NAT ja DHCP

Moro vaan lukijat!

Auttakaa nyt miestä mäessä, jyrkässä. Ja ylämäessä vielä. Nimittäin. Yhteytenä mulla tulee Elisan ADSL ja päässä on A-Linkin ADSL-motukka (Roadrunner 44c tms), Siinähän on siis 4 LAN-porttia ja sitten tuo ADSL-portti.

Kaikki mitä haluaisin on: NAT, sisäverkko. Haluaisin sisäverkon. Sisäverkon. Ei kuulosta vaikealta, eihän? Kuitenkin homman pitäisi pelata siten, että koneita voi vaan kytkeä verkkoon kiinni haluamansa määrän (no sen 4 yhtäaikaa) ja asetukset tulisivat automaattisesti.

Nakkaan siis A-linkin boksista nattauksen päälle, käynnistän sen oman DHCP-serverin ja avot. Siihen kiinnitetyt koneet saavat sisäverkko-ip:n ja hommahan pelaa.

Melkein.

Nimittäin, tuo ihanuus ei jaa eteenpäin tietoja Elisan DNS-palvelimista. Eli, nyt joutuisin käsin kuitenkin asettamaan koneisiin Elisan DNS-palvelimet, vaikka IP-osoitteet tulisivatkin automaattisesti. No tämä ei ole mahdollista, vaan myös DNS-palvelimet pitäisi tulla automaattisesti, tämmöinen puolivillainen viritys lähinnä käräyttää hermot. Nyt se tarjoaa omaa lähiverkon osoitettaan DNS-palvelimeksi. Ei hyvä.

Saanko jotenkin konffattua tuon A-linkin boksin DNS-relayksi, omaksi DNS-palvelimeksi tai suostuteltua se jakamaan Elisan DNS-osoitteet myös eteenpäin? Voi kunpa saisi, elämä helpottuisi. Paljon. Ei se voi olla vaikeaa, eihän? Miksen osannut? Googlekin aika nihkeästi osasi. Ehkä Sinä osaat?


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 vastausta artikkeliin “NAT ja DHCP”

 1. savaaZ avatar
  savaaZ

  Lopetat sen leikkimisen, resetoit boksin ja kaikki toimii just noin? :D Ainakin mulla on joka ikinen boksi tehnyt ton automaattisesti. Eli saat joko 192.168.x.x tai 10.0.x.x verkon.. A-Linkki muistaakseni ainakin käyttää tota 10-verkkoa defaulttina.

 2. Jasmo avatar

  Hömm :)
  Pitää kokeilla tänää työpäivän jälkeen.

 3. Jasmo avatar

  Tämän ohjeen avulla (kiitos savaaZ) asentaminen onnistui oikein. Ehkä muutama täppä oli minulta viime yrityksellä jäänyt laittamatta. No, nyt pelaa.

  Tuo ohje ei siis ihan 100% osu 44C, mutta jos vähän omia aivoja rassaa, niin siitä löytyy kyllä tiedot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.