Sähkön säästäminen

Suomeen puuhataan ydinvoimalaa, vaikkakin puoli vuotta myöhässä. Lisää olisi tarve saada, vaikka Vihreät sitä (käsittämätöntä, mutta ei niinkään yllättävää) vastustavat. Mutta eikö sähkön säästämisen suhteen voitaisi tehdä jotain?

Itselle ensimmäisenä tulee mieleen tietokoneet suurissa yrityksissä ja kouluissa. Mistä oikeastaan on jäänne antakaa koneiden olla aina päällä? Vuodelta -80 jolloin kiintolevyjen spin up saattoi aina räjäyttää koko toosan? Se kaikkine buutteineen aiheutettu 400 käynnistystä / vuosi ei kyllä tuntuisi pahalta. Mutta ehkä syynä on jokin ylläpidollinen syy. Mutta eikö sen voisi hoitaa biosin WakeOnLan asetuksella?

Mutta paljon se säästäisi sähköä. Kymmenet ja kymmenet tuhannet koneet Suomessa olisivat ainakin 12h vuorokaudesta kiinni. Kesäisin ilmastointi ei kuormittuisi. Talvella tietysti lämmityskuluissa ei ehkä saataisi koneista johtuvia säästöjä, mutta en tiedä onko se merkittävä säästö.

Luulisi, että kouluilla ja suurissa yrityksissä olisi kannattavaa pitää koneet sammutettuina. Vai ajatellaanko siinä, että muutaman tuhannen euron takia sellainen rumba ei kannata?

En tiedä kannattaisikokaan. Eikä minulla ole tästä mitään empiiristä tutkimusta. Mutu kuitenkin esiintyy minussa poikkeuksellisen vahvana. Kouluilla ja firmoilla pitäisi olla sähkön kulutuksessa joku töpselikohtainen mittaus, jolloin tietokoneiden kuluttama sähkö saataisiin mitattua ja sitä voitaisiin kauhistella. Teho ei tule ilmaiseksi.

Tästä olikin ollut juttua Tekniikka & Talous -lehdessä. Kiitos Arsulle. Täytyy myöntää, että sähkön kulutus stand by -laitteilla oli paljon rajumpaa, kuin osasin arvella.


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 vastausta artikkeliin “Sähkön säästäminen”

 1. Arsu avatar
  Arsu

  tässä keväällähän oli juttua tekniikka & talous lehdessä tästä aiheesta, jos en ihan väärin muista. Taisi olla niin että parin ydinvoimalan tuottamat sähköt menee erinäisten laitteiden stand by -tilojen kulutukseen.

  että kyllä sitä ehkä kannattaisi kannattaisi harkita. itsekin kyllä sen koneen auki jätin kun töistä läksin..

 2. Arsu avatar
  Arsu

  ja löytyhän se artikkelikin, heti kun paino submittia. eli http://tekniikkatalous.talentum.com/doc.te?f_id=884206

 3. Jasmo avatar

  Kuin myös…

 4. Iiris avatar
  Iiris

  Tosi mielenkiintoinen näkökulma, itse kannattaisin ajatusta, vaikka oma tietämys on vielä enemmän mutua :) Mutta varmasti harkinnanarvoinen juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.