Huonot jutut paremmiksi

Huonot jutut paremmiksi mainostaa vakuutusyhtiö Pohjola NYT-liitteen Housenation-jutun yhteydessä. Mainos on kyllä osuva.

Olen jo muutaman kuukauden ajan ihmetellyt NYT-liitteen muuttumista. Käytiin vasemmistoliiton (tai vihreiden, tms) jossain puoluekokouksessa, tehtiin siitä juttu, mutta juttu on sisällöltään sitä, että ihmetellään puhujan pälvikaljua ja käydään läpi mitä ruokaa saatiin. Ja jutut on olleet myös negatiivisia sinänsä, että kaikkea periaatteessa haukutaan. Ehkä se on parodiaa. Ehkä ei. Niin huonosti se on huonosti tehtyä, ettei oikein saa selvää.

Mikä näiden juttujen tarkoitus on? Housenationista kertovassa jutussa saadaan bileet vaikuttamaan hirmuiselta kuosaamiselta. Ihmiset pukeutuvat huumeisiin, tanssivat huumeissa, soittavat huumeissa, oksentavat huumeissa… Tottakai, onhan kyseessä koneskene, siellä kuosataan niin perkeleesti. Ilmeisesti toimittajatkin ovat pommin tai kaksi tiputtaneet, ennen kuin juttua ovat lähteneet tekemään.

On väärin tanssia rivitanssia. Se näyttää tyhmältä ja kuka tahansa voi tuollaista tum-tum-tumia tanssia. Anniina joraa Neo Psy Stagella. Kas kun ei bailaa. On silti siistiä, että lehdessä käytetään termejä kuten psyke, polkka ja kiksu. Junkka jäi pois, mutta sitä kai ei Housenationissa ollutkaan. Toisaalta se ei olekaa tasaista tum-tum-tumia.

On jutussa muutama oikeakin huomio. Nykykiksun ja -progen valenostatukset ovat yleensä tylsiä, paljon kivempaa on mennä kortit avoimena täysiä. Sekin on totta, että trance perustuu aika pitkälti yhteen ideaan. Mutta valenostatukset ei se idea kyllä ole. Idea on käyttää huumeita, mutta se kyllä myös jutussa kerrotaan.

Jutussa jotenkin kaikki ne kliseet, joista olisi voitu tehdä hauskoja, on painettu sellaisenaan lehteen ja loppu täytetty omilla mielipiteillä ”tekno on paskaa”. Välillä saadaan aikaan jotain, esimerkiksi juuri nuo nostatukset yms, mutta välillä ollaan niin yössä että. Onko trance monotonisempaa kuin tekno? Ei minusta. Onko psyke välttämättä nopeaa? Ei minusta. Onko Darude kiksua? Ei minusta. Pukeutuvatko bileissä kävijät sankoin joukoin douppipaitoihin? Ei minusta.

Jutusta olisi voinut saada hauskan sillä, että olisi ensin osoitettu, että konemusiikista ymmärretään jotain ja sitten vasta käytetty ironiaa. Nyt juttua lukiessa tuntuu, että kirjoittajat ovat yksinkertaisesti ammattitaidottomia, pohjatyötä tekemättömiä ja hevimusiikkia kuuntelevia tyyppejä, joiden on pakko jotenkin täyttää lupaamansa palstametrit, vaikka sitten ihan pelkällä tuuballa jos ei muutakaan keksi. NYT ei ole muutenkaan viimeaikoina oikein vakuuttanut. Onkohan toimituksessa tehty tietoisia päätöksiä, vai onko lehti vaan ajautunut tuollaiseksi?

Mutta nyt tiedän miten hoidan kiksukarvat. Jes.

Hesarin palautefoorumi jutusta
Klubituksen Housenation-keskustelu
Klubituksen keskustelu mm. NYT-liitteen uutisesta


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.