Jasmon blogi innostui niin kovin noista eurovaaleista, että pistetääs politiikkajuttuu vielä. Nimittäin tämä hauska termi, populismi. Politiikassa poliitikot haukkuu toisiaan ja toisia puolueita populisteiksi, koska eduskunnassa ei saa ketään sanoa valehtelijaksi ja on kai epäkorrektia myöskin kutsua puoluetta tai poliitikkoa urpoksi tai paskapääksi. Siksi sanotaan populistiksi.
Mitä se populismi oikein on? Wikipedia auttaa:
Populismi (lat. populus, kansa) tarkoittaa kansansuosioon varsinkin kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävä poliittista toimintaa.
Suomessa ei varsinaisesta kansankiihotuksesta voitane puhua, eikä tämä suomalainen kansa taida kovin helposti kiihottuakaan. Isot puolueet nimittävät Perussuomalaisia populisteiksi ja Timo Soinille asia käy paremmin kuin hyvin.
Vaikken ole Perussuomalaisten äänestäjä, on minusta jännää, että vaalien voittaja (nyt jo kahdet putkeen), on lehdistössä ja poliitikkojen suussa vain populisti. Onko niin poikkeuksellista toimintaa politiikassa, että toimitaan kansan tahdon mukaan? Iso osa kansasta on sitä mieltä, että maahanmuuttoa pitäisi, jos ei rajoittaa, niin ainakin tarkastella kriittisesti. Monet kritisoivat EU:ta ja on helppo tietysti olla samaa mieltä Perussuomalaisten kanssa siitä huolen pitämisestä, jota Timo Soini ja muut jankuttavat.
Eli koska puolue ajaa niitä asioita, joita jokin ei-niin-pieni osa kansasta haluaa, se on vain populismia ja ohi menevä ilmiö, jonka valtapuolueet pyrkivät ohittamaan olankohautuksella. Lehdet uutisoivat että populismi nousee Euroopassa, tarkoittaako tämä sitä, että kansan ääni alkaisi hiljalleen näkymään taas päätöksissä?
Hienoin hetki oli, kun Helsingin Sanomien keskustelupalstalla uutta Piraattipuoluetta moitittiin populismista. Nii-in, ilmeisesti ainakin 5000 täysi-ikäistä kansalaista on sitä mieltä, että Piraattipuolueen ajamat asiat ovat tärkeitä. Pitäisikö Piraattipuolueen nyt kääntää kelkkansa ja alkaa rajoittamaan yksityisyydensuojaa ja ihmisoikeuksia, jotta puolue olisi uskottava?
Vastaa