Suomalaisiin tekijänoikeusjärjestelmiin haetaan selvyyttä

Aika monta kertaa viimeisten parin vuoden aikana ihmiset ovat tuskastelleet Teoston ja Gramexin päätöksistä ja yleisistä menettelytavoista, että eihän noin voi olla. Harrastetaan moninkertaista rahastusta, ollaan joustamattomia ja laaditaan käsittämättömiä päätöksiä, kuten että nettikaupasta ostettuja biisejä ei saa käyttää dj-toiminnassa. Eli jos DJ ostaa vaikka Beatportista biisin ja aikoo soittaa sitä, niin teostomaksujen lisäksi hänen pitää tilittää vielä gramexille kopiointimaksu. Vaikkei mitään kopioimista edes tapahtuisi.

No nyt Gramexin itsevaltaa aiotaan tarkistaa pariinkin kertaan eri oikeusasteissa. Brittiläinen Rights Agency haastaa Gramexin käräjille tilittämättömistä maksuista. Gramex on kerännyt maksut, mutta ei tilittänyt niitä artisteille.

Nyt myös YLE on kyllästynyt Gramexin toimintaan. Ei ihme, sillä Gramex haluaa yleisradion maksavan maksut potentiaalisten kuuntelijoiden mukaan, joita Suomesta siis löytyy noin viisi miljoonaa. Lisäksi esimerkiksi kännykkätelevision kautta lähetetyistä biiseistä pitäisi maksaa vielä erikseen.

Hyvä, että asioita tarkastetaan oikeusasteissa. Aktiivisesti aihetta seurannee myös Digitodayn Tekijänoikeusblogi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.