P2P osa 2

Käsittelin aikaisemmin television tulevaisuutta sisällölliseltä kannalta. Nyt ajattelin kirjoitella vähän tekniseltä kannalta.

Ehdotin Mureakuhan käyttäjille ideaa ISP:n tarjoamasta P2P-televisiosta. Kovin yllättynyt kai ei voi olla, jos vastaanotto oli vähintäänkin nihkeä. Jatkoin kuitenkin idean miettimistä.

Nykyisinhän P2P-televisiointia tarjoaa kohtuullisen rajoitetusti mm. SopCast. Käyttäjiä jonkin verran on, ja muutaman kokeilun tehneenä sain ihan ok tuloksia. Muitakin yrittäjiä on. Sisällön laillisuus on kyseenalaista.

Tulevaisuudessa, sanotaan vuonna 2010, verkot ovat jälleen huomattavasti nopeampia. En välttämättä puhu ainoastaan asiakkaille tulevasta nopeudesta, joka sekin varmasti on huomattavasti nopeampi, vaan myös runkoverkon nopeudesta. Kenties myös käyttäjien upload-kaistaa kasvatetaan. P2P-television kannalta se onkin kriittistä. Kuka niitä 24 Mbit ADSL2+ vehkeitä syöttää, jos kaikilla on upload 512 Kbit..

Mitä tarvitaan tulevaisuudessa television perustamiseen? Sisältöä. Siinäpä tarvittavat asiat ovatkin. P2P-television yleistyessä (ja uskoisin että se yleistyy) käyttäjämäärät lisääntyvät. Kun lähettäjä käynnistää lähetyksen, se on heti, ilman eri kuluja, kaikkien käyttäjien saatavilla. Ja toki sitä paremmin, mitä useampi käyttäjä siitä kiinnostuu.

Voisin kuvitella, että Saksan jalkapallon MM-kisat saattavat hetkellisesti nostaa P2P-television käyttöä. Työpaikoilla ja kouluissa ihmiset haluavat seurata pelejä. Tosin ne taitavat tulla illalla.. No ei anneta sen hidastaa. Anyways, televisio on läsnä kaikkialla, kunhan joku / jotkut vaan rippaavat sitä suoraan lennosta. Varsinaisesti kai se ei ole laillista, mutta netin käyttäjiä se harvoin haittaa.

Ehkäpä jatkossa MoonTV:n kaltaiset gonzo-kanavat lähettävätkin internetissä ilman massiivista lähetyskoneistoa. Ei mahdoton idea.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.