JB seikkailee androidimaailmassa

Tämä on ensimmäinen ei-Nokialainen puhelin, mikä kädessäni ja taskussani on koskaan ollut. En ole käyttänyt tai omistanut Ericssoneja tai muitakaan epäisänmaalaisia merkkejä. Mutta nyt omistan: Samsung Galaxy S.

Koska puhelin ei ole vielä ollut minulla kuin viikon, niin mitään oikeaa testiä en vielä voi kirjoittaa, mutta tänään bongasin Aamulehdestä sen tason kirjoituksen, että siihen oli pakko reagoida. Nimittäin tämä mobiilialaan erikoistunut toimittaja kirjoittaa Androidista ja Galaxy S:stä otsikolla Nokiantappajalta puuttuvat aseet. Otsikon jälkeen toimittajan järki himmenee:

Android osoittautui testin aikana varsin epävakaaksi. Puhelin jumittuu yksinkertaisissakin toiminnoissa kuten valokuvatessa ja jopa puheluun vastattaessa. Näitä niin sanottuja älypuhelimia käytetään ahkerasti sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen. Tässä on Androidin toinen heikkous: sähköpostiohjelmassa on vakavia puutteita. Se jumittuu, eikä ajoittain hae uusia sähköposteja. Pahimmissa tapauksissa sähköpostiohjelma menee sekaisin ja näyttää eri viestiä, minkä käyttäjä on valinnut. Ohjelma jopa lähetti itsestään vanhan sähköpostiviestin kolmannelle henkilölle.

En epäile etteikö näin olisi voinut käydä, tuskin toimittaja sentään valehtelee. Mutta kun kaveri testaa Samsung Galaxy S:ää ja puhuu samaan aikaan, kuinka Android-puhelin jumittuu valokuvatessa ja puheluun vastattaessa, ei voi oikein ottaa tekstiä vakavasti. Mitä sieniä tämä kaveri on syönyt? Ei itsellänikään ole ollut android-maailmassa pelkkää ihanuutta, Google kalenteri ei suostu kunnolla synkkautumaan, enkä tiedä miksi (enkä ole jaksanut vielä aloittaa valtaisaa googletusta). Mutta jos olisin tämä toimittaja, niin en paljon ilkkuisi Galaxy S:n sähköpostiongelmista. Nimittäin minulla oikeastaan ainut syy puhelimen vaihtamiseen oli tietysti halu kokeilla uutta ja se, että Nokian värkkien sähköpostiohjelmat – mitä niistä nyt haluaakaan käyttää – eivät toimi riittävän hyvin, jos ollenkaan. MfE:n asentamisen jälkeen akkua saakin olla aina irroittelemassa. Itselläni ei noita muita toimittajan ongelmia ole ollut.

Sekoilu jatkuu:

[…]Lisäksi Samsungin lippulaiva kuluttaa virtaa niin paljon, ettei puhelimen akku riitä edes kokonaiseksi työpäiväksi.

Tähän ei sinänsä ole muuta kommentoitavaa, kuin että tämä on pelkkää paskaa. Itselläni puhelin on uutuudenviehätyksessään koko ajan käytössä, näplään Facebookkia ja Twitteriä, pelaan Angry Birdsiä ja niin edelleen ja puhelimen akku (1500 mAh) kestää ainakin yli vuorokauden. Tarkkaa kestoaikaa en ole saanut mitattua (puhelimessa on mittari siihen), mutta kaverini jolla tällainen samanlainen puhelin on, sanoi että normaalikäytössä 2-3 vuorokautta.

Sitten toimittaja ottaa aiheeksi Android Marketin. Siellä on tällä hetkellä vissiin vähän reilut 70 000 sovellusta, joista kaikki ei kai maksullisuuden takia meille suomalaisille näy.

Ongelma on vain siinä, että suurin osa ohjelmista on täysin hyödyttömiä tai ei toimi. Esimerkiksi Android-puhelimeen ei tällä hetkellä löydy edes toimivaa ohjelmaa, joka nauhoittaa puheluita. Osa ohjelmista ei toimi ollenkaan, toiset sekoittavat puhelimen muun toiminnan.

