Asiakaspalvelua etsimässä

Urheiluliikkeistä minä ja kaverini olemme löytäneet paljon luontaan työntäviä ja epämiellyttäviä myyjiä. Jotkut eivät kykene tunnistamaan, minkä tason välineitä ollaan hakemassa. Toiset eivät egosentrisestä asemastaan voi ymmärtää olevansa väärässä. Kolmansia asiakaspalvelu ei vaan kiinnosta, saman palkan tästä kuitenkin saa. Niin, toisin kuin virheellisesti luullaan, urheilukauppojen myyjillä ei ole provisiopalkkausta.

Tämä tuli esiin muutamissakin tapauksissa.

Kävin ostattelemassa uusia monoja Joensuun Sportiasta. Aluksi tein jonkun harjoittelijan, joka oli nuori ja palvelualtis poika, kanssa sopimuksen hinnasta ja lupasin tulla seuraavana päivänä hakemaan monot. No poika ei ollutkaan paikalla ja varsinainen myyjä tuli sitten myymään. Kysyin häneltä hintaa ja sain vain alle puolet siitä alennuksesta, mitä harjoittelija oli luvannut. No, mainitsin asiasta ja hinta saatiin kohdalleen. Katselimme monoa siinä vähän vielä ja arveltiin, että otetaanpa hinnasta vielä tyhjät pois. Tässä vaiheessa jo paikan omistajakin tuli paikalle. Kysyimme pariin otteeseen hintaa alas, kun tiedettiin, että on siinä vielä kate tallella. Ei. Ei senttiäkään. Paikan omistaja uhkasi jopa olla myymättä koko kenkää minulle, kun olen niin vaikea asiakas. Kuulemma edellisen kauden kengän voi laittaa ihan hyvin hyllyyn ja myydä ihan normaalilla hinnalla. Niin varmasti. Omistaja oli kerinnyt jo käydä Itävallassa hiihtämässä, josta hän muisti kyllä mainita. Kysäisimme häneltä, että mitenkäs kun forecastit näyttävät, että Itävallassa ei ole vielä edes lunta. Kuulemma 1-2 cm riittää hiihtämiseen. Huikea mies. Valitettavasti Joensuun valikoima on juuri se, miltä kuulostaakin ja monot oli otettava. Suksiasioissa tämän paikan omistaja tuntuu olevan niin yössä, kuin vaan voi olla. Hän myy 14m kääntösäteellä olevia suksia suurpujottelusuksena. FIS:n säännöissä lukee, että suurpuikkasuksen kääntösäde ei saa olla alle 21m.

No tämähän ei vielä loppunut tähän. Joensuussa osataan ™ myös Intersportissa. Alhaalla, missä myydään takkeja ja vaatteita ja pyöriä, saa ihan hyvää palvelua. Yläkertaa kannattaa välttää. Kohta 30-vuotias, 90kg painava, koko elämänsä hiihtänyt mies käveli yläkertaan ja kysyi myyjältä, että onko heillä Atomicin B9:stä (laskettelumono) jäykempää mallia. Vastauksena oli tarviitkos sinä sellaista? Heh heh, hämäävää. Minusta ko. jampan olemuksesta on helppo aistia, että hiihdetty on ja sitä myöten tuollainen alentuva holhous olisi syytä jättää väliin.

Sama mies palveli myös toista tuttua. Ikää ei ollut aivan yhtä paljoa kuin edellisessä tapauksessa. Puhe oli siteistä. En muista tarkkoja malleja, mutta kyseessä oli kuitenkin joku side, jonka DIN-asteikko loppui 12:een. Kysymys kuului, eikö ole jäykemmällä jousella varustettua sidettä, kun tuo ei ehkä riitä. Vastaus oli uskomaton: Joensuussa on kaksi miestä, jotka tarvitsevat sellaisen siteen, etkä sinä ole kumpikaan niistä. Myyjän pitäisi osata ymmärtää, että jos laskija ymmärtää noista siteistä sen verran, että tietää pyytää jäykempää jousta, niin yleensä hänellä on siihen perusteet. Ja vaikkei olisikaan, miksi myyjän täytyy käyttäytyä noin? Kauppoja ei tullut silloinkaan. Kuriositeettina voitaneen mainita, että Joensuusta löytyy melko monta laskijaa, joilla on dinit yli 12. Itselläkin 11, ja olen tämmöinen rimpula. Silti suksi katoaa kaatuessa jalasta aivan huomaamatta. Kuten tietysti rinteessä pitääkin.

Intersportin yläkerrasta löytyy kauhutarinoita aivan jokaiselta, joka siellä on käynyt. Myyjät lähinnä vittuilevat asiakkaille. Se ei ole yksi tai kaksi ihmistä, jotka ovat asettaneet ko. paikan boikottiin.

Erä-Urheilusta olen saanut ihan hyvää palvelua, varsinkin silloin, kun etäisesti tunsin erään myyjän. Vaikkei tämä myyjä alakerrassa enää olekaan myymässä, niin en ole vielä joutunut siellä haukutuksi. Tosin Erä-Urheilun hinnoista voi olla montaa mieltä. Onhan se ihmeellistä, että kun Sportia myy ilman alennuksia ja Erä-Urheilu 20% alennuksella niin hinta on samalle tuotteelle sama.

