Ievan Polokka

Jos ei ole elänyt tynnyrissä tai pää puskassa on varmaan kuullut Ievan Polkasta. Jos ei kuulosta tutulta, niin nyt on viimein aika tutustua asiaan Youtubessa. Mistä tällainen vanha asia nyt minun blogiini hyppäsi? No, syynä on Piraattipuolueen blogi, jossa on monia postauksia epäkaupallisesta kopioinnista ja epäkaupallisesta tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin hyödyntämisestä.

Nythän käydään keskustelua siitä, että miten artistit voisivat tienata, jos tekijänoikeusaika olisikin vain 5 vuotta. Tai no jotkut käyvät keskustelua, isolla rahalla EU:ssa päätetään, että 90 vuotta on sopiva suoja-aika..

Joka tapauksessa, Ievan Polkka ja Loituma ovat esimerkkejä siitä, miten tekijänoikeuden piiriin kuuluvan materiaalin luvaton käyttö voi isostikin auttaa tekijänoikeuden haltijaa tai ainakin niitä esiintyjiä. Sen jälkeen, kun joku postasi Youtubeen leekspinnaavan pimun, alkoi Loitumaa hätyytellä toimittajat ja fanipostia alkoi tulemaan kaatamalla ympäri maailman ja keikallekin kyseltiin. Kohun yhteydessä Loituman biisiä lisensoitiin levy-yhtiöille ympäri maailman ja esimerkiksi Venäjälle soittoääneksi.

Myöhemmin kortensa on kantanut kekoon muun muassa Basshunter ja todella monet toinen toistaan härömmät ratkaisut ja biisiä voi kuulla missä vain. Jopa Stepmaniassa.

Yhdestäkään noista teoksista ei Loituma ole kostunut sentin latia. Mutta aikoinaan Loituma teki jopa kiertueen pelkästään tämän kohun takia. Sähköpostituksen ihmelapsena otin ja kysyin Loituman Timolta, että miten nyt menee, vieläkö tämä kohu vaikuttaa Loituman elämään. No, ei kuulemma enää tule niin paljoa yhteydenottopyyntöjä, mutta se osittain kuulemma selittyy juuri tuolla levy-yhtiöille lisensoinnilla. Keikkailumääristä Timo oli varovaisena:

Usein kysytään, onko homma vaikuttanut keikkailuun. Kaikkine anime-
ja konemusalisineen useimmilla versioilla netissä ei ole paljonkaan
yhteistä Loituman kanssa, joten olemme olleet aika varovaisia
tarttumaan keikkailuun. Muutenkin yhtye on tehnyt aika vähän hommia
yhdessä, koska jäsenet asuvat kaukana toisistaan.

Kuitenkin viime vuonna kiertue tosiaan tehtiin. Timo kommentoi siitä seuraavaa:

Viime syksynä teimme kohuun liittyvän kiertueen, kun meitä
pyydettiin mukaan amerikkalaisen stand up koomikon kiertueelle
Ruotsiin. Hänenkin suosio perustuu nettiin ja siksi kai meidät
haluttiin mukaan. Jännittävä kiertue, kun esitettiin vain yhtä
biisiä… Mutta yleisö kyllä tykkäsi ja tunnisti kappaleen.

Ei siitä ilmeisesti kultakaivosta tullut, mutta oiva lisä ainakin tunnettavuuteen. En todellakaan itse olisi tiennyt mitään kyseisestä kokoonpanosta ilman tätä Youtube-kohua. Tästä tullaankin siihen pointtiin, jota haen takaa: Jos edunvalvoja olisi heti huomannut videot Youtubessa ja ne olisi sieltä poistettu, olisi nämäkin lisensoinnit ja keikat jääneet tekemättä ja tunnettavuus saavuttamatta. Ehkä maailmalla olisi mahdollisuus olla olemassa myös silloin, jos epäkaupalliseen käyttöön saisi käyttää myös toisten tekemiä teoksia.

Tosin heti putkahtaisi uusi kysymys: Missä menisi uuden teoksen teosraja? Voisiko toisen teoksen kopioja saada omalle teokselleen tekijänoikeuden? Ja oikeussalissa tavataan.


Posted

in

by

Comments

7 vastausta artikkeliin “Ievan Polokka”

 1. Putte avatar
  Putte

  No enpä ollut tosiaan koskaan kuullut levan polkasta, mutta kiitos jasmon blogin, olen jälleen tässä päivässä kiinni!

 2. Rytsis avatar
  Rytsis

  Täällä yksi pää puskassa tai tynnyrissä elänyt. Nevö hööd kummastakaan! Ehkä oon vaan epäsivistynyt moukka?

 3. Kaj Sotala avatar
  Kaj Sotala

  En ollut kuullut minäkään, ja nyt tuo jäi päähäni soimaan – kiitos vain, tämän siitä saa kun koettaa edistää kulttuuria. :D

 4. Jasmo avatar

  Jää muuten hiton helposti rallattamaan päähän :)

 5. Maira avatar

  Minäpä olin kuullut polokasta aikaisemminkin!!! hah. ja yrittänyt joskus katsoakin ton viden, ei vaan kyllä yhtään kolahtanut.

 6. Henkka avatar
  Henkka

  Tekijänoikeuslaissa puhutaan kyllä teoksen muuntamisesta ja kokoomateoksista (4§ ja 5§) mutta en tiedä voidaanko leekspinningissä puhua muuntamisesta, kun yhdistetään kaksi alkuperäistä teoksen osaa yhdeksi uudeksi. Tosin en tiedä sitten voiko kahden eri taidelajin yhdistämistä pitää kokoomateoksenakaan. Teosto tuskin pitäisi.

 7. Teuwo avatar
  Teuwo

  Silloin Ievan polkan kovimman nousun aikaan sattui olemaan kaverin polttarit joten toinen jamppa oli kasannut CDllisen eri versioita ko. rallista incl. bebop yms. suuruniversaaleja Jazz sovituksia yms.

  Päivän kun kuunteli niitä putkeen niin totta tosiaankin Ievan polkka soi painajaisissakin vielä kuukausia…

  Tosin mainittakoon että samoissa bileissä ollut kulttuuritutkija ja tanssivalmentaja esittivät nopeampien biittien tahtiin sangen atleettisen tulkinnan Ievan polkasta, joka minusta kyllä muistutti jo polkan ja ripaskan fuusiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.