JB testaa: OpenOffice, 3-sarja

OpenOffice.org, Jasmon blogi ei hirveesti tykkääJoskus sitä vanhemmiten huomaa, kuinka sitä nuorena on ollut tyhymä. Minulla on blogissa postauksia aina vuodelta 2005 saakka, jossa kehun OpenOfficea. Eikä siinä mitään, mutta kun yksi kerta ei ole edes riittänyt, vaan vika päässä on esiintynyt useamminkin, esimerkiksi samana vuonna kehun OpenOfficea käytettävyydeltään ja ongelmattomuudeltaan. Ilmeisesti muutaman sivun harkkatyöt ja raportit eivät ole saaneet totuutta esiin.

No, kandityön yhteydessä maailman realiteetit antavat jo viitteitä, kun tuskailen OpenOfficen otsikoiden numeroinnin kanssa. Kandityön teen kuitenkin loppuun työsuhteessa kouluun ja käytin loppuajasta Microsoft Wordiä. Wordin kanssa sai olla tarkkana, ettei numeroinnit yhtäkkiä hävinneet kuvista.

Lopulta jossain koulutyössä OpenOfficen käyttö oli mahdotonta, koska se tekee kuvaotsikot tekstikehysten sisäpuolelle. Hermot meni napakasti ja viimeisimmässä käyttämässäni OO versiossa (3.2.0) kehysten kuvaotsikot (caption) menevät edelleen kehyksen sisäpuolelle, joka on käsittämätöntä enkä edes tiedä voiko sitä muuttaa jostain. Jos joku tietää, niin nyt on hyvä aika kertoa.

Nimittäin tilanne dokumenttien kirjoittamisen saralla ei ole viime vuosina pahemmin parantunut. Vaihtoehtoja on kaksi, OpenOffice ja Microsoft Word. Aloitin kirjoittamaan diplomityötäni OO:lla, oikeastaan hieman uteliaisuuttani, rahasta ei ole kyse, saisin Wordin koululta ilmaiseksi. Ei ehkä olisi pitänyt. Nimittäin uudessa 3.2.0 OpenOfficessa (nyt on juuri julkaistu 3.2.1, jota en ole kerinnyt testata) ei toimi edes perustoiminnot. Esimerkiksi sisällysluettelo, en vain saa sitä muotoiltua mitenkään järkevän näköiseksi. Wordissä sen sijaan jopa oletuksena sisällysluettelo toimii. Nyt OO:ssa sisällysluettelossa sivunumerot eivät tasaannu oikeaan reunaan. Ei vaan tasaannu. Olen poistanut sisällysluettelon sata kertaa ja yrittäny asettaa uusiksi, mutta ei auta. Ei toimi.

Entä kun painaa sisällysluettelon kohdalta oikealla napilla ja ottaa muokkauksen? Kuinka kauan epäilette että kestää, että muokkausikkuna avautuu? Silmänräpäys? 0,2 sekuntia? Ei. Ehkä sellainen 10 sekuntia kun odottaa niin muokkausruutu aukeaa. Miksi? Ei hajuakaan. Se ei ole sivumäärästä kiinni, sillä ongelma oli jos silloin esissä kun työssäni oli 10 sivua. Sama asia lähdeluettelossa, yritän käyttää OO:n omaa bibliografiasysteemiä, joka on ihan siedettävä, mutta hidas kuin elämä.

OpenOffice aiheuttaa itsemurhiaTöissä käytän myös OpenOfficea joskus, meillä on valmis kirjepohja luotuna. Tyyleihin on määritelty, että Heading 1 on tietyn värinen. Kun kirjoitan tekstiä ja valitsen sitten jonkun rivin tuoksi Heading 1:ksi, niin joskus se tulee oikealla värillä mutta usein myös jollain ihmeellisellä harmaalla, jota ei ole määritelty missään. Hienoa.

No eihän siinä mitään, valtion virastotkin alkaa käyttämään OO, kun Word-tuki on niin hyvä. No, kyllä se varmaan ihan hyvä onkin, jos dokumentti on luotu Wordilla ja se pitää avata OO:lla. Ainakin tekstit varmaan säilyvät tiedostossa.. Mutta yritäpä tallentaa OO:lla .doc muotoinen tiedosto. Tiedostoon piirretyt kuvat hajoavat, niistä näkyy esim vain yksi elementti. Sisällysluettelo näkyy väärin, aivan eri tavalla kuin OO:ssa. Muita asioita en edes jaksanut tutkia, niin paljon alkoi ärsyttää.

Myös muut ovat raportoineet 3-sarjan OO:n hitaudesta. En tiedä mitä siellä on nyt tehty, minusta 2.x toimi paljon paremin kuin tämä kolmossarja.

