Milloin kannattaa lotota?

Longplay ja hidas journalismi on kuulemma trendikästä. Entäs Jasmon blogin longplay ja hidas bloggaus..? Kerran vuodessa on valittu tahti..

**

Lotto ja Eurojackpot ja muut pottipelit ovat luonteeltaan mielenkiintoisia. Minusta on mielenkiintoinen ajatus pelata lottoa, jossa elämä tosiaan voi muuttua. Mihin suuntaan, se on ainakin toistaiseksi minulle arvoitus.

Hold’em buumin aikaan juttelin ihmisille Loton pelaamisesta. Lotossa tai lottopeleissä ei ole sellaista hehkua, kuin kenties muissa uhkapeleissä. Se on vähän vanhanaikaista ja laskennallisesti se on tappavan tylsä. Kukaan ei voi yrittää perustella pääsevänsä voitolle jollain aikavälillä – jotain mitä aikoinaan holdemin pelaajat laskivat innoissaan.

Yleensä pääosa tappioista oli syytä unohtaa.

Aikuisella iällä minulle tuli yksi läpipelauskriisi. Tai ei se mikään kriisi ollut, vaan ajatus siitä, että mitä seuraavaksi.

Ajatelkaapa. Jokin aika sitten olette kakanneet vaippaan ja suuri saavutuksenne oli päivä, kun aamulla heräsitte ilman vaippaa kuivina. Se oli varmasti hieno hetki, ainakin vanhemmille. Seuraavaksi kouluun, opit lukemaan ja laskemaan. Ehkä ala-asteella ensimmäinen ihastuminen ja sen pakoilu koulun diskossa, ylä-asteella ensimmäiset kokeilut alkoholilla tai ehkä jopa pussailua.

Lukio, tai mikä tahansa toinen aste, itsenäistymistä hiljalleen ja täysikäisyys! Voi sitä juhlaa, täysikäinen joka pääsee baariin! Ja baarissa voi vokotella pimuja ja ottaa Asterixia. Rahaa ei ollut paljon, mutta ei sitä mihinkään mennytkään. Paitsi baariin ja asterixeihin. Ei ollut huolta huomisesta, eikä eilisestä. Mutta odotukset oli kovat. Tietysti 20v ikää piti odottaa, että sai Finlandia Vodkaa Alkosta. Kohta alkoi koulukin eri paikkakunnalla ja sotajoukot kutsui myös luokseen.

Itsenäistyminen, aikuistuminen ja hetki ilman, että olet vastuussa kestään muusta kuin itsestäsi. Mutta olet kuitenkin vastuussa. Periaatteessa aika paljon aikaa käytettävissä ja melko vähän rahaa. Opiskelija.

Kohta työläinen opiskelujen ohessa. Välillä vähän töitä, siitä sai vähän rahaa, sitten oli aika paljon aikaa ja pikkuisen vähemmän vähän rahaa.

Vakityöt, kenties valmistuminen (joillain se tulee jo tässä kohtaa), rakkaus ja koti. Oma koti, iso laina. Velkavankeus ajaa päivätöihin. Oravanpyörä. Lapsia, autoja ja koiria. Omaa aikaa vähän, rahaa periaatteessa vähän enemmän, mutta kaikki menee. Sanotaanko, että liikevaihto aivan toista luokaa kuin opiskelijana mutta 30 päivän välein kassa tyhjä.

Lapsi kasvaa, itse harrastelet. Inkrementaaleja. Elämä edistyy sieltä täältä hiljalleen, jos on edistyäkseen. Joskus vaihtuu auto, toisinaan työpaikka. Mutta elämäntilanne ei enää vaihdu.

Olen keskimääräinen perheenisä, jolla on vaimo, lapsi, kaksi koiraa, rivitalonpätkä, farmariauto. Ja tulevaisuus näyttää samalta. Peli on pelattu läpi.

Tämä kuulostaa masentavalta, mutta ei ole tarkoitettu niin. Haluan vaan vähän korostaa tärkeitä kohtia. Mikä enää voisi mullistaa elämää siten, kuin muuttaminen opiskelukaupunkiin kotoa? Tai mikä mullistaisi elämää, kuten muuttaminen töiden perässä kaupunkiin ja rakastua?

Ja nimenomaa hyvällä tavalla. En ole kiinnostunut spekuloimaan ikäviä muutoksia elämässä, vaikka nekin ovat tietysti aina mahdollisia.

Yhtenä päivänä lauteilla istuessani ajattelin näitä ajatuksia ensimmäistä kertaa ja se vavahdutti. Ihan kuin olisin suuremmankin viisauden keksinyt. Mitä sitten pitäisi tehdä seuraavaksi?

Työ, koti ja perhe sitoo ihmisen tiettyyn muottiin. Jos näistä kaikista haluaa pitää kiinni, ei päähäni ole tullut muuta leveluppia, kuin lottovoitto.

No nyt kun alkaa miettimään lottovoiton todennäköisyyttä, joka on verrattain pieni, niin ajatusmaailma pyörähtääkin kenties eri asentoon, kuin pelkkään todennäköisyyslaskentaan. Yhdelle henkilölle voiton sattuminen on erittäin epätodennäköistä, mutta toisaalta joku sen useimmiten voittaa.

Joten kannattaako lotota? En lottoa säännöllisesti, joka on tuon ajatusmallin jälkeen järjetöntä. Koska juurihan ajattelin, että lotto olisi pakollinen osa seuraavaa leveliä. Mutta toisaalta, jos tällainen levelup on haaveissa, niin voiko siinä muuten onnistua kuin lottoamalla? Vaan veikkaamalla voit voittaa, vai miten se meni.

Tän takia mun mielestä lottoon ei päde perinteinen todennäköisyysajattelu, vaan se on enemmänkin tällainen unelmajahti, joka pysyy hengissä kun välillä lottoilee.

Mutta todennäköisyyslaskenta taisi lukiossa olla ainut matematiikan kurssi josta arvosana oli 8. Muiden kurssien arvosanaa en kehtaa tässä mainita ;)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Milloin kannattaa lotota?”

  1. […] Mega Moolahissa päävoiton nappaaminen on 1:185 miljoonasta. Täten se on harvinaisempaa kuin lottovoitto. Suhdeluku vaihtelee hieman pelien mukaan, mutta samassa suhteessa mennään Loton […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.