JB testaa: Nokia 5730 XpressMusic

Hankin vanhan Nokian E70 puhelimen tilalle uuden Nokia 5730 TeiniMalli puhelimen. Niitä saa vaikkapa täältä. Nyt jonkin aikaa kyseistä värkkiä käytettyäni ajattelin, että on oiva aika kirjoittaa siitä pieni JB testaa. Joten, tässä on, naiset ja herrat, Nokia 5730 arvostelu.

Nokia 5730 XpressMusic
Nokia 5730 XpressMusic, kuvassa väärä näppäimistön leiska, saatavilla on ihan skandileiska

Nokia 5730 XpressMusic edustaa sitä samaa hiippakuntaa kuin aiemmin näpräämäni Nokia 5800 XpressMusic, paitsi tällä kertaa ei (onneksi) tarvitse sählätä kosketusnäytön kanssa. Se on suunnattu sille kuuluisalle nuorisolle, joka kuuntelee musaa, hengaa feisbuukissa ja chillaa kylillä ja heittää yläfemmoja ja.. Kuitenkin. Mutta myös minusta se tuntuu oikein hyvältä puhelimelta.

[edit] Tästä poistettu sekoilua puhelimen muistikortista. Sekoilu ja valitus oli virheellistä, muistikortin käyttäminen on helppoa ja akkua ei todellakaan tarvitse irrottaa muistikorttia vaihtaakseen. SIM-kortti on vähän paremmassa piilossa, mutta sen voi vielä ymmärtää[/edit]

Toinen heti huomaamani puute oli mekaanisen näppäinlukon puute. En tiedä voiko sitä kutsua mekaaniseksi näppäinlukoksi, mutta olen alkanut itse kutsumaan sitä niin. Tarkoitan siis sitä tapaa, jolla esimerkiksi 5800 näppäinlukitaan, puhelimen sivussa on sellainen liikkuva nappi jota vetämällä puhelimen näppäimet saa lukkoon ja auki helposti peukaloa vähän heilauttamalla. Todella nopeasti. Tätä toimintoa jäin kaipaamaan 5730 kanssa, sillä se on todella hyvä. No, näiden parin alkuhuomion jälkeen sain vihdoin puhelimen päälle ja rokin soimaan.

Puhelin käynnistyy paljon nopeammin kuin esimerkiksi e70. No, tällä ei sinänsä ole väliä, mutta antaa hyvän vaikutelman kuitenkin. Alun säätöwizardi säätää paljon asioita mieleseksi, se kannattaa ajella läpi.  Nokia Messaging ja Ovi Contacts ovat erittäin mielenkiintoisia ja toimivia ohjelmia. Ovi Contactsilla periaatteessa voit nähdä reaaliajassa missä seudulla kaverisi menee ja chattailla heidän kanssaan datayhteyden yli. Kiinteä datamaksu vaan ja tekstiviestien määrä putoaa reilusti. Homma toimikin aika hyvin, mitä nyt GPS:n kanssa oli pientä säätöä, mutta Ovi Contacts ei taida vielä ihan valmis ollakaan. Joka tapauksessa, puhelimeen ei tarvitse erikseen enää asentaa mitään live messengeriä. Ovi contactsin ainut huono puoli on se, että kaverini eivät käytä sitä..

Saatuani uuden puhelimen Facebook statusten ja twitterin päivittäminen räjähti ihan uuteen uskoon. Puhelimen WLAN toimii moitteettomasti ja jos alueella on tunnettu WLAN, se yhdistelee siihen suoraan ja ei turhaan kysele mitään tyhmiä käyttäjältä. Feisbuukin statusupdaten pääsee tekemään muutamassa sekunnissa ja oletuksena facebook-kuvake on vieläpä aloitusruudussa (idle). Puhelin tukee myös HSDPA, joten 3G-alueella saa sekä datan liikkumaan että akun loppumaan nopeasti. Tosin iPhonen kaltaista testiä, että kauanko siitä täydestä akusta tyhjään akkuun menee, en ole tehnyt.

Akkumittarin tekijä on ollut yhtä päissään kuin aiemmissakin Nokian puhelimissa. Akku näyttää täyttä siihen asti, kunnes tipahtaa ensimmäinen palkki pois ja 4h päästä puhelin tuuttaakin jo akku loppuu varoitusta. Akun kestosta en osaa sanoa, mutta normaalissa käytössä tuntuu pari kolme päivää kestävän, ennen kuin pitää ladata. Minulla on sähköpostin synkkaus joka tunti päällä ja muita sellaisa juttuja, jotka osaltaan kuluttavat varmasti akkua.

Näppäimistö on hyvä. Ei niin hyvä kuin e70 näppäimistö, mutta hyvä kuitenkin. Tuntuma on kohtuullisen hyvä ja kunhan kommarityyppisen töpöttelyn oppii, niin kirjoittaminen on nopeaa. Näyttö lukittuu vaakatilaan silloin kun näppäimistön aukaisee ja jos haluaa, näytön voi lukita pystytilaan silloin, kun näppäimistö on kiinni. Näppärää, jos tuntuu siltä, että näyttö kääntyy aina väärin.

