Digiboksi

Oletteko koskaan pohtineet digiboksien, varsinkin noiden Topfieldien, hintoja?

Jos lasketaan loppukäyttäjän ostamia komponenttihintoja, niin nyt itse ostamani USB-liitäntään menevä HDTV kykenevä digitv-viritin maksoi kaikkine oheiskrääsäneen noin 40e. Parhaassa Topfieldissä virittimiä on kaksi, loppukäyttäjähinta 80e.

Sitten Topfieldistä löytyy myös 250 gigatavun kiintolevy. Loppukäyttäjälle 250Gt SATA-levy maksaa noin 70 euroa. Tässä vaiheessa hintaa olisi siis 150 euroa. Laitteesta puuttuu edelleen kaukosäädin, sisäiset piirilevyt ja ohjelmisto. Uskallan olla julkea ja arvioida massatuotannossa olevan laitteen sisuksien yhteenliittämisen ja oheiskrääsän maksavan korkeintaan 100 euroa. Jos laitetaan kuljetuskustannuksiin ja muuhun reilusti vielä 50 euroa, niin tuotteen kustannuksiksi hyllyyn mennessä ei varmasti kerry ainakaan enempää. Nyt siis koossa olisi 300 euroa. Vaikka luvut ovat noin hatusta vedettyjä ja takuulla ylisuuriksi arvioituja, niin kappas vaan: Topfieldin 250Gt kiintolevyllä ja kahdella virittimellä varustettu boksi pitää hintalappunaan 599 euroa. Jäähän siitä jotain toki vähittäiskauppiaallekin, mutta mutta.

Tällaisella pienellä laskutoimituksella voidaankin osoittaa, että kun Suomi pakottaa ihmiset ostamaan digiboksinsa, niin siinä menee johonkin rutkasti rahaa. Suomeen sitä ei juurikaan jää.

Topfieldin digibokseja olen testaillut kaupassa, ne ovat kuulemma laadukkaita ja totta totisesti helppoja käyttää. Mutta. Yhdellä virittimellä ja kiintolevyllä varustetun digiboksin saa alle 200 eurolla. Jos käyttää sitä nauhottamiseen ja ostaa satasella sellaisen digiboksin, jolla ei voi nauhottaa: hups vaan, käytännössä samat mahdollisuudet, mutta rahaa säästyi juuri 300 euroa. Digiboksejahan voi linkittää tuolla tavoin peräkkäin (jos scart-paikat vain riittävät), sillä tavoinhan se on Topfieldissäkin tehty.

Tyhmäähän se olisi Topfieldin / maahantuojan kannalta laskea hintoja, kun kysyntä on kova ja ei ainakaan hiipumassa. On vain käsittämätöntä, miten markkinoilla ei ole mitään toista merkkiä, joka tarjoaisi samat ominaisuudet ja käynnistäisi hintakilpailun.

On totta, että jos ostaa kaksi boksia, niin tulee kaksi kaukosäädintäkin. Itse olisin valmis hankkimaan All-in-One kaukosäätimen ja ohjaamaan kahta boksia, jos säästäisin siinä (kaukosäätimen hankinnan jälkeen) vielä yli 200 euroa. 200 eurolla lentää Sveitsiin ja takaisin. Kahdesti.


Posted

in

by

Comments

9 vastausta artikkeliin “Digiboksi”

 1. savaaZ avatar
  savaaZ

  hah,
  ostin kaksi vuotta sitten oman TF5100PVRc:ni Gigantista hintaan 538e, silloinkin pyynti oli 599e.
  Ja miksi sitten ostaa TF ennemmin kuin säätää (vaikka säätäminen onkin kivaa)? No siksi, että saa kerralla toimivan laitteen yhdessä toimivassa, siistissä ja hiljaisessa paketissa. Täytyy myös sanoa, että toppari on vastannut odotuksia ja mielestä olen sitä jo tähän päivään mennessä käyttänyt ”koko rahan edestä”.

  Ja mitä Sveitsiin lentämiseen tulee.. Miksi sinne.. siellähän on vain lunta ja vuoria ;)

 2. Jasmo avatar

  No joo. Raha on suhteellista. 540e.

  Köyhästä tuntuis kalliilta.

 3. savaaZ avatar
  savaaZ

  Pointtina olikin osoittaa se, että kilpailun puutteen vuoksi hintapyyntö on pysyny poikkeuksellisesti samalla tasolla jo kahden vuoden ajan. Normaalisti teknolelujen hinnat kuitenkin tippuvat nopeasti, sitä itsekin pelkäsin. Ilmaista rahaahan tuo oli… valmistuin nopeasti ja sain siitä 600e stipendin ;)

 4. Kossu avatar
  Kossu

  Jazmo unohti laskuistaan muutaman suurehkon menoerän, kuten sähkö, työntekijät ja logistiikka noin alkuun mainitakseni. Tokihan tuotteessa sitä puhdasta voittoa on, mutta kuluttajalle näkyvä hinta sisältää myös AnnaLisääVeroa 22%, puhumattakaan välikäsien ”välistävetämisistä”.

  Mitä itse bokseihin tulee, ainakin itse olen hyvin tyytyväinen 5100PVRc malliin. Maksoi muuten 540e. Toimii hemmetin hyvin eikä tarvi säätää. :) Ennenkaikkia tuo boksi on suht hiljainen mitä tietokone ei tule olemaan.

 5. Jasmo avatar

  Niin en tiedä. Omasta mielestäni nuo rahasummat ovat niin väljiä sarjatuotannossa olevalle laitteelle (satanen työt sisusta ja viiskymppiä yhden laatikon rahtaus Suomeen hyllyyn), että ne kattaisi myös nuo Kossun esittämät jutut. Tietysti nuo on vain arvioita, eikä niissä ole pohjalla mitään tutkimusta.

  Onhan se tietysti selvää, että ihmiset ovat valmiita maksamaan laitteista, joissa on jutut valmiiksi mietittynä. Siitä voidaan pitää osoituksena esimerkiksi sitä, että Mac-neitsyyksiä viedään päivittäin enemmän kuin koskaan.

  Mutta tietokonemarkkinoilla on silti selkeä kilpailu, eikä Mac käytännössä ole kovinkaan paljoa samantasoista Windows-konetta kalliimpi. Pitäähän brändillä vähän rahastaa.

  Se on vain jännä, miten Humaxit ja muut digiboksimerkit eivät tunnu ollenkaan olevan niin esillä kuin Topfield. Topfield on tehnyt jotain oikein, mutta ihmettelen kilpailun puuttumista.

 6. Matso avatar
  Matso

  Kotikadun toimittaminen ulkomaiden hiihtopelleille… Priceless.

 7. Matso avatar
  Matso

  Täysin tekniikasta & rahapolitiikasta irrallinen kommentti, mut uusin Kotsa oli kyllä timangi. Hiihtopesäke kiittää!

 8. haq avatar
  haq

  SuppeR!

 9. Jasmo avatar

  Täytyyhän pojuja auttaa hädässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.