Media, medialukutaito, disinformaatio ja tyhjänpäiväisyys

Olen jo kauan aikaa voivotellut median ongelmia. Kuinka voi olla medialukutaitoinen, jos jokapäiväisessä paperilehdessä jokaisessa jutussa on virheitä, käytetään kuulopuheita totena ja viitataan yleisesti tutkimuksiin ilman lähteitä? Tästä olen puhunut jo aikaisemminkin, mutta tällä kertaa viittaan tuohon tutkimuksiin ilman viitteitä kohtaan.

Tänään päräyttää YLE24: Elokuvien salakopiointiliiga kiinni USA:ssa. Siinä on seuraava kohta:

Elokuvateollisuuden tuottajista teattereidin ja videoliikkeisiin lasketaan menettäneen piraattikopioiden vuoksi viime vuonna 14,5 miljardia euroa.

Mainita on ilmeisesti unohtunut, että kuka laskee, milloin on laskettu ja muut oleelliset asiat. Onhan tuo sen luokan väite, ettei sitä kukaan kehtaisi yleisölle omalla naamalla esittää ilman perusteluita. Vai onko tämä sitä lähdesuojaa?

Työn puolesta olen tässä nyt puolitoista kuukautta lukenut tieteellisiä julkaisuja ja olen jo hieman tottunut siihen, että jos jotain väitetään, se joko perustellaan, tai viitataan johonkuhun, joka väitteen on perustellut. Niin ei tosiaan toimita mediassa. Toisin sanottuna tuotakaan huimaa rahamäärää ei voida pitää yhtään mitään fakta-arvoa sisällyttävänä. Voihan olla että juuri kirjoittaja on laskenut tuon rahamenon ilman mitään referenssejä. Lasketaan. Joopa joo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Media, medialukutaito, disinformaatio ja tyhjänpäiväisyys”

 1. Loopy avatar

  Oosny.

  Ainahan se on mennyt niin, että taho, joka tietää asiasta hitusen enemmän lukee kansalle suunnattua tekstiä hivenen huvittuneena.

  Näin on useiden asioiden kanssa. Tietenkin olisihan noi ”faktat” voitu esittää perustellenkin, ei siinä mitään. Mutta perustelepa tuo. Väittäisin, että myös muut viihteen alahaarat kuiten pelit sekä intterweb syövät elokuvateollisuuden osuutta.

  Ja webillä tarkoitan tässä tapauksessa perussurffailua sekä verkossa tapahtuvaa sosiaalista kanssakäymistä.

  Itselläkin jäänyt telkkarin katsominen vähemmälle, tulee oltua entistä enemmän tietokoneella :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.