Jasmon blogi ei näe tässä maalia

Jalkapallon MM-kisat vuonna 2010

Jasmon blogi olisi halunnut vuvuzelan bzzzzzzzzzzzzzJalkapallon MM-kisat ovat hieno tapahtuma. Sen suuruutta maailmalla voi suhteuttaa sillä, että Pekingin olympialaisten aikaan ei Twitterillä ollut toiminnan kanssa mitään ongelmia, mutta futiskisojen aikaan Twitter on kaatuillut tärkeimpien pelien aikana. Tietysti Twitterin käyttö on kasvanut melko paljon sitten Pekingin.

Tiesittekö muuten, että ainakin jokin aika sitten Facebookissa oli FarmVillen pelaajia enemmän, kuin Twitterissä tilejä? Nyt tiedätte.

Takaisin jalkapalloon. Aluksi jännittävintä oli nähdä Pohjois-Korean pelaavan. Joukkue oli kaikille täysi mysteeri ja mystinen. Oli hienoa katsoa ensimmäinen peli, nähdä niitä suljetussa maassa eläviä duudeja.

Ihan ensimmäisiä pelejä en tainnut katsoa, mutta olisiko ollut 3. peli, jonka katsoin ja ihmettelin, kun stadionilta ei kuulu oikein mitään ääntä. Selostus kuului kyllä hyvin mutta ei peliääniä. YLE yritti hiljaisemmalla stadionäänellä pitää Vuvuzelat poissa ihmisten kodeista. Ei sekään ollut hyvä ratkaisu, mutta rasittavaa se bzzzzzzzzzzzz mekkala on tauotta kuunnella. Onneksi YLE sai vähän vaimennettua kyseisiä torvia.

Itsekin yritin valjastaa internetin valtaisat voimat avuksi hankkimaan minulle Vuvuzelan, niiden saatavuus kun on edelleen Suomessa huono.  Ei lähtenyt homma viriämään, ei voi minkhän. Kenties kirjoitusvirheet olivat syynä kriittisen massan puuttumiseen?

Alkulohkojen peli oli aika masentavaa, erityisesti ensimmäinen kierros oli turhaa kyttäilyä. Muutamia hyviäkin esityksiä nähtiin, mm. Espanjan ja Argentiinan pelit. Mutta yksinkertaisesti tylsää futista, mutta jaksoin katsoa kauhistellakseni Vuvuzeloja.

Jalkapallossa yleensä käydään isoja vääntöjä rangaistuspotkuista ja niiden määräämisistä. Usein hidastukset osoittavatkin, että selvä rankkari jää viheltämättä tai että pallo ei oikeasti osunut käteen tai että se Ronaldo vain sukelsi – taas kerran – eikä kukaan mitään rikkonut. Tänä vuonna isompia rankkarimunauksia ei tuomareilta ole tapahtunut, mitä nyt Torres sai filmaamisella yhden punaisen kortin aiheutettua.

Mutta ei se mitään, nämä filmaamiset ovat niin osa jalkapalloa, että ne on vain kestettävä, paitsi Italian tapauksessa, joka on kaatuilussaan aivan naurettavalla tasolla. Italialaiset eivät 1vs1 tilanteessa edes lähde tosissaan haastamaan, vaan etsivät vaan kaatumispaikkaa, josta voisi saada vapaapotkun. Mutta se Italiasta, he putosivat jo jatkosta.

Uusimpia juttuja on videotuomarointi. Fifa ja useat tietämäni jalkapallotyypit ovat olleet videotuomarointia vastaan, koska se rikkoisi peliä, veisi draamaa ja inhimillisyyttä pois pelistä ja mikä tärkeintä: kun siellä Buenos Airesissa pelaavilla pikkupojillakaan ei ole videotuomarointia!

Koko videotuomaroinnin vastustaminen on niin aivotonta, että sekin kuuluu osana jalkapalloon. Vastustajat vetävät argumentteja, kuten että ei kukaan jaksa katsoa edelleen pidentyviä pelejä, kun koko ajan ravataan monitorilla katsomassa mitä tapahtuu. En tiedä kuka sellaista on halunnutkaan, videotuomarointi pitäisi ylettää vain oleellisiin tapahtumiin, kuten maalien tarkistukseen ja paitsiosta tehtyjen maalien tarkistukseen.

Jasmon blogi ei näe tässä maaliaKoska ei kai se mitään inhimillisyyttä ja draamaa lisää, että maaleja tehdään vastoin sääntöjä tai että selviä maaleja jätetään hyväksymättä, eikä päätöstä voi jostain käsittämättömästä syystä muuttaa jälkikäteen, ei vaikka 70 000 ihmistä näkee virheen vahingossa stadionin näytöltä. No Fifa on Fifa ja jalkapalloilijat ovat jalkapalloilijoita, enkä itsekään haluaisi, että peli menee siihen, mihin jääkiekko pahimmillaan on mennyt, että päätuomari on enemmän videokopissa puhelimessa kuin jäällä viheltämässä peliä.

No, onneksi on tullut hyviä pelejä ja niitä nähdään varmaan lisääkin, kunhan tauko on ohi.  Ja eiköhän tätä perseilyäkin nähdä vielä lisää.


Posted

in

by

Tags:

Comments

5 vastausta artikkeliin “Jalkapallon MM-kisat vuonna 2010”

 1. Jussi avatar
  Jussi

  Tos fideos kyl on ihan selkee kontakti, vanha kunnon takajalka…

 2. Jasmo avatar

  Olen kyllä tästä ”selkeästä” hieman eri mieltä. Jos ajattelee, mikä voisi aiheuttaa kaatumisen, niin yhdessä kohdassa jalat ovat lähekkäin, jolloin periaatteessa voi olla että tulee astuminen vaikka varpaille tai kannoille. Mutta varmaksi ei pysty sanomaan vaikka kuinka kelaisi edes-takaisin ja osuma vaikuttaa melko kevyeltä verrattuna riehakkaaseen kaatumiseen.

 3. Jussi avatar
  Jussi

  mä voin jasmo näyttää sulle joskus jos mennään lenkille. tos tempus pikkasen potkastaan (sivulta) eteenpäin heilahtavaa jalkaa ja näinollen muutetaan eteenpäinheilahduksen liikerataa siten, että se osuu tukijalkaan mätkäyttäen uhrin nolonnäköisesti maahan. sitäpaitsi mä vaan haluun olla eri mieltä.

 4. Jasmo avatar

  Voi olla että juuri noin tuossa käy. Mutta kun nämä Torrekset ja Ronaldot kokevat näitä tilanteita niin usein, niin.. Näinköhän Englannin joukkueen baaritappelija nro 1, eli Rooney olisi tuosta kaatunut ja kierinyt maassa.

 5. Jussi avatar
  Jussi

  ja joo, toi tuskainen kierintä on ihan eri juttu sitte.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.