JB Testaa: Nokia 5800 XpressMusic

Nythän on käynyt niin, että hallussani on ollut Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllinen puhelin Tube jo jonkin aikaa. Käyttökokemuksia on kerääntynyt monella tasolla ja koska JB on nyt testaustraikissa, on hyvä jatkaa.

Vanha puhelimeni, Nokia E70, alkaa olla viimeisillään. Sen läppä on hajonnut ja tatti ei enää toimi kunnolla. Erilaisten turhautumisasteiden myötä puhelimen tuhoutuminen on nopeutunut  voimakkaiden G-voimien takia. Käyttämäni E70 on kaikkea mitä puhelimessa voi vihata. Hidas. Epävakaa. Akku alkaa olemaan lopussa ja niin edelleen. On se kohta kolme vuotta kai palvellutkin ja ihan hyvinkin. Ilmeisesti asentamani ohjelmat ovat vehkeen saaneet niin jojoon. Mutta ei puhuta enää E70:stä.

Nimittäin Tube on jännittävä! Kosketusnäytön lisäksi on vain kolme nappia, punainen a vihreä luuri, sekä menunappi. Loput sitten sohellat kosketusnäytöllä. Puhelimessa myös esiteltiin mekaaninen näppäinlukko, joka toimii juuri oikein ja on sijoitettu juuri oikeaan paikkaan, näppäiden lukitseminen on helppoa ja erittäin nopeaa yhdellä kädellä.

SIM-kortti työnnetään puhelimen sivusta aukeavan läpän kohdalta sisään. Käsittämätön ratkaisu. Ensinnäkin on vaikea hahmottaa miten päin SIM-kortti pitää sinne työntää. Kaikki ovat ensimmäisellä kerralla laittaneet sen väärinpäin. Toisekseen sen poistaminen on saatu oikein vaikeaksi, jossa tarvitaan apuvälineenä kynää tai neulaa. Oikein näppärää.

Kamerassa lukee Carl Zeiss, mutta kyllä Kaarlo pyörtyisi jos näkisi mihin hänen nimensä on sotkettu. Eritysesti haastavissa valotusoloissa automaattisalama pilaa kuvat ja ilman salamaa jäädään kuvissa laadullisesti E70-laitteen jalkoihin. Kamera on niin huono, että se oikein yllättää. Resoluutio on kyllä kova, mutta niin kohinakin.

Se mikä puhelimessa on ihanaa, on nopeus. Kaikki tapahtuu todella nopeasti ja tunnollisesti. Uusi IDLE on myös jännä, mutta harmillisen huonoksi saatu. Uuteen Idleen saa kyllä 4 kaverinsa kuvaa pikavalinnoiksi, mutta sitten kalenteritiedot eivät näykään enää samassa. Järjetöntä! Idlen kalenterinäyttö on minulle ehkä tärkeimpiä näyttöjä puhelimessa. En muista mitään enkä ole missään, jos puhelimen kalenteriin ei sitä ole syötetty. Nyt kaikille tapahtumille ja kissanristiäisille pitäisi asettaa hälytys. Hälytyksistä muuten sen verran, että esimerkiksi herätykellon oletusmerkkiääni on oikein miellyttävä verrattuna vanhoihin kamaliin.

Sitten se kosketusnäyttö. Nokia ei olisi tehnyt vielä viiteen vuoteen kosketusnäytöllistä puhelinta, jos iPhone ei olisi tullut markkinoille. Nokialla ei ole konseptiin ainakaan XpressMusicin kanssa mitään tarjottavaa. Kyllä, kosketusnäyttö on joissain asioissa erinomainen, kuten web-selailussa, mutta monissa taas aivan surkea, kuten tekstiviestien kanssa. E70 kanssa pystyi lähettämään lyhyitä viestejä vaikka ajaessa autoa (hyi hyi!) ja pystyi irkkaamaan kävellessä, mutta XpressMusicin kanssa ajat tolppaan tai kävelet ojaan. Et voi kirjoittaa katsomatta ruutua. Et myöskään voi olla varma mitä nappia peukalosi painaa. Näyttö rekisteröi kosketuksen sitten, kun sormen nostaa siltä pois. Täten käden tärinä voi aiheuttaa sen, että esimerkiksi tekstiviestiä syöttäessä saa olla jatkuvasti korjailemassa tekstiä.

