Matkustajan muistikirja

Monet kaverini ovat matkustelleet monia vuosia, jotkut tykkäävät käydä Espanjassa lomailemassa (tai irkkaamassa), jotkut käyvät Australiassa (kirjoittamassa blogiin) ja jotkut tykkäävät käydä Keski-Euroopassa tai Norjassa hiihtelemässä (tai olemassa hissityttöinä). Itse olen matkailussa varsinainen aloittelija, joten koin tarpeelliseksi kerätä kaiken tarvittavan tiedon matkailusta yhteen listaan, josta on sitten hyvä tarkistaa, jotta kaikki on tehtynä valmiiksi jo lähtiessä ja että matkalla osaa käyttäytyä oikein. Myös matkan jälkeen pitää osata toimia oikein.

Hehkuta. Kaverisi ja puolitutut nauttivat sinun kanssasi matkakuumeesta mielellään, miksipä et sitten mainitsisi aina säännöllisesti lähdöstä! Salassa lähteminen on epäilyttävää, joten julkisuutta kannattaa hakea. Tärkeää on myös muistuttaa tuntemattomia siitä, että olet lähdössä ulkomaille, vaihda siis irc-galleriaan paikkakunnaksi ulkomailla ja kerää lähtökuumetta blogissasi!

Hehkuta osa 2. Siinä missä ensimmäinen hehkuttaminen kuului matkavalmisteluihin, tämä toinen osa kuuluu matkan aikana tehtäviin suoritteisiin. Ota matkalta kuvia ja laita ne heti jakoon kavereillesi ja esimerkiksi irc-galleriaan. Kerro mistä ne on otettu. Älä kuitenkaan vaikuta innokkaalta esimerkiksi kuvateksteissä, vaan ole kuuli. Kävästiin vuoren huipulla, kauniit näkymät oli on vielä ok, mutta Käytiin vuorella, tsekkaa mitkä näkymät, siis vau aivan mielettömät tekee sinusta idiootin.

Kerro nimiä. Kun kerrot retkistäsi, käytä paikkojen nimiä ja ihmisten nimiä runsaasti. Se saa kuuntelijan luulemaan, että oikeasti tutustuit ihmisiin ja kävit hienossa paikassa, vaikka puhuisitkin vain paikallisesta pubista, sen takapihasta ja semisti murakasta siivoojasta. Mieluusti käytä paikoista vielä skenenimiä, jottei niitä voida tarkistaa myöhemminkään mistään kartasta.

Lähetä postikortti. Vaikka irkkaisit kavereidesi kanssa joka päivä, tai vaikka vain vaihtelisit sähköposteja, on syytä kuitenkin lähettää postikortti. Sisällöllä tai kuvalla ei niinkään ole merkitystä, mutta ajatus on tärkein. Minä olen täällä, lällällää.

Ikinä ei ole huono. Vaikka taivaalta sataisi sammakkoja, kaikki omaisuutesi olisi varastettu, gayweekillä itsemääräämisoikeutesi unohdettu, niin silti on hyvä. Koskaan ei ole huono. Kaikki asiat ovat aina paremmin ulkomailla kuin Suomessa. Muista myös kertoa siitä.

Tutustu. Tutustumista pitää tehdä myös ennen matkaa. Yritä etsiä esimerkiksi kohdemaan irc-galleria -kopio ja vokottele jo alustavasti potentiaalisia tapauksia. Vinkkejä online-vokotteluun voi saada tästä. Samoja vinkkejä voi käyttää myös kohteessa vokotteluun. Tutustu paikallisiin, jotta voit heidän kauttaan tutustua potentiaalisiin tapauksiin. Muista painaa nimet(ks. yllä) muistiin!

Uroteot. Varsinkin, jos olet matkalla yksin, kukaan ei voi tarkistaa tarinoitasi. Muista siis värittää niitä hieman. Eihän ole juurikaan väliä, oliko vuori 1000m korkea vai 3500m korkea? Tai oliko autosta bensa loppu, renkaat puhki ja skorpioonien pesä konepellin alla, vai etkö vain osannut käynnistää sitä.

