Nokia e70

Nokia E70 läppä auki

Lupasin aikaisemmin arvostelun / esittelyn / käyttökokemukset Nokian E70 -puhelimesta. Nyt kun olen vähän reilun viikon käyttänyt uutta puhelintani, tuntuu siltä, että voin siitä jotain jo sanoa.

Nokia E70 läppä kiinniOstin puhelimen siis viime viikon keskiviikkona. Kun puhelimen laittoi ensimmäisen kerran päälle, se haki automaattisesti palveluntarjoajalta kaikki tarvittavat asetukset mm. datan siirtoon. Ostosta 3 minuuttia ja puhelin oli käyttövalmis kaikkeen, mitä sillä pystyy tekemään.

Puhelimella pystyykin tekemään aika paljon. Siinä on bluetooth ja wlan, siinä on sisäinen tuki voip-puheluihin, siinä on pust-to-talk jne. No, Suomen operaattoreista kai oikein kukaan ei tue kaikkia ominaisuuksia, mutta ei se mitään. Muistia on itse koneessa jonkun verran ja 64 meganen mini-sd -kortti (jonka voi vaihtaa vauhdissa, tosin takakansi pitää irroittaa). Pakkauksessa tulee adapteri, jolla mini-sd -korttia voi käyttää sd-lukijassa. Sellainen on kannettavassani, en ole kuitenkaan kokeillut asiaa. En näe mitään syytä, miksi se ei toimisi.

E70:ssä tulee myös mukana erilaisia ohjelmistoja, se osaa avata zipattuja tiedostoja ja uusi selain on varsin hyvä. GPRS -nopeudet (EDGE?) ovat aivan eri luokkaa kuin vanhalla 6600:llani. Mukana tulee myös jotain paikannusohjelmistoja, joihin en ole GPS-mokkulan puuttumisen vuoksi jaksanut paljon tutustua. Jonkin verran parjaustakin saanut Active Idle (aktiivitila, tms), joka siis tarkoittaa sitä, että tuossa perusnäytössä on pikanäppäimiä ohjelmistoihin, siinä näkyy päivän kalenteritiedot jne. Idea on hyvä, se on toteutettu hyvin ja se toimii. 5 haluamaasi sovellusta helposti saataville, kalenteri yhden liikkeen päässä ja vapaasti konfiguroitavat toimintanäppäimet. Pitäisi jo riittää. Minulle ainakin suunnilleen riittävät. Ehkä noin 100-1000 kertaa parempi systeemi, kuin se joku ihme laukaisuvalikko, joka oli 6600:ssa.

Käyttökokemus on ollut tähän saakka pääasiassa hyvä. Softassa on bugeja vielä, joskus menee vähän aikaa odotellessa, mutta vain kerran ko. rakkine on kaatunut. Vehje on myös todella paljon nopeampi kuin vanha 6600. Nopeahan Symbian ei ole, mutta kun oli tottunut tuohon vanhaan, niin tämä tuntuu raketilta. Täyden näppäimistön käyttöönotto (ja ruudun kääntyminen) on vähän huono. Näppäimistö on hyvä ja jämäkkä ja näyttö hyvä ja tarkka, mutta näytön kääntymiseen menee todella kauan. Joskus sen jälkeen kun näppäimistö naksahtaa paikalleen joutuu odottamaan jopa 5-10sek, ennen kuin näyttö alkaa vastaamaan syötteeseen. Viestien kirjoittaminen harjoittelun jälkeen muuttui paljon miellyttävämmäksi ja kieli luonnollisemmaksi, kuin T9:iä käyttäessä. Yleensä muutamaa sanaa pitempien kirjoitusten takia otankin täyden näppäimistön käyttöön. Näppis tuntuu melko jykevältä ja luulenkin, että se voi kestää takuussa luvatut 2 vuotta, jos puhelinta ei pudottele.

