Demokratian suurin ongelma on tyhmät ihmiset

Miksi demokratia ei toimi? Miksi varsinkaan suora demokratia ei toimi?

Koska liian suuri osa ihmisistä ei vaan tajua.

Luin tänään Helsingin Sanomia, jossa oli yleisönosastolla pitkäaikainen keskusteluaihe, nimittän kansalaispalkka. Jos joku ei ole tätä Vihreiden viimeaikoina ideoimaa kansalaispalkkaa sisäistänyt, niin lyhyesti näin: Jokaiselle ihmiselle maksetaan kuukaudessa joku perusosa rahaa tilille, vaikkapa 400 €. Olipa töissä tai kotona. Jos käy lisäksi töissä, niin sitä 400 € päälle tulevaa tuloa verotetaan rankemmin siten, että veroprosentti pysyy suunnilleen samana kuin mitä se olisi tänä päivänä. Idean pihvi on siinä, että tässä häviäisi suuri osa nykyisten sosiaalietuuksien ja muiden hakemiseen liittymisestä vaivasta sekä byrokratiasta. Vihreät puhuvat asiasta termillä perustulo ja siitä voi lukea lisää täältä.

Mutta miten tässä demokratiassa sitten keskustelu tällaisesta kohtuullisen radikaalista innovaatiosta lähtee etenemään? Lähdetätisiinkö sitä kokeilemaan vaikka yhden vuosikerran kanssa (vaikka vm-95)? No ei, Vanhasen Masa sanoo:

Perustulo palvelisi lähinnä nuoria, joita ”kansalaistoiminta” (lainausmerkit Vanhasen) tai bilettely kiinnostavat työnetekoa enemmän.

Voi jeesus. Olisinpa itsekin poliitikko tietyssä asemassa, niin omia näkemyksiä ei tarvitse perustella mitenkään, asiat vain ovat niinkuin minä sanon. Vanhasen Masan käsitys demokratiasta. Tottakai asia on noin miten Masa sen sanoi. Ei asiaa siis kannata tämän enempää käsitellä.

Mutta käsitellään yhäkin. Hesarin mielipidepalsta on ollut yhtä hedelmällinen keskustelussaan, kuin silloin, kun puhutaan piratismista. Perusteesistä ”Ethän varastaisi autoakaan” ei vaan päästä yli. Ihan sama, että miten sen asian vääntää, niin ei. Sama tässä perustulossakin. ”Kuka tämän kaiken maksaa”, kysyy joku neropatti. No mitä luulisitte, jos saisi arvata? Ehkäpä Valoalus vihdoin laskeutuu ja tuo meille rahaa.

Toinen väläyttää, että hän rupeaakin sitten vain vapaamatkustajaksi, nostelee kansalaispalkkaa ja taiteilee ja matkustelee. Argh. Miten voi olla niin vaikea tajuta, että mikä Vihreillä on pointti asiassa. Joku sanoo, että ei kommunismi toimi. Vetää hiljaiseksi.

Vaikka keskusteluissa on jo kauan jankutettu, että kansalaispalkkana et nauttisi sen enempää etuuksia kuin tälläkään hetkellä, niin ei mene perille. Itseasiassa, tällä hetkellä kun nostat työttömyystuet ja toimeentulotuet ja mitä näitä on, niin olet tilanteessa missä ei paljon pikkutyöt kiinnosta. Kansalaispalkkalaisena ei menettäisi sitä perusosaa, vaan ansiotulo tulisi siihen päälle (verotettuna).

Mitä jos koko Suomen sosiaalitukijärjestelmä saataisiin kaikkine byrokratioineen tiivistettyä automaattiseen rahaan, joka maksettaisiin kaikille yli 15 vuotiaille. Kai sitä kannattaisi edes vähän paremmin tutkia tai jopa kokeilla?

Ircquotesissa on hyvä kommentti:

< AirZero> mutta siis, ongelmallistahan tuossa kansalaispalkassa olisi, että siitä puuttuisi kokoomuksen haluama valvonta, kepun haluama monimutkaistus ja vasemmiston haluama kateellisuusvalvonta, ettei vain rikkaat saa enemmän, tai edes saman verran


Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Demokratian suurin ongelma on tyhmät ihmiset”

 1. Erno avatar

  Tuo on kyllä mielenkiintoinen systeemi. Ite kyllä mielelläni näkisin, että sitä testattaisiin jotenkin ja sitten mahdollisesti otettaisiin käyttöön.

  Tulisiko niitä freeridereita sitten enemmän. Nykysellään pitää kuitenkin käyttää tovi Kelan papereiden täyttöön, helpommalla pääsee, jos allekirjoittaa työsopimuksen (jos sellaista siis on tarjolla). Kansalaisliksa juoksis tekemättä mitään -> sopii densolle…

 2. Pauli Huhtiniemi avatar

  Itse pidän perustuloa mielenkiintoisena ajatuksena, jossa lämmittää nimenomaan ajatus siitä, että työntekeminen kannattaa aina. Kuinka paljon motivoi nykyinen malli, jossa voi tulla tilanteita, joissa töihin menemällä saat kuukaudessa ehkä satasen enemmän käteen kuin mitä saisit vain tukia nostamalla?

  En tiedä, voisiko varsin korkeisiin lukuihin kasvanut nuorisotyöttymyys olla sellainen tekijä, joka saisi synnytettyä perustulosta ihan asiallistakin keskustelua?

 3. Jasmo avatar

  Tässä on myös odottamaton etu budjettiin, nimittäin valtion budjetin menopuoli pysyy tasaisempana talouden ylä- ja alamäissä. Nythän jos kaveri jaa työttömäksi, niin valtio menettää paitsi verotulot, niin joutuu myös maksamaan työttömyyskorvausta.

  Perustulomallissa valtio menettäisi ainoastaan verotulot, mutta menopuoli pysyisi samana. Tässäkin taas euromäärät periaatteessa pysyisivät samana kuin nyt, mutta menot olisivat tältä osin käytännössä kiinteät, eikä yllätystä jossa menot nousevat ja tulot laskevat, pääsisi syntymään tällä saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.