa mitään tolkkua, on sitten eri asia). Ja kaikki nämä kohdistuvat myös e-kirjaan.

  Lisäksi lukulaitteeseen ei oikein voi tunkea samaa PDF:ää joka lähtee kirjapainoon, eli e-kirjakaan ei synny itsestään, vaan sisältöä pitää räätälöidä (parhaassa tapauksessa moneen eri formaattiin). Siitäkin on kuluja, jotka pitäisi saada leivottua e-kirjan hintaan. Ja niin kauan kuin e-kirjan markkinat on pienet, tulee näitä kustannuksia per myyty kpl aika lailla.

  Kirsikkana kakun päällä on vielä se, että painetun kirja alv on 8% (kohta 9%) mutta e-kirjan 22 (kohta 23%).

  Eli aika vaikeaa on myydä e-kirjaa hirveästi halvemmalla kuin painettua kirjaa, tällä hetkellä ja tällä kielialueella.

 6. Tuomas avatar
  Tuomas

  Jäin vielä miettimään sitä miten se yksi kustantaja aikoo myydä e-kirjan 20-30% halvemmalla kuin painetun. Helpoin tapa on tietysti jättää jälleenmyyjäporras välistä ja myydä tuote suoraan kuluttajalle. Silloin pitää vaan kuluttajan jotenkin osata tulla ostamaan se e-kirja suoraan kustantajalta.

  Ja jos kustantaja myy e-kirjan suoraan loppukäyttäjälle, niin sitten kustantajalla pitää olla myös helpdesk, johon Kalle Kuluttaja voi soittaa kun e-kirja ei toimikaan siinä omassa Amigassa. Sellaisen helpdeskinkään pystyttäminen ja pyörittäminen ei ole ihan halpaa sekään. Palautuksiakin pitää pystyä ottamaan vastaan jne. Kaikki tämä pitäisi pystyä leipomaan sinne e-kirjan hintaan.

 7. Jasmo avatar

  Hyviä pointteja, ihan hauska saada näkemyksiä tuoltakin puolelta aitaa :)

  Tuo alvijuttu onkin jännä, sehän jo pelkästään syö mahdolliset pienet alennukset..

 8. Mikko P. avatar
  Mikko P.

  Pakko ottaa kantaa, kun näistä kustantajista puhutaan pahaa. Mielestäni näin saa/pitääkin tehdä :). Olen saanut seurata sivussa neljän osan kirjasarjan (toistaiseksi julkaisematon) kehitystä ja jos/kun tuollaiseen menee aikaa helposti 4 vuotta, niin väitän tietäväni, mistä se hinta koostuu.

  Vaan tilanne on täällä kotimaan markkinoilla vähän erikoinen. Se ei välttämättä olekaan yksitään se työn hinta. Ei ainakaan kirjailija siitä lopullisesta maksetusta hinnasta pääse nauttimaan. Kyllä se kustantaja omansa ottaa, mutta vähän se antaa. Kun tarjoaa kirjojaan rapakon taakse, saa niistä näemmä helposti liki kymmenkertaisen summan ja kansainvälisen julkaisun. Toki tämä vaatii hyvää laatutasoa teokselta, mutta eihän paskaa ole ennenkään kannattanut julkaista.

  Toisaalta sitähän voi ajatella, että markkinoiden koko on erilainen suomessa /vs/ muualla. Kyse on kuitenkin tässäkin tapauksessa suomenkielisistä teoksista, jotka jenkkiläinen kustantaja joutuu muille kielille kääntämään ja lisäksi julkaisee suomeksi. Suomalaisella kustantajalla tilanne olisi siis sama

  ps. tahtooko jasmo joskus ton mun lainaaman bluetooth donglen takasin?-)

 9. […] This post was mentioned on Twitter by Marko Wallin. Marko Wallin said: picked from RSS-feed E-kirjat: Tänään oli Hesarissa juttua, kuinka E-kirjat ovat tulossa suomalaisilta kustantam… http://twurl.nl/du4ht7 […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.