Sääilta

Jasmon blogi ja Eiffel TorniOlen kiinnostunut säästä ja ukkosista. Kesäaikaisin osallistun keskusteluihin FLCenterin sivuilla ja irkkailen ukkoskanavilla. Radio Suomi myös järjestää aina silloin tällöin erikoisiltoja radiossa, esimerkiksi kahden tunnin sääohjelman, johon kuulijat saavat soittaa ja kysyä sääasioista.

Tällainen ohjelma tuli tällä viikolla ja jostain syystä se oli Areenassa saatavilla vain muutaman päivän, esimerkiksi enää sitä ei sieltä saa ladattua. No, kovin järkevää keskustelua ei kukaan menettänyt.

Nimittäin nuo sääillat ovat niin myötähäpeän ohjelmia, kuin vain voi olla. Yleisimmin soittaja on joku, joka muistelee lapsuuden tai nuoruuden kesää -54, jolloin ukkoset olivat kovempia, värit erilaisia, äänet voimakkaampia ja hampaatkin kaikki suussa. Tai sitten soittaja on ottanut rohkaisuksi lasin tai pari konjakkia ja jankkaa samaa asiaa koko ajan. Ohjelmaan soittaa sata ihmistä kertoakseen elämää pidemmän tarinansa pallosalamasta, vaikka asiantuntijat eivät pallosalamaan oikein mitään voi kommentoida. Välillä pitää kuunnellessa oikein irvistää, kun tekisi mieli käydä kyselijään käsiksi. Onneksi podcastia kuunnellessa voi kelata pahimpien urpojen yli.

On ymmärrettävää, että ilmatieteenlaitoksen vakiokommentaattori A-J Punkka on jättäytynyt sääilloista pois ja antanut tilaa nuoremmalle ukkostutkijalle, joka jaksaa vielä vanhusten ja muiden harhaisten juttuja kuunnella ja jankata. Pidän kyllä ongelmana sitä, että juontajanainen on liian löperö, eikä ota jämerämpää asennetta lörpöttelyyn ja haaveiluun, saataisiin paljon enemmän kysymyksiä eetteriin, joista jopa joissain asioissa voisi olla jotain järkeä.

Nyt joku vaan jankkaa 15 minuuttia radiossa, että mitenkä sitä tippuisikin paljon vettä maahan, jos koko pilven kosteus muutettaisiin ihan instant vesisateeksi. Itseasissa tällaisia erittäin voimakkaita nopeita sateita on ollut, ilmeisesti pari vuotta sitten ainakin Saksassa, jossa tyyliin viidessä minuutissä on satanut 100mm vettä.

Yritin etsiä uutista tai videota, mutta en löytänyt. Muistaako joku tällaisen tapahtuman? Laita linkkiä.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.