Miten palikka voi toimittaja olla? Toistan vielä: suurin osa ohjelmista on täysin hyödyttömiä tai ei toimi. Hyödyttömiä kenelle? En tiedä paljonko toimimattomia on, varmasti niitä on paljon. Kaikkiin tarpeisiin olen tällä hetkellä löytänyt loistavan ohjelman, joka toimii kuin junan vessa. Podcastien automaattiseen lataamiseen pitäisi itseasissa löytää joku sovellus, niitä oli paljon enkä osannut valita. Älkää käsittäkö väärin, myös minun mielestä tämä on issue Android Marketissa. Ohjelmia pitäisi jotenkin moderoida ja luoda jotain editor picks -listoja. Mutta jos toimittajalla näkökulma on se, että Nokialla kaikki on paremmin Ovi palvelussa, niin pitäisiköhän vähentää niiden sienien syömistä? Tosin itse olen käyttänyt Ovi Kauppaa vain 5730 puhelimella, epäilemättä paremmilla malleilla siellä on ladattavissa muutakin kuin Skype ja MfE ja Oakley Theme.

Symbian säilyy ilmaisena, ja siitä on piakkoin tulossa rajusti uusittu versio. Ensimmäinen uutta Symbiania käyttävä puhelin on Nokian N8-älypuhelin. Ensi talvena on tarkoitus tuoda markkinoille myös ensimmäiset MeeGo-käyttöjärjestelmää käyttävät Nokian laitteet. Nokia kehittää MeeGoa yhteistyössä maailman suurimman siruvalmistajan Intelin kanssa.

Androidin symbolille, vihreälle robotille on luvassa kovia aikoja.

Onko toimittajalla kaikki rahat kiinni Nokian osakkeissa ja jotenkin pitäisi saada vivuttua kurssia korkeammalle, että saisi edes jotain takaisin? Siltä ainakin kuulostaa.

Uskon ja toivon, että Nokia saa lyötyä N8:lla jarrua imagon laskulle. Ja toivon, että Meegolla pääsisi jo edelle. Mutta herätys toimittaja, Androidin keskushahmo on Google. Sitä käyttävät pienet pelaajat kuten Samsung, LG, Sony Ericsson, Motorola. En näe ihan vähällä kovinkaan kovia aikoja Androidille. Jos kolmea käyttistä ei markkinoille mahdu, niin ennemmin povaisin iPhonen marginalisoitumista.

Jos tämä juttu olisi ollut vaikka Taloussanomissa, olisin ohittanut olankohautuksella, Taloussanomissa noita mainosuutisia on vaikka kuinka paljon. Tosin ei olisi Nokian kaltaista lähteä mollaamaan suoraan kilpailijoita, tosin Suomessa Nokialla ei ole ollutkaan kilpailijoita, enkä tiedä onko vieläkään. Mutta juttu on Aamulehdessä, lehdessä, jonka pitäisi olla uskottava. Kun kaikki oikeat laitteen testaajat ovat laitetta kehuneet (esim1, esim2), niin tämän mobiilialaan erikoistuneen kaverin mielestä laitteella eikä Androidilla tee mitään. No, joku päätoimittaja on nyt tehnyt virheen. Toimittajan erinomaisuudesta kertoo myös sen, että kun samassa kappaleessa haukkuu, kun Google Mapsissa ei ole navigointia (totta), kehuu että Nokialta tulee syksyllä N8, joka lyö kaikki laudalta, mutta unohtaa mainita – tai ei tiedä – että myös Suomeen pitäisi tulla Google Maps navigointi syksyllä. Tai että Androidiin on kyllä olemassa maksullisia navigointisovelluksia.

Nämä kaikki kohdat, mitä tässä käsittelin, todistavat mielestäni yksiselitteisesti, että juttu on täyttä paskaa. Aion lähettää Aamulehteen palautetta ja kysyä, että millähän meriiteillä tämä Teppo Kuittinen tuonne oikein kirjoittelee.

Enkä todellakaan ole mikään Android tai Galaxy -fanipoika. En ainakaan vielä. On minullakin ollut ongelmia ja myös joitain keskeisiä ominaisuuksia, joihin noksuissa on tottunut, puuttuu. Itselläni on siis puhelimessa Android 2.1. Pahin vika on se, että jostain syystä Google Kalenterini ei synkkaannu. En tiedä miksi. Se on ärsyttävää, mutta en ole jaksanut asiaan paneutua vasta kuin kevyellä googlettelulla. Ehkä siihen löytyisi ratkaisu tai toivottavasti ratkaisun tuo viimeistään syyskuussa julkaistava softaversio 2.2, jota kaikki ovat kehuneet hyväksi.

