JB elokuvissa: Inception

Inception arvosteluInception, tuo tämän hetken kuumin elokuva. Mennessäni katsomaan sitä, en oikeastaan odottanut kamalasti mitään. Ystävistäni osa on tykännyt elokuvasta kovasti ja osa vihannut täysin. Toisaalta, juuri sen vuoksi odotin hyvää elokuvaa, koska se jakaa mielipiteet noin voimakkaasti. Tuntui, että kaikki hekuttivat Dark Knightia, vaikka minun mielestäni se oli täysi rapa. Ehkäpä Inceptionissa olisi jotain, joka viihdyttäisi.

Ja olihan siinä. Täytyy sanoa, että elokuvan trailerit näyttivät elokuvan täysin erilaisena, kuin mitä se oli. Trailerin nähdessäni ajattelin aikoinaan, että tuota elokuvaa en mene katsomaan, enkä olisi mennytkään, jollei siitä olisi kasvanut tällainen pienimuotoinen hype. Ja elokuva oli hyvä. Pahoittelen, mutta kerron seuraavaksi jotain asioita, joita ei ehkä kannata lukea, jollei leffaa ole vielä nähnyt ja sen aikoo mennä katsomaan.

Tykkäsin elokuvassa kehittyvästä perusajatuksesta, joka siis kuuluu, että onko se tila, jossa nyt olet, oikeasti todellisuus? Tämä ajatus tuodaan vähän hienovaraisemmin esiin, kuin mitä Matrixissa aikoinaan, mutta päättäväisesti kuitenkin. Pidin myös siitä kunnolla funtsitusta kehyksestä, jonka sisällä elokuva tapahtuu. Verrataanpa taas Matrixiin. Matrixissa oli ihan ok, että tyypit lensivät, väistelivät luoteja ja olivat supervoimakkaita. Sama tässä elokuvassa. Taustat oli saatu kuntoon, joten katsoja voi ihan hyvillä mielin seurata, kun elokuvassa laskeudutaan unitasoja yhä alemmaksi.

Elokuvassa pystyttiin välttämään myös kaikki aikaisempien unileffojen ongelma, nimittäin abstrakti sekoilu. Tällä kertaa kenenkään suolta ei käännetty rullalle (The Cell..) tai sekoiltu muuta. Unimaailmakin oli todellisuus, se vaan ei olllut totta. Vertaus taas Matrixiin. Itseasiassa Matrixin ensimmäisessä jatko-osassa, kun Neo jotenkin kummallisesti pysäyttää ne vahtirobotit siellä todellisuudessa, ajattelin silloin, että ehkä Matrix on myös monitasoinen. Mutta Wachowskit eivät ajatelleet samoin. He ajattelivat vain erikoistehosteita.

Inceptionissa oli myös tehosteet melko kohdallaan. Tarkoittaen sitä, että tehosteita oli melko vähän pelkästään vain tehosteiden vuoksi, mutta tehosteita tietysti käytettiin itse tarinan vuoksi. Pelkäsin vähän, että unimaailmoissa alkaa olemaan jotain ”örkkejä”.

Joseph Gordon LevittLeonardo DiCaprio on nykyisin aika kaukana siitä luihusta teinipojasta, joka sai kyydit Titanicilla. Hän vetää tässä roolin hyvin ja on uskottava hahmo. Myös aiemmin 3. kivi auringosta -sarjassa tähteillyt Joseph Gordon-Levitt on hyvä roolissaan ja hänen rooliinsa on kirjoitettu mukavan sarkastinen ote, sellainen huumorin säväys, joka minua ilahduttaa. Varsinaisia vitsejähän elokuvassa ei montaa ole, mutta jotain kuitenkin.

Kävin katsomassa tätä Plevnan ykkössalissa, jossa en olekaan aikoihin käynyt. Olin pauttiarallaa sweetspotissa katsomassa ja mitä ihmettä. Mistä lähtien kuvanlaatu on ollut elokuvissa noin hyvä? Vai johtuuko tämä siitä, että olen viimeaikoina käynyt katsomassa monta 3D-mössöelokuvaa, jossa kuvanlaatu ei ole niin hyvä ja olen tottunut siihen? Olin jo trailereiden kohdalla ihan liekeissä. Äänihän on just sen pikkuriikkisen liian kovalla Plevna 1:ssä, mutta niin se aina on. Onneksi elokuvassa ei ollut mitään kirkumisia sen enempää.

Eräs ystäväni, joka oli myös elokuvaa katsomassa, sanoi leffan käynnistyvän vähän hitaasti. Itse taas pidin nimenomaa alusta ja keskivaiheesta, kun loppu meni jo vähän kikkailuksi ja erityisesti talvitoimintakohtaus oli käsittämättömän päälleliimattu, kun sitä nyt alkaa ajattelemaan. Lisäksi sateisessa maailmassa pakettiautokuskin vasen ikkuna ammuttiin rikki arviolta 58 kertaa, mutta kertaakaan ei osunut itte kuskiin.

Elokuva oli viihdyttävä ja toimintaelokuvaan oli lisätty sen verran syvyyttä, että se saatiin tuntumaan aika uudenlaiselta. Ei kokemus ihan Matrixin näkemistä voita, ei lähellekään, mutta kyllä Inception menee lähiaikoina nähtyjen leffojen parhaimmistoon.

JB SUOSITTELEE, 5/5


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.