Valtion Rautatiet – toimii kuin junan vessa

Tiedättehän, kuinka Itä-Suomesta tuli oikoradan myötä auvoinen paikka elää. Joka päivä on uutta pyydaa, tytöt ovat kauniimpia kuin ennen ja ihmiset ovat muutenkin onnellisia. Tai tätä ainakin väitetään VR:n mainoksissa.

Ajattelin lähettää, nyt jo hiljalleen semisti hermostuneena VR:n nykytilaan, palautetta Matkaan-lehteen. Koska julkaisusta ei ole varmuutta, ajattelin, että saan edes jollekin foorumille mielipiteeni julki, jos kirjoitan saman asian myös blogiin. Sisältö on siis eri, mutta ajatus sama.

Aloitan kysymyksellä: Milloin olet viimeksi matkustanut junalla, joka on ollut täysin aikataulussaan, myös muilla pysäkeillä kuin ensimmäisellä? Ehkä joku muistaa jonkun kerran. Itse en. Itä-Suomen junat välillä Joensuu – Helsinki ovat poikkeuksetta aina myöhässä. Oikoradan tultua ei ole ollut kertaakaan ajoissa. Idoli voisi toimittajan ominaisuudessa tehdä tästä jutun ja tarkistaa faktoja. Hyvä ystäväni ja taitava ratalautailija Luomu kertoi myös omia kokemuksiaan: oikoradan tultua yksikään hänen avovaimonsa (joka reissaa jns-hki-jns) käyttämä juna ei ole ollut aikataulussa. Ei yksikään, niinhän CMX laulaa.

Se on hämmästyttävä prosentti, eikö totta?

Kuinka VR on valmistautunut siihen, että yhä enemmän ihmisillä on läppäreitä ja muita medialaitteita? Asiakashan arvostaisi sitä, jos saatavilla olisi lisää virtaa tarvittaessa. Vastaus: Ei mitenkään. IC2 junissa on ilmeisesti 2 pistoketta / kerros. Ainakin tässä vaunussa, missä juuri nyt istun, ei ole yhtäkään pistoketta. Tee työsi junassa, vai mitä he mainostavat. Pendolinossa on kai vaunuissa kanssa 4 pistoketta. Onneksi itsellä junamatkat ovat sen verran lyhyitä, vaan noin 2,5h kerrallaan, että läppärissä kestää akku helposti. Mutta entä jos menen Joensuu – Helsinki?

Ilmeisesti ihmisille kaupataan lisäakkuja.

Lipunmyynti on myöskin hämmentävää. Yritin ostaa tänään lippua verkkokaupasta kello 17:40, tai jotain sinnepäin. Ei onnistunut. Juna oli lähtenyt jo Helsingistä tulemaan, joten en voi ostaa enää lippua verkkokaupasta, vaikka tulenkin vasta matkalta kyytiin? Vai mistä tämä esto johtui? No, joka tapauksessa, sehän on aivan hanurista. Kuka muka ostaa lippujaan monta tuntia etukäteen, kun ei lähtöajasta kuitenkaan ole aivan varma. Tai minä en ainakaan ollut, suksipussi mukana ja piti mankua kyytiä. Kiitos vaan Waylerille.

Asemalle saapuessa luulisi edes lipunmyynnin olevan auki. Lappeenranta on kuitenkin kohta 60 000 asukkaan kylä ja kello vasta 18:15. No, eipä ole. Eli en saa lippua verkkokaupasta, enkä toimistosta. No ei hätää, aina on Junamaatti. Junamaattihan ei ole vielä päivittynyt käyttämään sirukortteja. Sirukortit ovat tällä hetkellä teknisesti niin ylivoimaisen ylikehittyneitä, ettei VR:llä ole ollut valmiuksia alkaa tukemaan niitä. Onneksi omissa korteissani on edelleen myös magneettijuova. Joka tapauksessa, Junamaatin käyttökokemus on varsin puolittainen. En tiedä onko niiden ohjelmistoissa joitain eroja, vai miksei Junamaatti tarjoa Lappeenrannassa ollenkaan vaihtoehtoja paikasta. En voi valita yläkertaa, tai edes sitä PC-pistoketta. Onpa hienoa. Jos matkustan kaverin kanssa, emme pääse vierekkäin. Onpa joustavaa.

