JB testaa: Asus EEE PC 901

Kirjoitan tätä EEE 901 härpättimellä junassa. Täytyy tähän väliin kehua näitä Valtion Rautateiden IC2 junia. On hiljaisempia kuin pendolinot, on sähköpistokkeita joka penkille ja..no siinäpä ne taisi olla. Ainiin, ei ole ravintolavaunua, jossa joku nahkatakkinen rokkariurpo voi vetää täydet pleksit ja kumartua sitten poliisien tanssiin seuraavalla asemalla.

Mutta takaisin laitteeseen. Tämä 901 on ollut meillä jo aika kauan, en muista tarkkaa hankintahetkeä, mutta silloin ei ainakaan ollut lunta.. ihan kuin nytkään olisi. Ehkä reilut pari kuukautta tätä on naputeltu ja mielipide alkaa olla muodostunut.

Tuli hankittua Linux-versio, että Windowsin ihanuudesta en tiedä mitään. En myöskään ole asentanut mitään tähän koneeseen, vaan ihan sillä mennään, millä tämä laite on tullutkin.

Näyttö on juuri sopivan kokoinen. En oikeastaan kertaakaan ole harmitellut sen pienyyttä, leveys on kuitenkin täydet 1024, joten netin surffailu yleensä onnistuu ilman sivuttain vierittämistä. Lisäksi itse käytän selaimena Operaa, joka osaa skaalata sivut sivuttaissuunnassa näytölle sopiviksi.

Näppis oli aluksi todella pieni, mutta nyt tätä kirjoittaessa en juurikaan huomaa kirjoitusnopeudessa eroa täysikokoiseen näppäimistöön. Virhetä tulee ehkä 10% enemmän kuitenkin ja erikoismerkit kuten * tai <> ovat vaikeahkosti saavutettavissa. Ei välttämättä mikään koodauslaite, vaikka olen tällä koodannutkin.

Pääasiallinen käyttöhän meillä tälle on kodin kakkoskone irkkailuun ja surffailuun. Siinä en löydä moitteen sijaa.

Sen sijaan muissa asioissa sitä löydän. Pitääkö ostaa Mac että saa 1) välittömän heräämisen sleepistä 2) sleepistä heti wlanin päälle? Tällä menee sleepistä heräämiseen ehkä 5 sek, joka ei aiheuta vielä raivoa, mutta wlan saattaa yhdistellä siihen päälle vielä sen 30 sek.. Mitä teet tällaisella koneella ilman nettiyhteyttä? Et juuri mitään.

Nettiyhteyteen liittyy myös toinen nillitykseni. Nimittäin bluetooth ei tässä Linux-rakkineessa toimi, vaan bt-kikkare antaa segmentation faulttia, eikä korjausta ole kuulunut. Ja toki se softa, mitä bt:n käyttöön tarvitaan, on closed sourcea, joten parannuksia varmaan turha odottaa. Se on kyllä vähän perspano. Eli ei bluetoothin kautta internettiin.

Onneksi usb-kaapelilla yhdistäminen toimii helpohkosti, mutta ei out-of-box sekään. Mutta kuitenkin siten, että muutamilla klikkauksilla ja ohjeilla (joita en nyt kännykkäyhteyden yli halua alkaa etsimään) nettiyhteyden toimimaan kännykän yli. Ja hupsis vaan, laitteesta tulikin heti kiinnostavampi. Uusissa vehkeissä on vieläpä sisäänrakennettu gms/3g/whoknowswhat , joten langattomuus saattaa olla toden totta mahdollista. Ja yhteydet. Ainut että ei täällä Lappeenrannan ja Kouvolan välimaastossa (juna = metässä) kuulu edes gsm, saatika mikään muu..

Prosessori tässä vehkeessä tuntuu olevan aika tehokas verrattuna muuhun laitteistoon. Levyjen hitaus häiritsee, en oikeastaan ole jaksanut ottaa selvää, onko järjestelmä asennettu kokonaan nopeammalle levylle, mutta ohjelmistojen käynnistymiseen menee aika kauan. Mutta taas itse ohjelmat käynnistyvät nopeasti ja response on hyvä.

Tätäkin vehjettä alkaa saamaan jo alle 350e ja uusia ja uljaampia on koko ajan tulossa. Povaan kyllä rankkaa kasvua miniläppäreille, ehkä se 10” on se joka lopulta lyö kaikki läpi. Vaikka ei tässäkään liian pieni näyttö tosiaan ole. Ainut varsinainen huono asia on tuon bt:n toimimattomuus ja senkin saisi vissiin toimimaan jos resetoisi järjestelmän. Samalla vaan menettäisin tehdyt muutokset. Olen ennemmin ilman bluetoothia.

YHTEENVETO
HYVÄÄ
+ oikeasti pieni
+ akku kestää hyvin, linuxilla 4-6h, windowsilla kauemmin
+ halpa

HUONOA
– bluetooth ei toimi
– ohjelmien käynnistymisen hitaus
– huonohko tuki valmistajalta linux-versiolle, päivityksiä tulee todella harvoin.


Posted

in

by

Comments

5 vastausta artikkeliin “JB testaa: Asus EEE PC 901”

 1. Leena avatar
  Leena

  Siis mistä laitteesta nyt on kyse :D miniläppäristä vai jostain hifistely kännykästä?
  Kysyy Tyhmä

 2. Julius avatar

  Tuo wlaniongelma johtuu EEE-koneissa olevista Atheroksen wlanipiirisarjoista, joiden Linux-tuki on ollut luokattoman huonoa jo pitkään johtuen valmistajan haluttomuudesta tarjota speksejä vapaaseen jakeluun. Nyt asialle on tosin tullut muutos, ja vapaat Atheros-ajurit kehittyvät vauhdilla. EEE-koneet käyttävät kuitenkin Windows-ajureihin perustuvaa madwifi-pakettia, joissa on juuri kovasti ongelmia mm. sleepistä herätessä.

  Ongelma ratkeaa jo nyt, jos jaksat kääntää uuden kernelin ja käännät mukaan ath5k-moduulin, joka on avointa lähdekoodia ja huomattavasti vikkelämpi verrattuna madwifiin. En tajua, miksi tuota ei ole peruspaketissa käännetty mukaan.

  Nimim. kahden Atheros-piirisarjalla varustetun läppärin kanssa taistellut.

 3. Maira avatar

  Samaa mietin kuin Leena, kunnes päättelin kyseessä olevan teidän miniläppärin. Eli hei, pieni pyyntö: kuvei & selkeitä speksejä (otsikkoon jo), että tällanen humanistinen tekn.yo ymmärtää.

 4. Jasmo avatar

  Ei tuolta Kouvola – Lahti mettäpätkältä paljon kuvia latailla..

 5. Jasmo avatar

  @Julius, kiitti tiedosta. Oon miettiny et jos jaksais Ubuntun siihen täräyttää joskus..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.