Kosketusnäyttöä hyödynnetään Idlessä jonkin verran, suunnilleen kaikkea voi painaa ja siitä pääsee helposti sitten erilaisiin toimintoihin. Mutta näin ei tosiaan ole kaikkialla, vaan osa ohjelmista nojaa vahvasti näppäimistöön. Ja miksei vaikkapa tekstiviestiin saa jotain pikavalikkoa esiin taputtamalla näyttöä? Ei, vaan se valikko pitää käydä hakemassa vasemmasta alareunasta ja sitten kelata niitä valintoa läpi. Miksei vaikka peukalon näyttöön painamalla tulisi sellainen pyöreä valintaruutu, josta voisi sitten peukaloa raahaamalla haluamaansa suuntaan valita mitä haluaa tehdä? Se olisi vähän lähempänä kosketusnäytön perusajatuksia ja parempaa käytettävyyttä.

Samaa kaipaisi muualla myös. Oikeastaan kosketusnäytöstä ei ole ainakaan tässä puhelimessa mitään hyötyä, ainoastaan haittaa. En muutenkaan ymmärrä, miksi puhelimessa pitäisi olla kosketusnäyttö, joskin voisin kuvitella että N97 (tms) kosketusnäytöllinen JA näppäimistöllinen puhelin olisi jännä yhdistelmä, mutta toisaalta kuvien perusteella laite näyttää isolta.

Kunhan puhelimen vaihdon aika viimein tulee, haluan sellaisen puhelimen jossa on täysi näppäimistö. Oikea näppäimistö.

JB EI SUOSITTELE
JB NAURAA IPHONELLE


Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “JB Testaa: Nokia 5800 XpressMusic”

 1. savaaZ avatar
  savaaZ

  Tämä voi tulla sinulle järkytyksenä, mutta siihen, miksei kalenteritietoja yms ei saa(?) idle ruutuun on se, että kyseessä on N(tai jonkun muun musakki)-sarjan tuote.. Ei businesskäyttöön tarkoitettu puhelin.. Tollaset trenditietoiset hiihtopojathan eivät tarvitse kalenteritietojaan puhelimen päänäyttöön… Eli mennään ihan iPhonen linjoilla! :D

 2. Maira avatar

  Onni on omistaa puhelin jossa on fyysinen, oikea, näppäimistö. Onni on käteentuntuva puhelin!

 3. Jasmo avatar

  Joo, siis voi valita kyllä sellaisenkin idlen, jossa kalenteritiedot näkyvät.. Mutta sitten ei ole pikavalintoja.

 4. Putte avatar
  Putte

  5 min testastin kaverin puhelinta, en kyllä vakuuttunut. Tuntui kankealta (esim web-selailu), virhepainalluksia tuli helposti, laite ei tuntunut osaavan päättää, että missä asennossa ruutu pitäisi näyttää jne.

 5. savaaZ avatar
  savaaZ

  Ton Puten kommentin voi yhdistää ihan yhtä lailla iPhoneen ja varmasti kaikkiin muihinkin touch-laitteisiin, varsinkin virhepainallukset ja -valinnat sekä tuon automaattisen orientaationvaihtelun.
  Näin tänään gigantissa esillä olleessa tubessa sellaisen idlen, jossa oli pikavalinnat ja kalenteritiedot.. olisikohan ollut joku custom plugin tai uuden softaversion mukanaan tuoma feature? Uusi softahan tuohon on siis jo jaossa. Eniten mua noissa N-sarjalaisissa rassaa se, miten uudet viestit ja puhelut esitetään idlessä, kun vertaa E-sarjalaisiin. Miksi pitää harrastaa tällaista differentiointia, kuitenki sama softa periaatteessa on kaikissa laitteissa, joten miksi ei antaa käyttäjän valita kaikista vaihtoehdoista.
  S60 browseri on kyllä suolesta, varsinkin parin viikon iPhone-testailujen jälkeen, kyllä sillä toimeentulee, mutta mitään huvikseen selailua ei tule harrastettua.
  Oli miten oli, E71 rulaa kyllä jos vähänkin tarvitsee kirjoitella sähköposteja, irkata, mesettää, surffata. Työkäytössä puhelin on aivan loistava juuri softansa ansiosta, kalenteri on toimiva ja kaikki oleellinen tieto (kalenteri, viestit, postilaatikot, pikavalinnat jne. ) saadaan esitettyä järkevästi päänäkymässä.

 6. Luomu avatar

  Sitä se on, huonoa läppää ja toimimattomia tatteja :I
  Ja nyt ne tulee pirulaiset vielä puhelimeenkin..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.