Verkkokaupat Suomessa

Viime viikolla uutisoitiin, että suomalaisten verkkokauppojen myynti on laskenut alkuvuodesta reilut 10%. Samaan aikaan verkkokaupan totaalimyynti kuitenkin kasvaa nopeasti, joten yhteenvetona voidaan sanoa, että nyt ei mene suomalaisella verkkokaupalla kovin vahvasti. 400 000 tuhatta suomalaista osti viime vuonna ensimmäisen kerran ulkomaisesta verkkokaupasta tavaraa.

Verkkokaupassa tärkein yksittäinen myyntiargumentti on hinta. Ei tuotteen hinta, vaan tuotteen hinta kotiovelle. Tämän lisäksi toimitusaika on tärkeää. En ole aikoihin Netanttilasta mitään tilannut, mutta vuosia sitten tilailin DVD-levyjä sieltä. Saapumisessa saattoi kestää jopa 2 viikkoa. Kahden eri tilauskerran jälkeen uskoin, että toimitusajat ovat vain liian pitkiä, enkä sittemmin ole Netanttilasta mitään tilannut, voihan olla että nykyään he jo osaavat käyttää kattavaa anttilaverkostoa myös jakelussa..

Hinta on siksi tärkein myyntiargumentti, koska samaa tuotetta on yleensä tarjolla monissa kaupoissa. Kuluttaja tekee mielellään vertailua hinnoista, joko käsin muutaman kaupan kesken tai sitten jollain työkalulla, kuten vertaa.fi. Itselläni ei ole pienintäkään sääliä suomalaista verkkokauppiasta kohtaan, joka myy bulkkikamaa kalliimmalla kuin saksalainen kilpailijansa ja jonka toimitusmaksut ovat silti suurempia, vaikka tavara liikkuu saman maan sisällä.

En tiedä, onko Suomessa yhtäkään musiikin verkkokauppaa (jossa siis myytäisiin gearia), kun Thomann ja esim Decks dominoivat hinnoillaan ja toimituskyvyllään. Jos on, niin epäilen, ettei kyseessä ole mikään menestystarina. Isompien laitteiden, kuten imurien, televisioiden jne. verkkomyynnissä suomalaiset vielä haluavat käyttää suomalaista palvelua, koska koetaan että takuuasiat ovat helpompia. Mutta se on ainut ja melko heikko myyntiargumentti saksalaista jyräystä vastaan. Meille tuli imuri Pixmaniasta, koska se oli vain niin edullinen ja uskoin takuuasioiden hoituvan.

Erot hinnoissa ovat välillä niin suuria (osittain EU-lainsäädännön vuoksi), että kauppojen on varmasti vaikeakin kilpailla. Esimerkiksi harrastuskamassa puhutaan, että Sport-Conrad myy tuotteita järjestään halvemmalla hinnalla, kuin mitä suomalaiset kivijalkakaupat saavat sisäänostettua maahantuojalta. Kilpailu hinnalla on siis mahdotonta, että jos alalla aikoo pysyä, niin kannattaa keksiä jotain muuta, esimerkiksi hyvää palvelua. Vaikka suksipuolella mielellään onkin ajatellut niin, että tuen tätä suksiyrittäjää, niin varsinkaan isojen ketjujen on turha omia hiluja odotella. Ja sama on vähän pienissäkin puljuissa, jos sukset + siteet + monot saa vaikkka Sport-Conradilta samaan hintaan, kuin Suomesta pelkät monot, niin sori vaan, mutta ei minulla ole varaa lähteä moiseen satojen eurojen hyväntekeväisyyteen.

Toinen palvelu, joka tarjoaa tavaraa suorastaan epäreilun halvalla  (johtuen lainsäädännöstä) on play.com. Otetaan esimerkiksi Pendulumin erinomainen uutuusalbumi, Immersion.

