Energiansäästölamput

Joskus aikoinaan, kun olen käynyt pari kertaa työhaastatteluissa, on pitänyt keksiä joku vastaus kysymykseen: mitkä ovat hyvät ja huonot puolesi? Tähänhän kuuluu pystyä vastaamaan niin, että hyvä puoli on melko hyvä ja huono puoli tosi hyvä ominaisuus, kuten että hyvä puoleni on, että olen tosi ahkera ja huono puoli on, että en osaa lopettaa tekemistä, ennen kuin asia on valmis. No jotain tuonne päin.

Jääköön oma lainini tuohon salaisuudeksi, mutta voin väläyttää sen liittyvän uusiin asioihin ja niistä innostumiseen. Ja uusi asia minun ja meidän elämässä on viimeisten vuosien aikana ollut energiansäästölamput.

Kun muutimme nykyiseen (pankin omaan) asuntoon, olin liekeissä ostamassa energiansäästölamppuja joka paikkaan. Diilihän kuulosti loistavalta: Enemmän valoa, vähemmällä energialla. Se, että lamppu oli hieman kalliimpi ei vaikuta, sillä sen pitäisi kestääkin kauemmin.

Niinpä meidän asunnossa on pääasiassa energiansäästölamppuja, paitsi vessassa on ilmeisesti yksi hehkulamppu.

Olin innoissani energiansäästölampuista, en ole enää. Pari on jo pimentynyt, yksi onneksi saatiin takuuseen, jatkossa ostan vain sellaisia energiansäästölamppuja joissa on takuu. Valaisuvoima on alkanut hiipumaan useista lampuista, lisäksi tehokkaammat lamput syttyvät hitaasti, tuntuu että maksimivalo saavutetaan vasta 10-15 minuutin päästä sytytyksestä. Rahaa ei säästy, sillä saavutettava mahdollinen kulutusvähennys on palanut jo siihen, että yhden kympin maksaneen lampun ennenaikainen palaminen ei mennyt minkään valtakunnan takuuseen.

Valmistajilla on mukavat oltavat, kun sopivalla lainsäädännöllä saadaan pakotettua ihmiset ostamaan kyseisiä säästölamppuja, joiden kokonaisvaikutus raskasmetalleineen on hyvin kyseenalainen verrattuna hehkulamppuun – varsinkin Suomessa, jossa hukkalämpö menee usein ihan tarpeelliseen lämmitykseen.

Koko säästölamppujen ympärille viritelty himmeli on kyllä kuluttajan näkökulmasta selkeetä takaapäin runttausta.

Lisäys: Uutisointia Iltalehdessä (Kiitos Markus)


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Energiansäästölamput”

 1. savaaZ avatar
  savaaZ

  Tähän lisäksi vielä kuulemani huhu siitä, että energiansäästölampun valmistaminen kuormittaa luontoa paljon enemmän kuin perinteisen hehkulampun.
  Voishan tämänkin ”tiedon” varmistaa jostain..

 2. savaaZ avatar
  savaaZ

  Ja näinköhän se oli, että kyseessä olikin vain myytti. :)

  http://tuukkasimonen.blogspot.com/2008/10/ilmastomyytti-energiansstlampun.html

 3. Erno avatar

  Et kai ostanut halvimpia tarjolla olevia lamppuja? Markalla saa markan osan. On näitä tapauksia kuitenkin, että se energiansäästölamppu on ostettu 80-luvulla ja se hohkaa edelleen…

  Hehkulamppu on jopa enemmän perssiistä kuin polttomoottori, mutta ei se engergiansäästölamppu kyllä välttis se ultimateratkaisu ole. Olisko ledipohjaisesta valaisimesta ratkaisuksi?

 4. Jasmo avatar

  Emmä tiedä oonko ostanu tarpeeks äärimmäisiä säästölamppuja, tuntuu että tää Ikeasta ostettu energiansäästölamppu pelaa parhaiten (maksoko euron vai kaks). Nää 8-10e maksaneet poksahtelee ja hämärtyy.

  Paskoja vehkeitä

 5. Vaimo avatar
  Vaimo

  Eniten vihaan niissä sitä, että ne hemmetin energiansäästölamput EI VALAISE TARPEEKSI!!! Haluan valoa prkl!!

 6. Sipe avatar

  Omassa eteisessä on kaksi energiansäästölamppua ja se on kanssa vihoviimeinen paikka niille. Kotiin kun tulee, niin olisi mukava nähdä jotain siinä eteiskäytävällä, mutta energiansäästölampuista tulee valoa vasta sitten kun sitä ei enää tarvitse. Nyt siis hamstraamaan hehkulamppuja…

 7. haisuli avatar
  haisuli

  Meille tulee paljon ledejä ja tosiaan noista energiansäästölumpuissa on paljon eroa, mutta ei niitä huvikseen viiti ostaa ja testata mikä on mihinkin sopiva. Paljon valoa vähemmällä energialla ja rahalla saa myös loisteputkista.

 8. savaaZ avatar
  savaaZ

  Joo, nyt meilläkin on energiansäästölamppuja ja toden totta nehän säästävät sähköä! Valon kun laittaa päälle niin tuntuu, että sekin vähä valo, mitä kuu illalla valaisee katoaa ja näkee sitäkin vähemmän. Eipä ole tullut paljon tuota makkarin kattolamppua käytettyä enää kun etsii aamulla vaatteita kaapista. Kätevää, toivottavasti tämä näkyy seuraavassa laskussa! Kyllähän tuostakin tulee sen 40w hehkulampun edestä valoa kun se on ollut noin puoli tuntia päällä. Hienoa. Kusetusta koko homma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.