Toimiiko tässä firmassa jokin? Kuulin huhua, että VR:n rahti on niin kallista, että edes VR itse ei käytä sitä, vaan ajattaa esimerkiksi junien varaosat rekoilla.

Miettikääpä sitä.

Juuri tätä kirjoittaessa pysähdyimme keskelle metsää. Vasta 25 minuuttia oli myhästymistä kertynyt tähän saakka. Se ei riitä. Keskiarvot osoittavat suurempaa. Joten pysähdymme tähän odottamaan, että tavarajuna tulee vastaan. En taida päästä perille koko päivänä. Tällä vauhdilla olemme Joensuussa ehkä huomenaamuna. Sitä odotellessa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 vastausta artikkeliin “Valtion Rautatiet – toimii kuin junan vessa”

 1. katt avatar
  katt

  Asiaa. Matka-aikoja ei myöskään nopeuttanut eikä matkoihin kuluvaa kallista peliaikaa vähentänyt yöjunien lopettaminen väleiltä Turku-Joensuu/Kajaani ja Helsinki-Kajaani. Moni kainuulainen on siirtymässä viimeistään nyt kumipyörien tai/ja ilmateiden käyttäjiksi rataverkon sijaan.

 2. miikkag avatar

  Saat Junamaatista valittua paikkatyypin kun maltat olla valitsematta matkaa heti alkuun pikavalinnoista. Menet siis sitä kautta, missä määräasema valitaan itse. Jännä ominaisuus, ajatus lienee ollut nopeuttaa lipunostoa niiden kohdalla, joita kiinnostaa vain saada lippu paikasta A paikkaan B.

 3. Iiris avatar
  Iiris

  Itsellä on aivan samanlaisia kokemuksia. En myöskään muista millon juna olisi ollut ajoissa. Lisäksi ärsyttää suunnattomasti se, että täällä Vaasassa Vr ei ole valmis sähköistämään Vaasa-Seinäjoki väliä, vaikka sähköistämisen maksaisi joku yksityinen. Syynä tähän on huolto, jonka Vr joutuisi kuitenkin maksamaan. Sekin ärsyttää että eipä ole paljon vaihtoehtoisia kulkuvälineitä.

 4. Arttu avatar

  Kiitos luottamuksesta, mutta en ehdi syventyä aiheeseen, varsinkin kun omalla kännyllä asioiden selvittäminen on kallista touhua, menee juttupalkkio puhelinlaskuihin.

  Aika monta aihetta Esaimaa on mielestäni käsitellyt. Muun muassa myöhästymisistä on kyselty, mutta VR on taitanut omaksua tietyissä asioissa hiljaisen tiedottamisen linjan.

  Viime torstaina juna oli kyllä ajallaan, sekä lähtiessään Helsingistä että saapuessaan Lappeenrantaan. Eikö perusintercityssä ole neljä pistokepaikkaa/kerros? Plus ne päätyvaunut. En ole ikinä sen tarkemmin asiaa tutkinut, mutta ainakin edellä mainitsemillani paikoilla olen läppäriä käyttänyt.

  Jossakin Matkaan-lehdessä noista pc-pistokkeista kyseltiin. Niiden lisääminen olisi kallista.

  Mutta mutta, kyllähän tuosta kannattaisi esaimaalle vihjata. uutisetätesaimaa.fi menee uutispäälliköille. Lukijoiden huomioiminenhan on nykyään trendikästä eikä hyviä juttuideoita ole ikinä liikaa.

 5. pena avatar
  pena

  VR Valtion Rautatiet

  ollut jo hyvin pitkään. Kun aletaan vittuilemaan, niin pysytään tosiasioissa, muuten hommasta katoaa kiinnostavuus, vaikka jutussa voisi ollakin jotain asiaa.

 6. kirsti avatar
  kirsti

  Minne katosivat vielä VR-kotisivut ja aikataulutkin? Toimiiko VR? Vain myöhässä? Tietojakaan ei saa kuin ehkä menemällä asemalle jonoon, jos on paillalunta, jossa asema on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.