 • Netanttila: 16,90€ +pk
 • Cdon: 18,90€ + pk
 • Play.com: 9,45€ sis.pk

Hintaero on naurettava. Katsastin muutenkin play.comin musiikkisektoria, siellä kalleimmat uutuudet maksavat 16€ ja siitä alaspäin. Ja hinnat sisältävät aina postikulut. Vaikka hintojen halpuus osittain selittyykin sijainnilla (Jerseyn saari), niin ei minulla taaskaan ole mitään sympatioita suomalaisia tai edes ruotsalaisia kauppoja kohtaan. Toimitusaika Play.comista on yleensä pari päivää pidempi, kuin Cdonista, mutta sen vielä kestää. Discshop.fi yleensä toimittaa nopeasti, mutta ainoastaan elokuvia ja pelejä.

Verkkokauppiaan onkin syytä katsoa kilpailua ulkomailla ja joko yrittää saada oma logistiikka siihen kuntoon, että pystyy kilpailemaan tuotteilla tai sitten niin, että muuttaa omaa tuotekatalogiaan siten, että tarjoaa jotain spesiaalimpaa. Eikä se ole mahdotonta, otetaan esimerkiksi pussit.net, joka toimittaa pölypusseja. Katalogi on laaja ja toimitus nopea (minulle tuotteet ovat aina saapuneet seuraavaksi päiväksi postilaatikkoon), en ole edes viitsinyt vertailla hintoja kivijalkakauppoihin – palvelu on liian hyvä, jotta hinnat (koska ovat niin pieniä kuitenkin) jaksaisivat kiinnostaa.

Siinä olisi ehkä oppimista muillekin verkkokauppiaille Suomessa.


Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Verkkokaupat Suomessa”

 1. haisuli avatar

  Taas viisastui, meinaan tuota pölypussikauppaa. Koska jos ja kun tulee mieleen, että niitä tarvii niin ne on kotonta loppu ja kaupassa tai markkinoilla pölypussien kohdalla ei muista mikä prkl se malli oli taas kerran. Joten tuosta voikin ens kerralla tilata sitten suoraan ja jättää imurin odottamaan pusseja lattialle ja samalla saa hyvän syyn nauttia siivousolutta parina peräkkäisenä päivänä :D

 2. Olga avatar
  Olga

  Ihan vain muistutukseksi (vaikka itsekin käytän eBayta ja ulkomaisia verkkokauppoja), että ulkomailta ostettaessa (MYÖS EU:n sisällä!) pitää muistaa maksaa Suomen alv eli arvonlisävero! Ihan totta – uskokaa pois =)

 3. Jasmo avatar

  Höm, olen kohdasta EU:n sisällä eri mieltä. Voisitko heittää jonkun linkin, jossa noin sanotaan? EU:n ulkopuoleltahan tulee sit tullit + alv.

 4. Matso avatar

  Se ALVin periminen riippuu siitä, paljonko kaupalla on kohdemaahan (tässä Suomi) myyntiä vuodessa. Raja on muistaakseni joitain kymmeniä tuhansia, mutta taitaapa jäädä monelta kaupalta maksamatta ja noudattavat vaan sijaintimaansa mukaista ALV-kantaa. EU:n sisällä ALV maksetaan siis vain kertaalleen, %-määrä riippuu vuosittaisesta myynnistä kohdemaahan.

 5. Matso avatar

  …ja vielä lisäselvennyksenä, että pallo on tukevasti myyjän tontilla noiden ALVien tilityksen vastuissa, pl. valmisteveron alaiset alkkomaholi, tupankki ja muut humehet sekä moottorikulkineet.

 6. oleno avatar

  Matso on oikeassa ja kuten mainitsinkin, niin kuluttajalta tuo Alv-rumba ei EU:n sisällä vaadi mitään toimenpiteitä. Esimerkiksi Thomann.de rokottaa suomalaista ostajaa Suomen Alv-kannan mukaisesti eli ainakin isot toimijat osaavat lukea lakia. Mutta… kuten sanottua, kuluttajan ei tarvi päätään sillä vaivata hintoja vertaillessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.