Muita asioita kaipaan. Esimerkiksi erillinen laukaisupainike kameralle on pakollinen, on-screen laukaisu on vaan yksinkertaisesti perseestä. Lisäksi äänikomennot eivät toimi ollenkaan, entisessä 5730:ssä sai soitettua helposti ihmisille painamalla toista toimintonäppäintä ja sanomalla ihmisen nimen. Galaxyssä se on paljon monimutkaisemman teon takana eikä äänikomennot tunnistu oikein, ilmeisesti tuki on lähinnä englanninkielisille. Oli nokiassakin ongelmia vaikeiden nimien kanssa, kuten Pylkkänen. Mutta pääosin toimi hienosti.

Lisäksi Nokialla tajuttiin ensimmäisenä, että on-screen-näppis on vain perseestä ja sillä selvä. Kosketusnäyttö sopii hyvin klikkailuun ja sormen heilutteluun, mutta ei kirjoittamiseen. Kyllähän sillä kirjoittaa, mutta ottasin hardisnäppiksen milloin tahansa. Nokia on ymmärtänyt tämän ja toimittaa näitä puhelimia, missä on sekä hw-näppis että touch-screen. Juuri näin! Muilla valmistajilla näitä on huomattavasti vähemmän.

Mutta muuten puhelin on toiminut todella hienosti. Kaltaiselleni ihmiselle, joka haluaa enemmänkin selata facebookia ja twitteriä, irkata ja viestitellä kuin soitella, se käy hienosti. Ilman datapakettia – en suosittele. Ja, Androidissahan on taas pykälän verran oikeampi moniajo, kuin iPhonessa, joten esimerkiksi irkkiyhteyden pitäminen taustalla tai Google Latituden käyttö onnistuu. Oikeasti. Eli moniajoa ei ole tarvinnut jäädä kaipaamaan.

Puhelin on kevyt, mutta aika muovisen tuntuinen. Mutta kun hintalapussa lukee suomessa tällä hetkellä 380e (sis. liittymä 2v) ja iPhonessa kaikkineen ~700e, niin en siitä alumiiníkuoresta (vai mikä siinä on) ja paskasta antennista halua maksaa kuitenkaan 300 euroa. N8 tulee ilmeisesti maksamaan yli 500e, eli näiden teinimallihintojen kanssa jatkan menemistä.


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “JB seikkailee androidimaailmassa”

  1. Erno avatar

    No nythän sieltä tuli täyslaidallinen ;)

    Eikös tuohon luuriin saannu jo pätsittyä 2.2:n käyttiksen..? Saatan muistaa väärin, mutta oletin, et kaveri olis jo näin tehny.

    N8 ei tule voittamaan Androida, toivottavasti kuitenkin pääsee edes lähelle. Ja jos puhelimen hinta on paljoa yli 400€, niin ei hyvälle näytä. Meegossa mulla on toiveet, mutta senkin aika näyttää… sitten joskus.

    Summa summarum, Aamulehti virtsasi itseään korvaan.

  2. Mikko avatar

    Meinasin jo avautu tuonne artikkelin kommentointiosastolle ja teenkin sen vielä, tässä tosin tuli todella paljon hyvää asiaa. Lisäksi voisin omasta puolestani lisätä vielä sen, että Copy-paste toimii todella hienosti, oon kopioinut lähinnä salasanoja ja ssh-avaimia sekä urleja, niin uskoisin, että olisin huomannut, jos sieltä olisi jäänyt merkkejä uupumaan. Lisäksi tämä samainen vihreällä robotilla varustettu Galaxy S on muuttanu täysin tapaani selata nettiä kotona. En ota enää läppäriä syliin vaan katon irkit, twitter, feisbuukit ja nettisivut luurilla, se nyt vaan on niin ihanan helppoa!

    P.S. en muuten vielä eilen löytänyt android marketista angry birdsiä. Niin ja en näemmä löydä vieläkään. Kenties merkitty yhteensopivaksi vain 2.2:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.