YHTEENVETO

JB ei suosittele kenellekään OpenOfficea. Aivan täysi paska.


Posted

in

by

Comments

10 vastausta artikkeliin “JB testaa: OpenOffice, 3-sarja”

 1. Jyri Väätäinen avatar

  Kyllä minulla vaan 3.2 toimii. En maksa mistään paska-Wordista ja käytän noita muutenkin niin harvoin, että aivan sama jos OO.org on vähäsen huonompi kuin Micro$oft Office.

 2. Arttu avatar
  Arttu

  Mie taas just ostin wordin, koska niin moni oikee firma yms. käyttää sitä. Niin paljon helpompaa vaan, kun on suoraan yhteensopivat oikoluvut yms. muiden kanssa. Eikä hintakaan oo este, kun pistää vähennyksiin.

 3. Erno avatar

  Et sää mistään koululta ilmatteeks wördiä saa. Et ainakaa täältä :p

  Ite kirjotin koko dipan OO.orgilla, eikä suuremmin ongelmia ollut. Voin lähettää pohjan ;) Eihän tuo kyllä täydellinen ole. Tuo kuvien otsikko kiinnostaisi kyllä iteäkin. Kikkailin sen taulukolla kuntoon, mutta se on vaan kikkailu. Tuota mutoilun bugisuutta olen itsekin huomannut. Wordiä ei ole kyllä ollut tarvetta käyttää vuosiin, enkä sitä varmaan enää osaisikaan käyttää.

 4. savaaZ avatar
  savaaZ

  Open Office on yrityksemme ainoa ns. toimistosovellus. Täysi paska todellakin, mikäli pitää alkaa availemaan MS Officella tuotettuja dokumentteja. OO->OO toimintaan olen ihan suht tyytyväinen (hinta/laatu: ok), jos tästä jotain pitäisi maksaa, niin valitsisin ennemmin MS Officen. OO:n Listanumeroinnit, sivutus, jne. on ihan hirveetä tuubaa.

  Itsellä juuri menneellä viikolla avatun .doc tiedoston kaikki checkboxit oli ruksattu (vaikka alkuperäisessä ei ollutkaan).. ei kiva, kun kyseessä oli sopimus. :P

 5. kispe avatar
  kispe

  Se on kyllä hienointa, ku dippatyön kirjottamisessa menee 30% ajasta raivon partaalla asetusten säätämiseen. Voi hyvä jumala että vitutti aina välistä.
  Joko siellä kohta on tarina kansissa?

 6. Jasmo avatar

  Puolet vasta :P

 7. Timo L. avatar

  Aloitin graduni tekemisen 2005 OpenOfficella ja siinä vaiheessa, kun mukaan piti liittää taulukoita ja kaavioita, meni hermot aivan totaalisesti koko viritykseen ja kaivoin MS Wordin esille ja sillä kaikki sujui kuin tanssi.

  Word 2007 ja 2010 ovat jo niin paljon helpompikäyttöisiä ja edistyksellisempiä, etten voi suositella OpenOfficea kyllä kenellekään.

 8. Erno avatar

  Lisäänpä sen verran, että mikäli Google Docs rupeaa tukeamaan Zoteroa aikuisten oikeasti, niin en tarvi enää mitään työpöytä tekstinkäsittelyä yhtään mihinkään. Se jos mikä tottelee kättä juuri niinkuin haluan <3

 9. Julius avatar

  Mitä, kirjoittaako joku akateemiset duuninsa jollain muulla kuin LaTeXilla? Voi herranen aika mimmoista säätöä noiden OO.orgien ja MS Wordien kanssa saa tehdä jonkun numeroinnin, lähdeluetteloiden tai vaikka kuvien kanssa, kun LaTeX vaan toimii. Lisäksi LaTeXin tuottama jälki on aivan ylivoimaista mihinkään muuhun verrattuna.

  TKK:lla ainakin pitäisi järjestää kunnon kurssitus LaTeXin käytöstä, jottei ihmiset käyttäisi turhaan aikaa noiden ohjelmahirvitysten kanssa ja keskittyisivät tärkeimpään, eli tekstiin.

 10. Jasmo avatar

  Joo, muistan koulussa työskennelleenäni nämä jutut latexin ihanuudesta. Ensin Wordiä dissattiin kahvihuoneessa ja sitten loppukahvivtauko mietittiin, että mitä pitää latexissa oikein koodata, että saa jonkun tietyn jutun näkymään.

  Koodaan jo työkseni, kiva ois jos edes dokumentit voisi kirjoittaa suoraan muotoonsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.