Tänään koulussa käyttelin puhelimella WLANia, kotona olevaa WLANia en ole saanut vielä toimimaan, kenties SSID:n piilotus ja melko voimakkaat salaukset ovat luurille liikaa. Pitäisi selvitellä joskus. En tiedä johtuiko hitaus puhelimesta, vai lähettävästä serveristä vai huonosta signaalista, mutta Agile Messengeriä ladatessani vauhti oli vain noin 50-60kt/s. Tosin kännykkään tuo on aika hyvä vauhti jo. Hyvin toimi.

PC Suitea en ole vielä kokeillut, en tiedä mitä se tarjoaa, olen suoraan siirtänyt bt:llä noita kuvia koneille, joita olen kameralla ottanut. Varmasti sieltäkin löytyy melkoinen parannus verrattuna siihen todella vanhaan PC Suiteen, joka minulla oli käytössä 6600 kanssa.

Paljon jää varmaan kertomatta, voin jatkaa kommenteissa, jos joku haluaa kysyä jotain, mutta en nyt jaksa enempää kirjoitella. Jos lyhyesti sanotaan, niin hyvä puhelin ja olen tyytyväinen, vaikka melko kallis oli. 3. evoluutio S60:stä vakuuttaa kyllä. Kamerakin on hyvä, käyttötarkoitukseensa. Mitään huonoa en ole vielä löytänyt. Joten, jos olet teknispainotteinen, haluat uuden puhelimen ja rahaa on, niin suosittelen. Voi ne rahat huonompaankin hukata. En tiedä mihin, mutta joku keksii varmasti.


Posted

in

by

Tags:

Comments

19 vastausta artikkeliin “Nokia e70”

 1. Exlex avatar
  Exlex

  Hyvältä siis vaikuttaa! Kunhan muutaman kuukauden odottelee muidenkin käyttökokemuksia ja mahdollisia softapäivityksiä (jos nyt haluaa varman päälle ottaa) niin voisi tuommoisen vaikka joululahjaksi itselleen hommata. Tuon avulla saisi koulussa tylsät luennotkin kulumaan kun voisi datailla huomaamattomasti keskellä luentosalia :)

 2. Jasmo avatar

  Koululla WLAN kuuluu vaihtelevasti. Esimerkiksi ruokalassa suorastaan aika huonosti.

 3. nico avatar

  Hyvä arvostelu!

 4. Elisa avatar

  Hyvä arvostelu. WLANin toimivuuteen vaikuttaa hyvin luultavasti salausmuoto. PC Suite on ihan kätevä ohjelmistopaketti jolla saa kontaktit, tekstiviestit ja kaiken multimedia materiaalin (kuvat, äänet, musat, videot) tietokoneelle talteen ja jos käyttää esim. Outlook-kalenteria niin merkinnät voi myös synkronoida PC Suiten avulla.

  Mielenkiintoni heräsi tätä E70 kohtaan kun pääsin tutustumaan lähempää Nokian vanhempaa 6822 luuria jossa on samanlaiset näppikset. Kauppojen mallikappaleet ovat antaneet karun kuvan näppäimistön toimivuudesta ja nyt kun pääsin kokeilmaan ihan aitoa versiota mielipiteeni ovat hieman muuttuneet. Tämän tyyppinen QWERTY-näppäimistö on yllättävän hyvä käyttää kun siihen tottuu ja helpottaa tekstiviestien ja sähköpostien kirjoittamista huomattavasti.

  Mielenkiinnolla odotan jos pääsisi jossain vaiheessa testaamaan tätä uudempaa teknologiaa sisältävää E70 koska etenkin tarkempi näyttö ja nopeat datayhteydet tekevät siitä todella houkuttelevan.

 5. Jasmo avatar

  Hintaa jos pitää miettiä, niin E70 maksaa puhelinkioskissa 476e + pk. http://puhelinkioski.fi/products.php?p=eb2882

  Puhelinta voi käyttää myös offline-tilassa, jos vaikka pitää siirtää vanhan puhelimen muistista (joka tarvitsee SIM-kortin) tiedot uuteen puhelimeen.