Idle on hyvä, siihen saa selattavaksi jotain 10-20 osoitetietoa, joita käyttää useimmin. Erittäin näppärää. Kaikkiin shortcutteihin ei meinannut oikein sisältöä löytyäkään ennen kuin kovin mietti, mutta lopulta sain kaikki pikavalinnat täyteen, joten ainakin minulle niitä on aivan riittävästi (8). Ainut valittamisen aihe Idlessä on hitaus. Se on jännä, koska puhelin ei muuten ole hidas. Mutta idle on. Sammutat sovelluksen ja yrität lukita näppäimet. Mitään ei tunnu tapahtuvan ja puhelin käynnistää kameran/kalenterin/mikä ikinä sulla onkaan siinä napissa. Sitten kamera/jne sulkeutuu ja näppäimet lukkiutuvat. Se on vähän sellainen turndown kyllä muuten loistavassa puhelimessa. Vaihdoin näppäimen takaa nimenomaan kameran pois siksi, että tuo viive pienenisi ja se ehkä vähän pienenikin, mutta ongelma on silti olemassa. Tämän ongelman ratkaisisi mekaaninen näppäinlukko..

Puhelinta voi ladata joko Nokian pikkupäisellä laturilla tai sitten mini-usb-laturilla.  Tämä on kätevää siinä mielessä, että kun yhdistät puhelimen koneeseen vaikkapa kuvien siirtoa varten, niin jos käytät kaapelia, niin puhelimen akku siinä samalla alkaa latautua. Kivaa!

A-GPS antaa hyvinkin tarkan sijainnin jo ihan muutamassa sekunnissa, joka kieltämättä oli minulle yllätys. Iloinen sellainen. Kamera on ihan hyvä, en osaa siitä sanoa mitään. Parempi kuin 5800:ssa. Tällä vehkeellä voi pelata myös nGagen pelejä. Paria olen pelannutkin. Ilmaisia demoja saa sieltä.

Musiikkisoittimeen olisi tämmöisessä TeiniMallissa luultu panostettavan vähän enemmän. No joo, onhan se ihan ok, mutta ei mitenkään kehuttava. Miten saat biisit esimerkiksi järjestettyä artistin mukaan soittojärjestykseen? En ainakaan minä saanut.  No mutta, biisien kopiointi ei voisi olla paljon helpompaa ja soitin tajuaa uudet biisit avattaessa.

Pääasiassa valitusta tämä teksti, se antaa nyt ihan väärän kuvan. Puhelin on asteikolla 1-10 ehdoton 9. Tosi hyvä, mutta ei sellainen, että jaksaisin lähteä iPhone tyyppien kanssa marssimaan kadulle ja huutamaan sitä paremmuutta. On tässä silti jo ensimmäisessä versiossa sekä 3G että copy-paste. Muutamat ongelmat, joita tuossa yllä kävinkin läpi, vain tulevat esiin sen tasaisen laadun takaa. Minulla ei ole ollut puhelimen kanssa minkäänlaisia ongelmia esimerkiksi kaatuilun kanssa, sitä ei ole tapahtunut. Puhelun soittaminen on nopeaa, äänitunnisteiden määrää on kasvatettu (ehkä turhaan), tekstiviestien kirjoittaminen on nopeaa ja näppäimistö hyvä. Mukava irkata, surffata netissä. Onhan se vähän muovisen näköinen, mutta taitaa se olla satasen halvempi kuin e75. Ei sillä, että olisin viitsinyt tarkistaa mitä e75 maksaa.

Tämä vehje taitaa näillä ominaisuuksillaan ja täydellä näppäimistöllään olla halvin tämmöinen puhelin. Jotta tuota. Niinhän sitä sanotaan, että halvin, eli paras!

JB SUOSITTELEE


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “JB testaa: Nokia 5730 XpressMusic”

  1. Juha avatar
    Juha

    Moro, os siin tos 5730 expressmusic kännys graafisia hymiöit? :) kiitos

  2. Jasmo avatar

    Ohan siinä

  3. Jasmo avatar

    Korjattakoon tekstiä sen verran, että muistikortin poisottaminen ja laittaminen on helpohkoa, mutta SIM-kortin laittaminen laitteeseen ja etenkin pois saaminen on yhtä helevettiä.

  4. Makaroni avatar
    Makaroni

    Morjens, onkos tossa miten iso muistikortin tuki?

  5. Jasmo avatar

    16 Gt muistikortin vielä hanskaa

  6. Makaroni avatar
    Makaroni

    Ok, kiitti vinkistä.

  7. anjuta12 avatar

    Moi, onko siinä sit se muistikortin paikka?

  8. Jasmo avatar

    On, kylessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.