Spotify ja Nokia 5730 xpressMusic

Olen nyt jonkin aikaa käyttänyt Spotifyä kännykälläni. Aiemmin kerroin käyttöönoton tapahtumista, ongelmista ja iloista. Nyt vehkeestä ja softasta on vähän enemmän kokemusta, joten on aika pureutua vähän paremmin kiinni kuvioon.

Spotify alkoi toimimaan puhelimessani monta kertaluokkaa paremmin sen jälkeen, kun vaihdoin ladatun softan puhelinmallia. Aiempi softa oli suunnattu puhelimelle 5630, joka on ehkä numerosarjallisesti lähellä, mutta E75 on teknisesti paljon lähempänä. Joten vaihtaminen E75 softaan korjasi muun muassa näppäimistöongelmat. Näyttöhän Spotifyssä ei käänny, tilanpuutten vuoksi.

Minulla on Spotifyn kanssa Saunalahden Köyhän Miehen Datapaketti, joka on siis se halvin flat-rate-paketti. Onko  maksiminopeus nyt sitten 384kbit/s. Periaatteessa. Tästä sellainen pieni anekdootti, että ennen datapaketin ottamista jylläsin 25Mt / 4eur paketilla ja mietin että kannattaisiko flat-rate-paketti ottaa. Sitten otin ja ensimmäisen 30 päivän aikana dataa siirtyikin sitten jo 1,4 Gt. Osittain tietysti Spotifyn takia.

Offlinessä Spotify toimii hyvin. Biisien välissä on ehkä vähän ärsyttävä tauko, tai sellainen naksaus. Playlistien luominen ja lataaminen offlineen ei voisi olla helpompaa. Idlenä Spotify pysyy puhelimen taustalla mielellään, eikä kuluta siellä resursseja, joten ikinä ei tarvitse uudelleen kirjautua tai muuta.

Onlinessä leikki muuttuukin totisemmaksi. Ainakin minun KarvaHattudatalla pätkintää tapahtuu vähän turhan usein. Se ei tunnu olevan niinkään paikasta kiinni, vaan lähinnä auringonpilkuista. Joskus data rullaa sujuvasti talomme pommisuojaan, joskus Keskustorilla musiikki pätkii.

Nokia 5730 dataliikenne datapaketti
Dataliikenne

Data on nauhoitettu työmatkalta Tampereen ydinkeskustasta kohti Naistenlahden voimalaitosta. Nauhoitusaika on ehkä 15 minuuttia ja tuona aikana kuuntelin kahta biisiä (Ridgewalkersin Findiä.. x2). On varmaan helppo nähdä graafista (tuo on oikeesti parasta, mitä paskasta openofficesta saa pihalle..), että online-käyttö ei ole aivan ongelmatonta. Lyhyitä pätkimisiä oli monia ja yksi pidempi. Nuo ihan lyhyet nollasiirrot eivät vielä pätkäise, kiitos buffereiden, mutta tietysti jos bufferit eivät ole kerinneet vielä kertyä, niin sitten, kuten lopussa kävi.

Syyllistä onkin sitten vaikeampi etsiä, mutta seuraava kuva antaa viitteitä, että syyllinen voisi olla  joko verkko tai puhelin.

Nokia 5730 kuuluvuus
Pienempi arvo huonompi, -100 tarkoittaa täysin katveessa olemista

Kyllä. Tuhannen kaatumisen ja tauottoman jumittamisen jälkeen OpenOffice saa pieraistua tuollaisen paskan pihalle. Ei uskoisi. 3800 datapointtia saa vehkeen aivan tolaltaan.. Enkä mitenkään saanut tätä tuon datasiirron kanssa samaan graafiin. Kaatumaan kyllä sain.

Takaisin asiaan. Kuten voidaan huomata, puhelin on välillä täysin ulalla verkosta. Reittini lähtee Puutarhakadulta kohti JTR:ää ja sieltä lapintietä ylös kohti Naistenlahtea. Ei nyt hirmu syrjässä. Mutta puhelin on hukassa todella pahasti monta kertaa. En tiedä onko se verkon vai puhelimen vika.  Kun verkkoyhteyttä ei ole tukiasemaan, niin vaikea sitä dataa on siirtää ja kun data ei siirry,  niin ei jenkka soi. Very simple.

No, online-kuuluvuus on yksi asia, joka on helppo korjata käyttämällä offline-listoja. Mutta jos playlististäsi on osa latautunut offlineen, osa ei ja lähdet online-moodissa ajelee ja kuntelemaan musaa, niin Spotifypä ei tajuakaan taustalla automaattisesti ladata niitä tulevia biisejä playlistiltä. Ei auta, vaikka olisi laittanut päälle sen, että Spotify lataa datat myös 3G:n yli, eikä ainoastaan WLAN. Sama vika ilman offline-biisejä. Jotkut usein soivat biisit on lokaalissa cachessa, mutta seuraava playlistiltä ei ole. Mutta Spotify ei tajua sitä alkaa lataamaan valmiiksi, vaan saan nauttia sitten tuosta ylläolevasta graafista yhä uudelleen.

5730 XpressMusicin kanssa on ilmennyt myös toinen jännittävä asia, nimittäin akkumittarin oleminen täysin kivillä.  Jostain syystä, jos Spotify on taustalla idlessä onlinessa, eli pitää 3G radiota päällä, mutta ei siirrä dataa, puhelin ei osaa mennä virransäästötilaan, eikä myöskään osaa antaa varoituspiippauksia akun loppumisesta. Esimerkiksi tänään puhelin piippasi pöydällä ja vaikka heti otin sen käteen ja yritin yhdistää laturiin, en kerinnyt ennen kuin se sammui. Ja se siis piippasi työpöydällä ja olin siinä itse vieressä monta tuntia. Eli ei varmasti ole piippaillut aikaisemmin. Akun kuluminen on yksi asia, kestän sen jos akkua kuluu, koska ymmärrän että datasiirto ja musiikin salauksen purkaminen kuluttaa energiaa. Mutta sitä, miksi Nokian akkumittari ei pysy yhtään mukana, en ymmärrä.

Nokia 5730 virrankulutus vs cpu
Virrankulutus vs CPU

Virrankulutuspiikille en löydä selitystä. Voi olla, että puhelin tarkisti sähköposteja tai vastaavaa tuolla hetkellä. Huomattavaa on, että puhelin katveessa ollessaan kuluttaa paljon vähemmän virtaa, kuin normaalisti. No, se on aika luonnollista, koska ilman verkkoa ei data siirry. CPU-mittarin otin tuohon rinnalle, jotta voidaan todeta, ettei CPU:n käyttö vaikuta paljon mitään virrankulutukseen verrattu radion huudattamiseen, tai no en tiedä voiko sitä niinkään sanoa. Mutta ei tuo mahdottomia lukemia kuluta virtaa edes 3G päällä musiikkia kuunnellessa. Ei ainakaan niin paljoa, että akkumittari saisi siitä hämääntyä ja olla huomaamatta, että akku loppuu.

Olen pyrkinyt pääasiassa käyttämään offline-soittolistoja, käyttömukavuuden vuoksi. Voisikin Junnun 80-luku -listan laittaa latautumaan offlineen..


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.