Kategoriat
Yleistä

NAT ja DHCP

Moro vaan lukijat!

Auttakaa nyt miestä mäessä, jyrkässä. Ja ylämäessä vielä. Nimittäin. Yhteytenä mulla tulee Elisan ADSL ja päässä on A-Linkin ADSL-motukka (Roadrunner 44c tms), Siinähän on siis 4 LAN-porttia ja sitten tuo ADSL-portti.

Kaikki mitä haluaisin on: NAT, sisäverkko. Haluaisin sisäverkon. Sisäverkon. Ei kuulosta vaikealta, eihän? Kuitenkin homman pitäisi pelata siten, että koneita voi vaan kytkeä verkkoon kiinni haluamansa määrän (no sen 4 yhtäaikaa) ja asetukset tulisivat automaattisesti.

Nakkaan siis A-linkin boksista nattauksen päälle, käynnistän sen oman DHCP-serverin ja avot. Siihen kiinnitetyt koneet saavat sisäverkko-ip:n ja hommahan pelaa.

Melkein.

Nimittäin, tuo ihanuus ei jaa eteenpäin tietoja Elisan DNS-palvelimista. Eli, nyt joutuisin käsin kuitenkin asettamaan koneisiin Elisan DNS-palvelimet, vaikka IP-osoitteet tulisivatkin automaattisesti. No tämä ei ole mahdollista, vaan myös DNS-palvelimet pitäisi tulla automaattisesti, tämmöinen puolivillainen viritys lähinnä käräyttää hermot. Nyt se tarjoaa omaa lähiverkon osoitettaan DNS-palvelimeksi. Ei hyvä.

Saanko jotenkin konffattua tuon A-linkin boksin DNS-relayksi, omaksi DNS-palvelimeksi tai suostuteltua se jakamaan Elisan DNS-osoitteet myös eteenpäin? Voi kunpa saisi, elämä helpottuisi. Paljon. Ei se voi olla vaikeaa, eihän? Miksen osannut? Googlekin aika nihkeästi osasi. Ehkä Sinä osaat?

3 vastausta aiheeseen “NAT ja DHCP”

Lopetat sen leikkimisen, resetoit boksin ja kaikki toimii just noin? :D Ainakin mulla on joka ikinen boksi tehnyt ton automaattisesti. Eli saat joko 192.168.x.x tai 10.0.x.x verkon.. A-Linkki muistaakseni ainakin käyttää tota 10-verkkoa defaulttina.

Tämän ohjeen avulla (kiitos savaaZ) asentaminen onnistui oikein. Ehkä muutama täppä oli minulta viime yrityksellä jäänyt laittamatta. No, nyt pelaa.

Tuo ohje ei siis ihan 100% osu 44C, mutta jos vähän omia aivoja rassaa, niin siitä löytyy kyllä tiedot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.