JB testaa: Nokia 5730 ja Spotify S60

Tuossa eräänä iltana olin menossa ulos ja halusin kuunnella Ace of Basen Wheel of Fortune biisin, koska se soi rasittavasti päässä. Koska siirtokaapeli oli jäänyt töihin, ei biisejä saanut puhelimeen (joka on pääasiallinen mp3-soittimeni) siirrettyä.

Ei auttanut. Klikkailin itseni Saunalahden sivuille ja napsuttelin flat-rate datasiirron itelleni päälle. Siitä sitten Spotifyn sivuille ja Spotify Premium tilaukseen. Tietenkin tässä vähän pelattiin riskipeliä, koska ei tullut kokeiltua missään vaiheessa, että miten Spotifyn S60-softa toimii minun puhelimessani.

Ehkä olisi vähän pitänyt testata etukäteen. Spotifyn mobiilisivu m.spotify.com tunnisti puhelimeni Nokia 5630:ksi, joka ei nyt sitten aivan osunut nappiin. Yritin valita puhelinta manuaalisesti listalta, mutta 5730 ei ollut tunnettujen puhelimien listalla. Jatkoin siis asennusta Nokia 5630 tiedoilla.

Puhelinkin varoitteli asennusvaiheessa, että nyt ei löydy yhteensopivuutta. Alko jo mietityttää tuliko laitettua rahaa hukkaan, mutta jatkoin eteenpäin.

Softa käynnistyi hyvin ja ensimmäiset ongelmat tulivat vasta sisäänkirjautumisvaiheessa, eli hyvinkin pian. Spotify ei tunnista puhelimen etupaneelissa olevia näppäimiä muuten kuin numeronäppäiminä, niillä ei voi kirjoittaa. Liukukannen alta olevalla näppäimistöllä voi kirjoittaa, mutta ylin rivi ei toimi, tai siis se tulostaa kirjaimen sijaan numeron. Kuitenkin ison kirjaimen saa painettua, jos pitää shiftiä pohjassa, eli siinä tapauksessa ei tule numeroa. Tämän voi käsittää vain ne, joilla  on tuollainen liukukannellinen puhelin.

On jotenkin outoa, että puhelimen softat voivat sekoilla noiden näppäimien kanssa, luulisi että Symbian/S60 kertoisi ohjelmistoille suoraan mitä kirjainta tai  numeroa painetaan, ettei ohjelmistojen jokaisen erikseen tarvitsisi tukea erilaisia näppäimistöjä. Kai tälle joku tarkoitus on, mutta oudoksuttaa.

Kunhan vaihdoin salasanani sellaiseksi Spotifyyn, että sen pystyi kirjoittamaan rajoittuneella systeemilläni, pääsin sisään. Heti ensimmäisenä tulee mieleen, miksi S60-ohjelmistot eivät aina ole tämän näköisiä. UI on responsiivinen ja nopea. Ja  näyttävä. Ja silti nopea. Jotain täysin muuta kuin normaalit S60 ohjelmistot.

Varsinainen toiminnallisuus toimii hyvin. Hakusanojen kirjoittamisessa on vähän vaikeuksia ylläolevien tarinoiden vuoksi, mutta muuten ei mitään vikaa. Ainakin Tampereen keskustassa tuntuu hyvin toimivan tuo 3G:n yli soittaminen, kokemuksia tästä ei ole kuitenkaan vielä moneltakaan päivältä. Joskus valittu biisi ei lähde soimaan, syy on jäänyt mysteeriksi.

Akun kulutus offline-tilassakin on suurempi kuin normaalilla musiikkisoittimella. En osaa sanoa paljonko, mutta jonkin verran. Ilmeisesti salauskerroksen purkaminen kuluttaa vähän resursseja ja voihan olla että softaa ei ole saatu optimoitua niin hyvin kuin Nokian omia softia. Wlan / 3G -yhteydessä akkua sit palaa vielä enemmän, mutta mitään mittauksia en ole tehnyt.

Joitain ominaisuuksia jäin kaipaamaan, esimerkiksi näkymää siitä, että mitä nyt varsinaisesti soittolistalla on ja play queuea. Nyt systeemi pakottaa käyttämään soittolistoja.

Voi olla että esimerkiksi tekstiongelmiin auttaisi jonkun toisen version lataaminen softasta tai myöhemmin tuleva päivitys. Kokemus on kuitenkin tällä hetkellä tarpeeksi riittävä, joten kiinnostusta lisätuunaukseen ei ole.

Jos tunnet että sinulla on ässä soittolista, jonka haluaisit jakaa, niin laita linkki kommentteihin, aika paljon tulee kuunneltua musiiikkia tuolla tavalla ja olen avoinna uusille ehdotuksille.

Yhteenveto
Hyvää
+ Spotifyn toiminnallisuus puhelimeen
+ hyvä ja nopea UI
+ Hyvä toimivuus 3G verkossa ainakin tähän saakka
Huonoa
– Puutteellinen tuki 5730 puhelinmallille
– Kuluttaa akkua enemmän kuin perinteinen mediasoitin


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “JB testaa: Nokia 5730 ja Spotify S60”

  1. savaaZ avatar
    savaaZ

    Kyseessä taitaakin olla juuri se, että Spotify on enemmänkin Symbian kuin S60-softa, jolloin S60:n tukemat palvelut mukaanlukien FEP eivät olekaan automaattisesti mukana ja näin ollen S60 laitteiden monet eri näppäinkartat ei olekaan tuettu ihan niinkuin sovelluksen tekijät ovat kuvitelleet.

  2. Tepponen avatar
    Tepponen

    Näppis alkaa pelittämään hienosti kun 5730:een asentaa Spotifyn E75-version. Juuri testattiin ja toimii komeesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.