Uskonto


Jasmon blogissa on tänään uskonnollinen symboli. Jos kirjoittaisin Italiassa, niin internettin tasapuolisuuden nimissä ei vissii ristejä tai Jeesusta ristillä saa laittaa mihkään. Koska se voi loukata jotakuta.

Noo, sitähän sitten kysyttiin suomalaisessakin lehdistössä eri henkilöiltä kadulla, että pitäisikö uskonnolliset symbolit poistaa koulujen ja muiden yleisten paikkojen seiniltä. No, kaikki (3) kyselyyn vastanneet olivat sitä mieltä, että koulun pitää olla uskontovapaa paikka. Italiassa kaikki haastatellut (3) olivat sitä mieltä, että uskonnolliset symbolit kuuluvat luokkahuoneiden seinille, ei niinkään uskonnollisen statuksen vuoksi, vaan muun kulttuurihistoriallisen arvon takia (Italia, katolilaisuus, anyone?).

Minun mielestäni koko kohu on ihan hölynpölyä. En tiedä paljonkaan siitä Italian casesta, mutta siellä sentään poliittinen johto ja kirkko älähti aika napakasti tuosta jonkun oikeuden asteen  tuomiosta. Toisaalta, se vasta onkin hälyyttävää, jos poliittinen johto voi sekaantua oikeuteen, mutta Italiassa se varmaan onkin mahdollista. Mutta ei mennä sille uralle.

Miksi ristit pitää saada luokkahuoneiden seiniltä pois? Mikä se syy on? Suomessa valtauskonto on luterilaisuus ja siinä ei vissiin ole tapana kamalia koristella, joten jos luokkahuoneen seinällä on vaikkapa sitten yksittäinen risti, niin mitä sitten. Tai jos opettajan pöydällä on ikoni (meillä oli hulluja uskisopettajia ala-asteella). Syöpyykö se uskonnon pahuus jotenkin niihin lapsiin?

On kaunis ajatus, että uskonto pidetään erillään koulutuksesta. No, Suomessa nyt kuitenkin opetetaan uskontoa koulussa, mutta jos ei kuulu kirkkoon, ei joudu myöskään opetukseen. Jos ei satu samanlaista hullua uskisopettajalaumaa, mitä meillä oli ala-asteella, niin on varmaan aika turvassa ilosanomalta.

Oikeastaan tämä koko kirjoitus sai ponnen siitä, kun jostain lehdestä luin, että ne uskonnolliset jutut pitää luokkahuoneista poistaa, koska ne saattavat loukata jotakuta. Kun luokkahuoneessa istuu lutkujen lisäksi myös orkkuja, muhametteja ja ties mitä ateisteja. Niin ne symbolit voivat loukata jotakuta. Perkele! Niin muuten voikin!

Onneksi South Park kertoo meille, mitä tuollainen poliittinen korrektius tuo tullessaan. On siistiä alkaa sensuroimaan juttuja sillä perusteella, että ne saattavat ehkä loukata jotakuta. Kun näitä kaikkii jutkuja tähä maahan on lipsahtanu, kun ei olla oltu tarpeeksi tarkkana.. Niinkun hei! Suomen lipussa on risti! O-ou! Liput tuhkaks, ennen kui joku loukkaantuu. Siis saakeli, aatelkaa tilannetta, kun kävelet kadulla ja näät vaikka ortodoksikirkon ja oot ite lutku. Kyllä nimittäin viiltää sydämestä ja syvältä. Polttaa pitäis kaikki kirkot.

Ja ei symboleiden tuhoaminen voi loppua uskonnollisiin symbooleihin. Hakaristi on oma tarinansa, mutta onhan näitä muitakin. Voitaisiinko järkätä maailma jossa kukaan ei loukkaannu mistään? Oishan se paljon kivempaa, kaikki vois vaa olla ilosii ja halailla, kun ei oo noit symboleita luomassa riitoja. Onneksi joku akka, jossa on suomalaista verta vielä, on tärkeällä ristiretkellä (eheee) Italiassa. Mutta eiköhä perluskooni sen salamurhauta tai jotain. Toivotaan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.