Norjan tragedia

Norway
Norjassa ammuttiin. Tapahtumia varmaan turha käydä tarkemmin läpi, kun uutisointi on varmaan kaikille tuonut asian selväksi. Vaan kuinka tätä tragediaa on kommentoitu?

Media ei ole minua vielä ärsyttänyt tämän tapauksen osalta, he ovat uutisoineet ihan järkevästi ja sammakot ovat tulleet lähinnä muiden suista.

Eikö ketään häiritse se, että oikeistopuolueiden pitää erikseen tuomita iskut? Että kun muuten luultaisiin, että hekin suunnittelevat tällaista? Vai onko tuomitseminen vain median keksimä termi sille, kun joku ei voi ymmärtää iskuja. Eikö uutinen voisi olla että kokoomusnuoret ovat äimistyneitä iskusta: ”Tätä ei voi ymmärtää”. Joku tuomitsee iskut. MIksi? MItä hyötyä siitä on kenellekään? Jos minä en tuomitse, pidänkö sitä siis silloin hyväksyttävänä?

Poliitikot saadaan sanomaan tässä samassa hötäkässä todella outoja juttuja. Päivi Räsänen alkoi puolustelemaan kristinuskoa uutisissa, että ei tällainen tappaminen kristinuskoon kuulu. Hellurei.

Itse en ajatellut tuomita iskuja. Koen, että ilman tuomitsemisvouhotustakin voidaan ymmärtää, että tätä ei nyt kukaan järkevä ihminen pysty edes ymmärtämään.

Mutta tuomitseminen on vain pieni kauneusvirhe viestinnässä. Pahinta on oman asian ajaminen.

Ei niin pientä tragediaa tai onnettomuutta, tai niin suurta, etteikö siitä joku keksi omalle asialleen perusteluja. Ihmisen aivothan toimivat (ihan oikeasti) siten, että ne pyrkivät hakemaan ympäristöstä vahvistusta jo muodostetuille käsityksille. Tähän kun lisätään täysi empatiakyvyttömyys ja opportunismi, niin saadaan poliitikko tai eturyhmän edustaja.

Ja niin, Erkki Tuomioja jo vikisee, että Suomen aselakia pitäisi taas tiukentaa. Että kun hän tykkää tästä omasta ajatuksestaan, niin aletaan nyt jo politisoimaan, vaikka ruumiita edelleen etsitään. Norjan ampuja oli suunnitellut tekojaan 9 vuotta. Jos hän ei olisi saanut aseita luvallisesti, uskaltaako kukaan veikata, olisiko saanut ilman lupaa? Paitsi ihmisten ampuminen luvattomilla aseilla on tietenkin laitonta. Erkki on funtsinu asian tarkkaan.

Pitäisikö lannoitteetkin kieltää?

Samaa oman asian heristämistä nähtiin heti pommituksen jälkeen, kun erilaiset asiantuntijat olivat ihan vakuuttuneita että Al-Qaida hyökkäsi Norjaan, kun norjalaisia lentokoneita on Libyassa. Ja sen vuoksi kaikki ulkomaalaiset pitäisi eristää ja tuhota hallitusti.

No sittenpä kävikin niin, että ampujan manifesti on kuin perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien märkä uni. Sittenpä herääkin vasemmisto ja viherliikkeet vaatimaan oikeistoa/populisteja tuomitsemaan ampumisia, kun sehän on niiden vika. Timo Soiniltakin on varmaan kysytty jo mielipidettä ja vaadittu tuomitsemista.

Unohtumaan pääsee se, että 100 ihmistä tappava kaveri ei ole mieleltään ehkä ihan täysin läjässä, joka ilmeisesti manifestistakin ilmenee. Että onko sillä nyt väliä onko hän poliittiselta näkemykseltään vasemmalla vai oikealla? Tästä tuskin voidaan keskivertoäänestäjän stereotyyppiä rakentaa.

Tämä oman asian tuominen ja poliittisten irtopisteiden kerääminen on niin kuvottavaa, että en voi keksiä mitään törkeämpää rienausta tapahtunutta kohtaan. Japanissa kuoli 16 000 ihmistä, puoli miljoonaa evakoitiin ja muutenkin meni vähän huonosti ja Suomessa ja koko Euroopassa alettiin vaan hölisemään jostain ydinvoimasta. Kuinka se on niin vaarallista. Ja nyt aselaista.

Mutta nyt täytyy paljon haukkumalleni P. Räsäselle antaa pisteitä. Suomi ottaa osaa tänään suruliputukseen Norjan uhrien puolesta. Oiva tapa osoittaa tukea ja myötätuntoa, ilman että täytyy jotenkin yrittää kalastaa itselleen poliittisia pisteitä.

edit: Samasta aiheesta kirjoittaa myös Mikko Rautalahti


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.