 6. Bircha avatar

  Kiinnostava luuri. Tässä mietin hankkisiko tuon vai N71 luurin. Nykyinen härveli on pari vuotta vanha 6260 läppäpuhelin joka on osoittautunut erittäin hyväksi laitteeksi. E70 virtuaalisena 3D-mallina osoitteessa: http://www.europe.nokia.com/A4142093

 7. Lauri avatar

  Siullakin on varmaan hopeinen/harmaa tuo pulikka, kun mustia ei ainakaan jossain vaiheessa tuntunut saavan mistään? En tiiä mikä on tilanne tänä päivänä.

 8. Jasmo avatar

  Joo, sellanen hopeinen, ei siis esim samanlainen joka on kuvissa (joka olisi paljon näyttävämpi)

 9. Lauri avatar

  Ite taas tykkään tuosta harmaasta enempi. Liekö makuasia.

  Oliko se siun luuri kans Suomessa tehty?

 10. Jasmo avatar

  Kyllähän akun alla lukee että Made in Finland, mutta eikö tuon pitäisi enemmänkin olla että Assembled in Finland, vai tehdäänkö noita muka ihan aikuisten oikeesti Suomessa? Ilmankos olikin niin stanan kallis .)

 11. Lauri avatar

  Niin no, kasataan ainakin, muusta en tiiä :)

 12. birdie avatar
  birdie

  Pari asiaa kiinnostaa:
  * Onko puhelimella mahdollista lähettää puhelimeen tallennetttuja tiedostoja selaimella maailmalle? Lähinnä tarvitsisin tätä ominaisuutta websähköpostissa liitteiden ja kuvien liittämiseen.
  * Onko puhelimessa mahdollista editoida otettuja kuvia millään lailla?

 13. Saku avatar
  Saku

  Moro!

  Pahoittelen sun blogin spammäystä tälläsellä, mutta mitähän sun vanhalle 6600:lle kuuluu? Oma ikivanha QD levis ja tartteisin tilalle uutta. Ei sattus olemaan myynnissä edulliseen hintaan?

  Mainion oloinen luuri tuo E70. Uutta puhelinta on joutunu tässä vähän kattelemaan, mutta ei tähän saumaan kykenis tuota E70:ä hankkimaan hintansa puolesta :)

 14. Jasmo avatar

  birdie: En ainakaan löytänyt mitään muuta kuin kuvan kiertämisen.

  Saku, mulla meni 6600 vaihdossa, sain jopa 100e (todellisuudessa 20e) hyvitystä.

 15. birdie avatar

  Mites Jasmo on toi tiedostojen lataus, onnistuuko? Onko puhelimessa tiedostoille Windows-tyylistä tiedostopuuta ja sille hallintaohjelmaa (kuten file explorer)

 16. Jasmo avatar

  Joo, tiedoston lataus onnistuu sillä puhelimen selaimella, lisäksi muistikortilla on bundlattuna mm. ZipManager (tms) joka hoitaa mahdolliset .zip tiedostot jne.

  Eräänlainen tiedostonhallinta on, mutta sieltä lähinnä voi käynnistää / katsella videoita & dokumentteja.

  PC Suiten yli voi sitten selailla paremmin sisältöä.

  Luultavasti FExplorerista on tullut jo uusi versio, joka toimii myös tämän uuden symbianversion kanssa.

 17. JT avatar
  JT

  Olen käyttänyt E70 nyt neljä kuukautta, eikä ole ollut päivääkään ilman että softa kaatuu, puhelua ei yhdistetä tai jos yhdistetään niin mitään ei kuulu. Softapäivityksen jälkeen voisi sanoa, että tilanne vaan huononi. Puhelin on helvetin hidas niin käynnistymään kuin käytössäkin. Ylihinnoiteltu lelupuhelin.

 18. Jasmo avatar

  Onneksi minulla ei ole ollut noin paljoa ongelmia. Uusimpien softapäivitysten (3.xx) jälkeen IDLE jämähtää joskus, mutta herää, kun painaa jotain numeroita.

  Itse tykkään edelleen, kun on kokonainen näppis.

 19. Teemu avatar

  E71 on ihan mainio puhelin. Sen parhaita puoli on näppäimistö, joka ei tosin välttämättä sovi iso sormisille. Kamera on myös varsin hyvä, mutta ikävä kyllä softassa on havaittavissa bugisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.