Jännä juttu

Tänään sain linkin irkissä prekariaatti.orgin keskustelupalstalle. Jos haluat tässä vaiheessa tutustua tekstiin, niin tutustu nyt.

Itse tutustuin koko säikeeseen ja pitkän aikaa alusta luulin, että kyseessä on vitsi. Mutta ei ollutkaan. Sitten luin tarkemmin, havaitsin varsin mielenkiintoisia mielipiteitä. Yhdessä asiassa olen foorumille kirjoittajien kanssa samaa mieltä. Haluaisin itsekin nähdä Suomessa enemmän kansalaisaktivismia, ettei maailmaa parannettaisi vaan blogeissa. Mutta palataan säikeeseen..

Prekariaatit, tai jotkut sellaiset, ovat jotain tyyppejä – ei minulle aivan selvinnyt – jotka vastustavat yhteiskunnan epätasa-arvoa ja yrittävät pitää heikon puolta. Tai jotain. Tuollaisen käsityksen lukiessani sain. He eivät ole johdettuja vaan organisoituneita. He käyttävät mielellään termiä kapitalisti ja vihaavat solmioneuvotteluita.

Eräs foorumin keskeinen hahmo sanoo:

Emme halua lisää työtä vaan lisää rahaa, asuntoja, yhteisiä tiloja, ilmaisia palveluja.

Kukapa ei haluaisi? Itsekin haluaisin paljon enemmän rahaa, en varsinkaan töitä. Palkkahan on korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Mutta jos töitä ei haluta tehdä, niin millähän nuo ilmaiset palvelut ja yhteiset tilat rahoitetaan? Prekariaattien mielestä kapitalisteilla on kyllä niin paljon, että he maksavat. Prekariaattien ei siis tarvitse tehdä mitään.

En edes jaksa käsitellä pidemmälle tuota foorumia, koska asiat ovat jotenkin niin ilmiselviä. Prekariaatit ovat joukko ihmisiä, joita ei kiinnosta tehdä mitään ja odottavat, että joku tekee sen heidän puolestaan. He sanovat, että ovat niin huonossa asemassa, etteivät voi mitään. Siksi on sallittavaa varastaa kaupasta kalliita tavaroita, vaikka halpoihin olisi varaakin, koska kapitalistillakin on varaa, ja prekariaatti ei ole kapitalistia huonompi. Kaikille sama palkka. Kansalaispalkka. Ja ties mitä.

Anteeksi nyt, mutta mitä vittua?


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 vastausta artikkeliin “Jännä juttu”

 1. Lauri avatar

  Hahaha ei oo todellista. Ihan oikeesti, kuten jo todettu, mitä _vittua_?

 2. savaaZ avatar
  savaaZ

  Joo ei tähän tosiaankaan voi todeta kuin: MITÄ VITTUA!?
  OK, mikäli tulisi kansalaispalkka niin jollain tavallahan kansalaisen pitäisi ”ansaita työpaikkansa”. Ketkä erotettaisiin ensimmäisenä yrityksestä nimeltä Suomi? Prekariaatit?

 3. Jasmo avatar

  Itse kansalaispalkkaa en pitäisi lopulta edes huonona ideana. Ainakin tutkimisen arvoisena.

  Mutta se, että *kun tolla on, niin mullakin pitää olla* on aika erikoinen näkemys. Varsinkin, kun ei olla itse valmiina tekemään mitään rakentavaa asian puolesta, lähinnä varastamaan sitten kaupasta.

 4. Kossu avatar
  Kossu

  Johan kansalaispalkkaa maksetaan työttymyyskorvauksen muodossa. Mielestäni hyvä palkka kotona makaamisesta. Rikkaitten palkoista, omaisuudesta ja sälästä nämäkin rahat tulevat. Puhumattakaan pienituloisen veroista. Kyllä mullekin raha aina kelpais. Ikävä vaan, että pitää tehdä jotain sen eteen. :P

 5. Jasmo avatar

  Niin, periaatteessa maksetaankin. Monikertaiset lappusodat, virkamiesviidakko jne vaan voitaisiin purkaa, kun käytettäisiin kansalaispalkkaa sen sijaan :)

 6. savaaZ avatar
  savaaZ

  Niin siis olisko toi kansalaispalkka ihan vakio ja sit siihen lisäksi saisi oikeasti rahaa ne, jotka sen ovat ansainneetkin? Ja joka tapauksessa, kaikki joutuvat jonkinlaisia paperisotia käymään toimeentulonsa eteen. Jos on työttömänä tai muuta, niin vähän pitää tehdä toimeentulon eteen, tai muuten jäätäisiin kirjaimellisesti sohville makaamaan, kun ei tarvitse aivosoluakaan elinkeinonsa hankkimiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.