Kierrätys on niin helppoa

Kierrättäminen on ilmeisesti tärkeää, ettei nyt sotattaisi koko tätä palloa heti sillään. Ja sehän kuulostaa ihan järkevältä. Ei aina tarvitse tehdä uutta värkkiä tyhjästä vaan heilutellaan vähän vanhoista materiaaleista.

Olen aina ihmetellyt millainen himmeli koko kierrätyshässäkästä on saatu viritettyä. Suuri kysymys on, että kuka hyötyy?

Nimittäin tänä vuonna ilmeisesti tölkkikoneet ottavat kaikki tölkit vastaan, jopa ne, joissa ei ole panttia. Ennenhän ne piti laittaa roskiin, vaikka samasta alumiinista nekin oli väsätty. Tai mistä ovatkaan väsätty.

Yhä, tänä vuonna, otettii toinen valtava harppaus ja Alkon pullot voikin nyt palauttaa mihin vaan. Lidlin pulloja sentään ei. Se olisi jo liian helppoa.

Entä kotitalouslasin kierrätys yleensä? Jos maksalaatikon kanssa tulee syötyä puolukkahilloa ja haluaisit lasit kierrätykseen, niin missä on lähin lasinkeräys? Tiedätkö edes? Paperikeräys, pahvinkeräys, kartonki – kaikkia kummallisia jaotteluja, joita ihmiset eivät jaksa, osaa tai viitsi tehdä.

Uusimpana ässänä on talousmuovien keräys Tampereella. Joku on nyt funtsinut. Talousmuovit palautetaan sellaiseen isoon roska-astiaan, jossa on pienet reiät yläreunoissa. Päällä ei siis ole reikiä. Joku on keksinyt, että muovipussit pitäisi palauttaa roskikseen erikseen.

En tiedä ihan tarkkaan mitä se tarkoittaa, mutta oletan, että se tarkoittaa sitä, että pussit pitäisi laittaa erikseen (tyhjänä) laatikkoon ja muu härmäke erikseen. No, kun säiliö täytetään reunasta eikä päältä, ei muovikassista voi kaataa sisältöjä sisään, vaan ne pitäisi kädellä lappaa kyljestä sisään. En ollut ainut joka oli tunkenut pussin täytenä laatikkoon.

Eihän tässä ole mitään järkeä? Jos sinne oikeasti pitää käsin suhrata kotitalousmuovit sisään ja sitten erikseen muovipussi, niin herää kysymys että mikä laite ne kamat oikein prosessoi, jos se tuollaisesta välittää?

Lontoon Heathrowin kentällä oli paljon roskakoreja, joissa luki, että sen korin sisältö lajitellaan ja kierrätetään kierrätyskeskuksessa. Miksei Suomessa voida harrastaa manuaalista lajittelua noiden idioottimaisten kierrätysvehjerajoitusten sijaan?


Posted

in

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kierrätys on niin helppoa”

 1. katt avatar
  katt

  Asioista ei pidä tehdä vaikemapia kuin ne ovat. Jätehuollon sivuilla näköjään kerrotaan että homma on kokeilu ja onhan tuolla ohjeetkin lajitteluun. Mutta mutta.. muovipurkkeihin enempää uppoutumatta, uskoisin että aika pian mennään Suomessa siihen että poltetaan kaikki energiaksi kelpaava jäte laitoksissa ja kuluttajien tarvitsee erotella vähemmän.

  Kertoisitko näistä blogin kuvista? Kenen omaisuutta? Kioski ainakin tuntuu kauppaavan aivan toista mitä kuvassa on.

 2. Vaimo avatar
  Vaimo

  No ei oo kyl heitetty alumiinitölkkejä roskiin, vaan pistetty samaan keräykseen. Rahaa ei vaan tipu.

 3. Vaimo avatar
  Vaimo

  Niin ja Lidlin pullotkin saa nykyään palauttaa mihin vaan. Sulla on nyt vähän faktat hukassa rakkaani :)

 4. Timo avatar

  Olen melko samaa mieltä kanssasi. Mielestäni kierrätyksestä pitäisi tehdä helpompaa. Kuinka moni on valmis viemään erinäisiä peltipurkkeja ja lasipurkkeja kierrätyssäiliöihin jos ne sijaitsevat liian kaukana omasta pihapiiristä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.