Kandiohjelmat

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tapahtuu. Aiempi osastojako muuttuu tiedekuntamalliksi, joka tarkoittaa sitä, että nykyisen usean osaston malli muuttuu kolmen tiedekunnan malliksi. Kauppatieteellinen tiedekunta muodostuu nykyisestä kauppatieteen osastosta, tietotekniikan ja tuotantotalouden tiedekunta muodostuu, yllätys yllätys, tietotekniikasta ja tuotantotaloudesta ja kolmas tiedekunta on tekniikan tiedekunta, joka koostuu sähkötekniikasta, kemiantekniikasta, konetekniikasta, ympäristötekniikasta ja energiatekniikasta.

Opiskelijatasolla käytännössä eroa ei varmastikaan aivan heti ainakaan huomaa. Muutoksella pyritään kahteen asiaan: Näytetään opetusministeriölle, että täällä tehdään muutoksia ja ehkä aivan oikeastikin pyritään yhdistämään hallintoa. Alkuperäinen ideahan oli keventää byrokratiaa ja kaikkea managerointia. Vähentää hallintoportaita. No niin ei todellakaan käynyt, vaan portaita tuli lisää, ja yksinkertaistumisestakin voi olla montaa mieltä. Tai oikeastaan ei.

Opiskelijana yllä oleva ei niinkään ole kiinnostanut. Taistelkoon. LTY on ollut aina byrokraattien taivas, jossa hallintotehtävissä on paljon ihmisiä. Mutta nyt. Rehtorilla on idea: yhdistetään tulevien tiedekuntien kandidaatinohjelmat.

Pikainen kertaus niille, jotka eivät ole tutustuneet nykyiseen koulutusmeininkiin tekniikan alalla. Tutkinto muuttui muutama vuosi sitten kaksiportaiseksi, ensin valmistutaan tekniikan kandidaatiksi (joksi en valmistu täksi jouluksi, ihanan englanninopettajan Jukka Taipaleen takia) ja sitten tekniikan maisteriksi, eli diplomi-insinööriksi. Tällä hetkellä muutos ei ole oikeastaan vaikuttanut opiskeluun mitenkään, ennen suoritettu kurssi Erikoistyö on nykyään nimeltään Kandidaatintyökurssi ja siinä se. Jokaisella opiskelusuunnalla on oma kandiohjelma, eli jokainen lukee omia aineitaan kandidaattiin.

Mutta ei enää, jos rehtori saa päättää. Kandiohjelmat haluttaisiin yksinkertaistaa siten, että jokaisella tiedekunnalla olisi vain yksi kandiohjelma. Eli syntyisi vaan katikandeja, tite-tutakandeja ja tekniikan kandeja. Kuulostaa järjettömältä, etenkin tekniikan osalta, mutta myös tite-tuta osalta. Kuinka motivoit tuotantotalouden osastolle tulleen opiskelemaan väkisin tietotekniikkaa, algoritmien suunnittelua ja niin edelleen? Ja mikä on tarkoitus? Nopeutetaanko tällä valmistumisaikoja? Entä kun haluat tulla opiskelemaan ympäristötekniikkaa, kuuluuko kandidaatinopintoihin silti myös konetekniikan opintoja?

Yllättäen kaikki osastot vastustavat erittäin voimakkaasti rehtorin ajatusta. Muutenkin LTY:n rehtori Markku Lukka ei tunnu oikein nauttivan kenenkään luottamusta. Mutta myös muilta suunnilta on kuulunut ajatuksia, että kandiohjelmia pitäisi vähentää. Iskulauseeksi voisi kehittää Yliopistosta yleissivistävä!

No, saa nähdä mitä tapahtuu. Työsuhteeni onneksi loppuu joulukuun lopussa ja opiskelutkin varmaan jossain äärellisessä ajassa. Pelleilköön.


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kandiohjelmat”

 1. Lauri avatar

  GORBA-miehet siellä vierekkäin, varmaan keskustelleetkin aiheesta.

  Joo eiku. Pitää vissiin kiireellä alottaa itekin keväällä tuo kandintyö ennenku menee ihan lekkeripeliks kaikki hommat.

 2. Iiris avatar
  Iiris

  Meilläkin on kaikenlaisia muutoksia Vaasan yliopistossa. Itsellä on samanlainen tunne, että äkkiä pois. Tuntuu ettei koskaan mietitä loppuun asti tuommosia asioita.

 3. Jasmo avatar

  Lauri, NO NYT MÄ TIEDÄN KUKA SÄ OLIT :D
  Mä en oo oikei hyvä aina.. Muistan naamoja, mutta en millään saa päähäni kuka on kyseessä. En vaikka huomasin puhelimesi.

  Shaateri ku sais päivitettyä tuon oman lelun. Mikähän maksaa.

  Noista muutoksista vielä sen verran, että jo yliassarit, jotka ovat olleet kuitenkin ehkä vasta 5v pois opiskeluelämästä, ovat jo vieraantuneet opiskelijan todellisuudesta. En tarkoita sitä, että opiskelijan elämä olisi jotenkin mahdotonta, vaan sitä, että se, mitä opiskelijat arvostaa ja mitä ei, on unohtunut ja kadonnut.

  Olen itse yrittänyt kahvipöydässä aina välillä muistutella omaa näkökulmaani asiaan. Se täytyy sanoa muuten Titestä, tai lähinnä tietojenkäsittelyn osasta titeä, että mukavat työntekijät. Ihan oikeasti :)

 4. Lauri avatar

  Ai mie oon tähän asti ollu jonkinasteinen mysteerihenkilö :) No hyvä että selevis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.