Valokuvien katselu. Kun olet tullut takaisin reissusta, pakota tutut ja kylämiehet katselemaan ottamiasi valokuvia. Mitä enemmän olet ottanut, sitä parempi. Tuhat valokuvaa, joista 96% on joistain täysin mielenkiinnottomista kohteista (otin kun ei maksa mitään, voihan näitä sitten karsia -periaate), on jo ihan hyvä saldo. Kyllä siinä saa kaveritkin jo nauttia matkasta!

Tarinat. Matkustustarinat ovat kuin inttijutut. Sinulla on parasta olla paljon ja hyviä. Koska, kun kilvoitellaan matkoista, on pystyttävä aina iskemään pöytään uusi, edes etäisesti uskottava, tarina.

Tässä tärkeimmät, mitä nyt tulee mieleen. Joku ehkä haluaisi mainita vakuutukset, matkatavarat, matkustusasiakirjat, mutta ne ovat kuitenkin vain välillisesti reissusta nauttimiseen liittyviä välineitä. Hyvää matkustelua kaikille, itsehän lähden maaliskuussa Sveitsiin, sitä odotellessa ;)


Posted

in

by

Tags:

Comments

10 vastausta artikkeliin “Matkustajan muistikirja”

 1. Arttu avatar

  Heheheh, nää listat on loistavia. Niistä paistaa sellanen aito ja puhdas tunne8)

 2. kispe avatar
  kispe

  Tässä haisee vittuilu!
  hahahahaha :)

 3. Lauri avatar

  Nii just. Kyllä näillä eväillä kelpaa lähtä!

 4. Sipe avatar

  Joujou Ranesta!

  Ikäänku mäkin tunnistaisin jotain noista. Arvaas muuten mitä postin pitäis sulle tuoda tässä lähipäivinä… :D

 5. keksie avatar
  keksie

  Taaskin loistava lista. Itse kyllä olen tällaiset neuvot jo omaksunut mutta kertaushan ei ole pahitteeksi. Täytyy kyllä esittää eriävä kommentti tuohon ”Ikinä ei ole huono.” -kohtaan. Kyllähän pro-laskijat aina valittavat lumen vähyydestä, ja siitä kun sitä pyydaakaan ei viimeks oo tullut kuin kaksi päivää sitten. Toisaalta tämä voidaan laskea ns. käänteiseksi valittamiseksi, koska sen jälkeen tulee laittaa galleriaan pöllyytyskuvia ja kommentoida kohdan ”Hehkutus 2” mukaisesti: ”lumitilanne ei oikein kohdallaan”, ”normipäivä” tms.

 6. Binaural avatar
  Binaural

  Vitsi joo, Intiassa on kyllä ihan kivaa. Lämmintä riittää ja kookospähkinä maistuu. Näkymät ovat ihan kivat, eläimiäkin monenlaisia. Kuviakin tullu otettua jo useita satoja, voi tsekata lisää Fotopankista ja galtsussa.

  Terkkuja Intiasta kaikille tutuille. Jasmon blogia sitä vaan luetaan täälläkin. ;)

 7. Jasmo avatar

  Hauskinta näistä teidän kommenteista tekee se, että:

  Arttu on Verbierissä.
  Kispe lähtee(?) Norjaan.
  Sipe on Ranskassa.
  Keksie Itävallassa.
  Binaural Intiassa.

  ..

  Sitä vaan, että jos haluatte miettiä, ketkä ovat toimineet innovaatorina tähän postaukseen, niin ei tarvitse kaukaa etsiä (pari kyllä puuttuu vielä..).

 8. luomu avatar
  luomu

  olen työhuoneessa.

 9. Arttu avatar

  Oon kyl aika monessa kohdassa samaa mieltä. Varsinkin skenenimet ovat aivan turhia, varsinkaan jos niitä ei ole aiemmin selvittänyt. Tai hurja nimien käyttö, ellei niitäkään ole missään avattu.

  Toisaalta ei kaikkia asioita aina edes näe itse. Jotkut jutut ovat liian lähellä. Samoin jonkin lajin jargoni voi tuntua tyhmälle avata yleiskielelle, jos päälukijaryhmä kuitenkin ymmärtää mistä on kyse.

  Nooh, maaliskuun postauksia odotellessa.

 10. Leena avatar
  Leena

  Odottelen tässä sitä päivää kun ois taas 500e säästössä ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.