Päivä 10: Koronapolitikointi alkaa

Tilanne on sen verran tasoittunut, tai siihen on jossain määrin totuttu, että nyt alkaa politikointi.

Persut ovat kerinneet vaatia arkkivihollisensa YLE:n rahoituksen leikkaamista. Korona antaisi hyvän tekosyyn tällaiselle poliittisia agendoja ajavalle päätökselle. Onneksi kuitenkaan tähän ei näytettäisi lähtevän.

Itse luotan Sanna Marinin korkeaan moraaliin, mutta poikkeuksellisina aikoina on mahdollisuus poikkeuksellisiin tekoihin ja veivauksiin poliittisen kannatuksen ja omien agendojen ajamiseksi. Erityisesti jännitän Keskustan tulevia edesottamuksia.

Mietin tuossa tälleen maalaisjärjellä helikopterirahaa. Eli että ihmisille jaettaisiin poikkeuksellisesti perustulon kaltaista rahaa, säännöllisesti tai kertaluonteisesti. Näin ihmiset selviytyy lomautuksistaan ja irtisanomisistaan (tosin Suomessa taitaa tuo olla jo joka tapauksessa hoidossa nykyisillä rakenteilla).

Kääntyisikö silloin hetkellisesti pääoman keskittyminen pois niiltä, joilla sitä on jo paljon? Osa isoista yrityksistä tekee jättitappioita, mutta ainakin toistaiseksi (Suomessa) tuet on ymmärtääkseni nimenomaa PK-sektorille. Voisiko käydä niin että jättiyritykset ja niiden omistajat heikentyisivät hieman verrattuna normaaliin ihmiseen?

Tosin monet jättifirmat ovat tässäkin voittajia. Applella ei mene hyvin, mutta veikkaan että esimerkiksi Microsoftille (o365/Teams) tämä tekee hyvää liiketoiminnalle.

Ylipäätään tavaran tuottajilla (pl. medi) ei mene hyvin. Tuotantoketjut ovat katki ja ostajistakaan ei ole varmuutta.

En tiedä syntyykö tästä mitään sen suurempaa murrosta, varsinkin jos tästä ei tule finanssikriisiä. Mutta se voi olla vähän aikaista tuomita vielä. Italian ja Espanjan pankit olivat huonoimmassa hapessa ja siellä on täysi mylläkkä päällä.

Mielenkiintoisia ja vähän jännittäviä aikoja on. Ihmisten arvomaailmakin tulee hyvin esiin. Jos henkilö tai hänen läheiset eivät ole riskiryhmää, he luettelevat twitterissä arrogantteja hintoja ihmiselämästä.

Mielestäni talous ja hyvinvointi on tärkeää. Mutta periaate lienee että ihmishenkien pelastaminen on tärkeintä. Eräs viisas sanoi että periaatteet maksaa rahaa.

Ehkä tämän myötä myös länsimaat havahtuvat lapsikuolleisuuteen ja muuhun ikävyyteen kaukaisissa maissa, joita tähän saakka ei ole voitu auttaa, kun ”ei ole rahaa”.

Tsemppiä ja fly safe!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.