Liikkuminen tuo energiaa niin fyysisesti kuin henkisestikin

Hyvinvointi. Tämä on selkeästi teema, joka kiinnostaa ihmisiä. Omaan hyvinvointiin kiinnitetään nyt huomiota enemmän kuin ennen ja uusia hyvinvoinnin tapoja ja rutiineja otetaan käyttöön mielellään. Itsestä halutaan pitää huolta. Tämä on jokseenkin nyt muodissakin oleva ilmiö. Mutta mitä kaikkea hyvinvointiin oikein kuuluu? Millaisilla tavoilla me suomalaiset sitten pidämme itsestämme huolta?

Hyvinvointiin kuuluu niin paljon kaikkea, että sitä ei voi nitoa yhteen lauseeseen. Hyvinvointiin kuuluu niin fyysinen kuin henkinenkin puoli. Fyysistä hyvinvointia voi parantaa muunmuassa liikunnalla, hyvillä yöunilla ja ravinnolla. Liikunta parantaa myös henkistä hyvinvointia. Toki henkistä hyvinvointia voidaan parantaa monella muullakin tavalla, mutta tässä artikkelissa keskitymme liikuntaan ja sen tuomiin terveysvaikutuksiin.

Uusilla harrastuksilla saadaan helposti uutta sisältöä elämään. Kesäaurinko on jo monessa osassa Suomea näyttäytynyt ja moni suomalainen siirtääkin netticasinot nyt kylmille illoille ja viettävät päivänsä mieluiten luonnonhelmassa liikkuen. Myös talvella pääsee liikkumaan monin eri tavoin, sillä lumi mahdollistaa niin lumityöt, luistelun, laskettelun, mäenlaskun ja jopa juoksulenkin, kunhan alla on nastakengät. Liikkumismahdollisuuksia on paljon tietysti myös kesällä.

Kuinka liikkuminen voi parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia? Seuraavaksi mietimmekin näitä mietteitä ja toivon mukaan saat kipinää oman liikuntaharrastuksen aloittamiseksi, oli se sitten rauhallista kävelyä puistossa tai metsässä tai hikiliikunta treenamisen tai juoksun muodossa.

Nauti luonnosta

Kun ihminen liikkuu, kehon mielihyvähormonit lähtevät liikkeelle. Rankassa liikunnassa liikkeet voivat niiden aikana tuntua rankoilta, mutta mikään ei vedä vertoja treenin jälkeiselle tunteelle. Jos olet koskaan treenannut, tiedät, mitä tarkoitan.

Jos juokset ulkona, saat samaan aikaan sekä hyvää liikuntaa että aimo annoksen raikasta ilmaa sekä tietysti maisemia. Jos valitset lenkkeilyalueeksesi kauniit luonnonmaisemat ja -polut, pääset samalla nauttimaan luonnon monimuotoisesta kauneudesta.

Luonnon on todettu olevan hyväksi ihmisen terveydelle. Kun liikut luonnossa, huomaat helposti sen tehon verrattuna siihen, että viettäisit suurimman osan ajastasi sisätiloissa. Luonnossa kannattaa ehdottomasti käyttää kaikki aisteja, sillä näin saat jopa stressitasojasi alemmaksi. Mullan, puiden ja sammaleen koskettaminen vähentää stressiä ja samalla saat pidettyä huolta vastustuskyvystäsi.

Ei ihmekään, että luonnosta puhutaan niin paljon. Se kuitenkin ympäröi meitä ja sillä on todella paljon vaikutusta ihmisten henkiseen hyvinvointiin. Lisäksi luonto tarjoaa paljon kohteita, joihin voi lähteä lenkkeilemään tai muuten vain samoilemaan yksin tai yhdessä. Luontoon on myös ihana jäädä hetkeksi istumaan lenkkeilyn päätteeksi.

Apua masennukseen liikunnasta

Liikunta on ihmiselle tärkeää todella monella tavalla. Sen lisäksi, että liikunnalla voidaan kohottaa kuntoa ja parantaa niin voimaa, kestävyyttä kuin notkeuttakin, on sillä muitakin hyötyjä. Liikunnan on nimittäin todettu auttavan myös masennukseen.

Liikunnan tiedetään nostavan mielialaa. Onnistuneen liikuntasuorituksen jälkeen on hyvä olo ja ihminen tuntee itsensä energiseksi. Liikunnan jälkeen voi todeta ahdistuneisuuden tunteiden olevan aiempaa pienemmän. Liikunta vie ajatuksia muualle, mutta sen tuoma mielihyvän tunne vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen olotilaan.

Kun ihminen haluaa helpottaa masennuksen oireitaan, ei tarvitse heti lähteä kymmenen kilometrin lenkille hikoilemaan, vaan pienikin riittää. Kokeile liikkua vaikka vain 10 minuuttia, niin voit huomata eron. Liikkumista voi kokeilla jo kotonakin erilaisten jumppaliikkeiden muodossa, mutta luonnossa liikkuminen tuo moninkertaisesti hyötyjä. Masentuneen henkilön kannattaa liikkua peräkkäisinä päivinä, sillä näin liikunnasta saadaan varmemmin todellista hyötyä.

Liikunta tuo myös hauskoja hetkiä

Liikunnan muotoja on olemassa niin paljon, että jokainen löytää varmasti itselleen sopivan lajin. Liikunnan lomassa voi hyvinkin saada riemunkiljahdusten ja nauruntäyteisiä hetkiä, kun lähdet vaikkapa ystäväsi kanssa yhdessä kokeilemaan uutta lajia. Miten olisi vaikkapa tanssi? Tai jokin joukkuepeli?

Joukkuepelit on hyvä tapa aloittaa liikuntaharrastus. Monessa kunnassa järjestetään jonkinlaisia joukkuelajiharrastuksia, joihin pääsee mukaan. Kun pelejä pelataan yhdessä muiden kanssa, voi tämä parhaimmillaan olla hauska harrastus, jonka parissa tulee liikkumisen lisäksi myös naurettua. Ja kaikkihan sen tietävät, että nauru pidentää ikää.

Liikunta on antoisaa monin tavoin. Sillä saadaan omaa kroppaa kuntoutettua, kuntoa tai lihaksia kasvatettua ja lisäksi liikunnan kautta voidaan saada apua jopa masennukseen tai alakuloisuuteen. Liikunnan parista voi löytää myös ystäviä, joten myös sosiaalinen hyöty kuuluu liikuntaan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.