Politiikka ja Ylemaksu

Ihailen nuoria, jotka alkavat harrastaa politiikkaa. Kaikki vinot ja vanut ja mitkä lie konut. Kuinka he motivoituvat työhön?

Kun minä katson tätä politiikkaa ja esim tätä YLE-maksun perseilyä, niin minua ei yhtään motivoi osallistua politiikkaan, jotta pääsisin itse vaikuttamaan. Lähinnä mieleen tulee väkivalta ja ihmisten poistaminen eduskunnasta / hallituksesta. Huom, tämä oli nyt tämmöinen lennokas kielikuva, minua ei tarvitse hakea säilöön.

Miten tuosta YLE-maksustakin on saatu noin huono? Kenen etua se palvelee, että maksu ei ole progressiivinen ja suoraan verotuloista? Miten ihmiset uskovat sen väitteen, että tällä tavoin jotenkin YLE:n poliittinen riippumattomuus säilytettäisiin.

Mitä eroa on budjettirahalla ja YLE-maksurahalla? Ilmeisesti ainut ero on se, että toisesta päätetään ministeritasolla, budjetti lyödään läpi ihan eduskunnan edessä. Tästä en ole kyllä ihan varma.

On naurettavaa, että kun muualla kaikki yritykset kärsivät lamasta, niin Ylessä vaan ollaan käsi vielä pidemmällä kuin aiemmin. Jugner hekottelee tyytyväisenä, kun aiemmin tv-lupansa digitv-sekoilun takia irtisanoneet kansalaiset laitetaan maanpetosrikkeen uhalla maksamaan yle-maksua. Onpahan sitten rahaa, joilla sponsoroida tangomarkkinoita ja ties mitä sekoilua.

Jugner sanoi haastattelussa, että Yle aikoo ottaa vuoden lainaa ja tehdä tappiota ja vasta sitten alkavat irtisanomiset. Huikea suunnitelma. Aika ylemäinen.

Minua suunnattomasti riipii se, että Ylen rakennetta ei ollenkaan käyty läpi, ainakaan julkisuudessa, tämän rahoituspuljaamisen aikana. Puhuttiin kyllä siitä, että mikä Ylen tehtävä on (mutta mihinkään tulokseen ei tultu) ja siitä miten ihanaa on Ylen ”riippumattomuus”. Mutta ei siitä, pitäisikö ylikallista ruotsinkielisyyden tukea karsia, tai onko tangomarkkinoiden sponsoroiminen sitä, miksi tv-luvasta pitää maksaa.

HS morkkaa Ylen organisaatiota hämäräksi ja vastuiltaan oudoksi. Jugner puolustautuu että Microsoftilla on samanlainen. Ihanaa.

Tuen Yle-maksua. Minusta se on hyvä idea. Mutta toteutustapa on ryssitty. Miksiköhän? Kuka ministeri tätä hoitikaan? Kas vain, Suvi Lindén! Miten tämä nimi aina pamahtaakin esiin? Tosin ei kai se voi täysin Suvin vika olla, koska tokihan siellä on se kepulainen Lintiläkin häsläämässä.

Että tässä virityksessä ois mitään järkeä, se pitäisi hoitaa kunnolla. Budjettiin Ylen rahat. Syyniin Ylen toiminnot. Ylimääräiset toiminnot voitaisiin karsia, vaikkapa myydä,  jos ostajia löytyisi. Ja katso, 58% kansasta ei enää vastustaisikaan maksua.

Tuhannen euron kysymys  onkin, kuka tästä hullusta maksusta, jota nyt ajetaan läpi, hyötyy? Onko Lintilä saanu vähän vaalirahaa Jugnerilta?


Posted

in

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Politiikka ja Ylemaksu”

  1. jarkko avatar
    jarkko

    Jetsulleen näin. Rahoitus suoraan veroista niin kukaan ei edes huomaa maksavansa sitä. Monet suomalaisista maksaa kirkollisveroakin ihan omaa tyhmyyttään, vaikkei hengellinen sonta kiinnosta tippakaan verrattuna jääkiekon MM-kisoihin tai Euroviisuihin. Selkärangattomien lurjusten puhetta, etteivät muka katso/käytä Ylen palveluita.

    Toinen tärkeä pointti on tosiaan YLE organisaationa. Niin kuin valtionyhtiöissä yleensä, myös YLEllä on ilmaa niin palkoissa kuin henkilöstön määrässä. Pysyisiköhän pulju vuotta pidempään pystyssä, jos se muutettaisiin mainosrahoitteiseksi?

    Hyvä puoli tuossa ehdotuksessa on maksun pakollisuus. Vihdoinkin kaikki se spedeily tv-lupatarkastajien pelkäämisen kanssa loppuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.