Sähköinen äänestys

Sähköisessä äänestämisessä oli ongelmia. Oikeusministeri Tuija Brax, joka hehkutti systeemiä aiemmin ja piti ongelmia science fictionina, sanoo nyt, että hän ei oikeastaan ees keksiny tätä, vaan joku muu. Komeaa.

Nythän äänestysjärjestelmä kehittyy, käydään ensin tämä nykytilanne läpi:

  • Softan kehityskustannukset jotain miljoonan luokkaa
  • Koulutus ja testaus ken tietää kuinka paljon aikaa ja rahaa (tosin testaukseen ei kai hirveästi käytetty..)
  • Äänet voidaan yhdistää äänestäjään
  • Äänten laskentaa ei voida tarkistaa
  • Äänet laskee ”uurnassa” yksi kone jossain Tenaattorin konesalissa, tms.

Kukaan ei oikeastaan tiedä, miksi sähköistä äänestystä tarvittaisiin. Paras (oikeasti paras) argumentti on ollut, että se saattaa korottaa äänestysprosenttia. Niin ja vaalityöntekijöitä (vapaaehtoisia = ilmaisia) ei tarvita äänten laskemiseen. Äänestäjistä saadaan tarkempaa tietoa, ikä, nimi, sosiaaliturvatunnus, asuinpaikka, osoite, puhelinnumero ja että ketä on äänestänyt. Helpottaa erilaisten tilastojen tekoa..

Koska TietoEnatorin softissa OK-painiketta pitää tietysti painaa kaksi kertaa, mutta tyhmät ihmiset eivät sitä tajua, on nyt ajateltu ottaa käyttöön paperivarmenne. Se pelastaa äänestystapahtuman. Uusi parannettu versio:

  • Maksaa vielä enemmän kuin nykyiset, tarvitaan muutoksia ohjelmistoon
  • Tarvitaan ehkä kustomoidut tulostuslaitteet
  • Mutta nyt käyttäjä tietää että ääni on rekisteröity
  • OK painiketta pitää edelleen painaa kaksi kertaa

Eli jatkossa äänestysprosessi on seuraava:

  1. Syötetään äänestyskortti miljoonia maksaneeseen laitteeseen
  2. Arvotaan ääni jollekin edustajalle
  3. Painetaan OK
  4. Painetaan OK
  5. Otetaan äänestyskortti laitteesta
  6. Otetaan paperitosite tulostimesta
  7. Taitetaan paperitosite
  8. Paperitosite leimataan ja pudotetaan uurnaan

Äänet voidaan ensin laskea sitten koneellisesti, saadaan tulokset jopa tunnissa! Ja sitten oikeat äänet lasketaan leimatuista tositteista ja saadaan oikea vaalitulos 3h päästä niinkuin nytkin.

Kylläpä onkin hienot systeemit!


Posted

in

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Sähköinen äänestys”

  1. Antti avatar

    Onhan tuo aikas koominen tarina, kuten on koko TE-saaga. Mutta käsitykseni mukaan ääntenlaskusta saa varsin käyvän korvauksen eli ei se ihan ilmaista ole. Jotain kustannuksista on viralllisella vaalisivustolla, tosin tämän vuoden kustannuksia ei vielä ollut esillä.

    Listaan voisi myös lisätä tämän hankkeen jonka TE käynnisti Opetushallituksen tms kanssa tutkiakseen miten ihmiset ymmärtäisivät OK-nappulan paremmin :D

    Ps. Aikas jees tämä realtime-esikatselu!

  2. Teuwo avatar
    Teuwo

    Mikä sinällään mielenkiintoista niin Hollannin hallitus julisti 2006 eduskuntavaalien suhteen että SDU valmistama sähköinen NewVote äänestysjärjestelmä ei pidä vaalisalaisuutta riittävän hyvin ja näin ollen homma hoidettiin wanhanliiton tyyliin.

    Syy oli ilmeisesti Win Van Eckin jo ajat sitten julkaisema paperi Tempestistä tai Van Eck phreakingistä, miten häntä nyt haluaakaan kutsua.

    Suomalainen (nais)poliitikkohan nyt ei moisesta, vähemmän yllättävästi, ole kuullutkaan mutta mahdollisuus ulkopuoliseen sniffailuun ja aikalailla etäisempi mahdollisuus ulkopuoliseen manipulointiin on kyllä, teknisessä mielessä, hyvin todellinen.

    Mutta sanotaan nyt vaikka niin että tietämiini, ympäristönsä kannalta suht. kriittisten, rakennusten rakenteisiin ei liene viritelty Faradayn häkin tuottavia johdinverkkoja ihan huvin vuoksi.

    Lopputulema: Sähköiseen äänestämiseen voi liittyä lukuisia haittoja ja jäljitettävyyden takia kuvailemasi kaltaisia lisätaskeja vailla juuri mitään lisäetua joilla kuluja voisi oikeuttaa – Paskan möivät ;)

  3. Jasmo avatar

    Teuwo: ja sama decryptattuna? Taitaa siellä työmaalla jo säteillä muukin kuin polla.

  4. Teuwo avatar
    Teuwo

    No Wim Van Eck siis tutki esim. monitoripiuhan sähkömagneettisen vuodon avulla tapahtuvaa ”salakuuntelua”.
    Siis esim. tarkkailtavan monitorin kuvan uudelleenluomista kantaman päästä.
    Samalla pähkäiltiin ajatusta esimerkiksi kehittyneistä haittaohjelmista jotka keräävät järjestelmästä tietoa ja exportoivat sen jemmaamalla tietoliikenteensä normaalin näyttökuvan sekaan.

    Itseasiassa sellainen, ainankin linuxille tarjolla oleva softa, löytyy jolla voi demomielessä suorittaa Van Eck Phreakingiä ihan tavan radiolla.
    Käytännössä softalla voi soittaa äänitiedostoa jolloin montun kuva menee sekavaksi puuroksi ja virittelemällä radion sopivalle taajuudelle saa popit tulemaan siitä ulos.

    Äänenlaatu nyt ei mailmaa sytytä tuleen mutta idea tulee perille aika kirkkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.