Pyrin ostamaan kovat tuotteet, kypärät, sukset, sauvat, monot jne, tästä lähtien jostain muualta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 vastausta artikkeliin “Asiakaspalvelua etsimässä”

 1. Kossu avatar
  Kossu

  NO huhhuh. Minä maksaisin vaikka sen 20% enemmän jos tuollasta palvelua olisi halvemmassa kaupassa. Ihan uskomatonta.

 2. haq avatar
  haq

  Ihmetouhua tuo kyl on, jos heittävät melkeen kaupasta pihalle, kuin ravintolasta klo 4.02, jos vähän tinkaa!

 3. Jasmo avatar

  Täytyy kaiken haukkumisen lomassa muistaa kehua Partiokuksaa, josta saa hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Myös silloin, jos asiakas esittää omia mielipiteitään.

 4. haq avatar
  haq

  Joo Kuksassa voi myös esittää oman hintansa, jonka aikoo maksaa, ilman lähtöpasseja kaupasta.

 5. kummasteleva avatar
  kummasteleva

  Olette kyllä ihan oikeassa, että ei myyjä voi käydä ”vittuilemaan” asiakkaalle. Myyjän olisi vaan itse kuunneltava ja yrittää olla ottamatta asiakkaan (välillä aika satuttaviakin)kommentteja itseensä. Monesti vaan tahtoo olla niin, että jotkut asiakkaat(en todellakaan tarkoita teitä ketään vaan ihan yleisesti) tulevat tietoisesti suoraan sanottuna vittuilemaan myyjälle. Kun myyjä esim. tervehtii ei sanota mitään takaisin, välttämättä ei edes olla huomaavinaankaan ja sitten parin minuutin päästä ollaakin jo huutamassa kun täällä ei saa mitään palvelua. Sitä varten myyjät siellä ovat , että heiltä voi kysyä apua ja he toivottavasti ainakin sitä mielellään antavatkin, mutta ei me mitään ”kiukunpurkaus-säkkejä” olla.
  Toki aina saa kokeilla tinkiä, eikä sekään ole mikään syy myyjän kiukkuuntua.Siitäkin vaan tulee monesti aika epämiellyttävä tapahtuma jos ollaan puoli tuntia kinasteltu hinnasta, joka on esim. ollut jo valmiiksi alennettu tiukaksi hinnaksi.
  Ei ketään ihmistä voi kohdella ihan miten tahansa-ei ASIAKASTA eikä MYYJÄÄ.Pieni kunnioitus kummankin puolesta on hyvästä.Olen itsekkin asiakaspalveluammatissa( eri alalla kylläkin) ja valitettavan usein satuu niin että asiakas heti alusta alkaen piikittää myyjää ja suorastaan haukkuu lopuksi vaikka myyjä yrittää olla ymmärtäväinen, ystävällinen ja asiantunteva. Myyjät ovat erittäin aliarvostettua-ja palkattua joukkoa.Kukaan ei oikeastaan valita että kun olipa esim jossain isossa marketissa huono palvelu, koska eihän siellä ole sitä ollenkaan, eikä sitä kukaan oikeastaan vaadikkaan. Pienemmässä liikkeessä kritiikki tulee pienestäkin asiasta. Pienessä liikkeessä palvelu on oikeastaan ainut valttikortti isojen markettien rinnalla.
  Teitenkin jokainen itse valitsee ammittinsa, niin hyvine kuin huonoinekin puolineen. Ja tietenkin onneksi on PALJON niitä jotka ovat aivan IHANIA asiakkaista ja he ovat oikeasti kiitollisia palvelusta. Me myyjätkin olemme vaan ihan samanlaisia ihmisiä ja myöskin itsekkin päivittäin asiakkaita jonkun muun työpaikalla. Tietysti pitäisi aina muistaa että kritiikki on vain kehittävää ja kiitos taas on se palkinto hyvin tehdystä työstä. Muistetaan kertoa välillä myös sitä hyvää palautetta sellaisen sattuessa kohdalle, koska valitettavan harvoin myyjät saavat palvelusta kiitoksen ääneen sanottuna(semmoinen tuo aina päivään kummasti piristystä). Kritiikkiä tulee sitäkin herkemmin.Se taitaa olla helpompi sanoa kuin kiitos. Meitä kaikkia, sekä MYYJIÄ että ASIAKKAITA on niin moneen eri lähtöön…

 6. Jasmo avatar

  En väitä, että olisin aina kaikkein helpoin asiakas, mutta en taatusti myöskään vaikea. En koskaan yritä pilkata myyjää. Tai korjaan. En koskaan pilkkaa myyjää, jollei hän ensiksi pilkkaa minua. On totta, että esimerkiksi nyt jos menen Intersportin yläkertaan Joensuussa tai Sportian omistaja tulee myymään minulle jotain, olen jo valmiiksi negatiivinen.

  Mutta asiat voi esittää niin monella eri tavalla. Kun kävin paikallisen Elmo-sportin alakerrassa ostamassa jalkapalloa, niin päädyin katselemaan noin 22e maksavien pallojen koria. No myyjä tuli siihen ja kysyi, että palloako olet vailla. Minä siihen, että palloapa hyvinkin ja et tälläistä kattelin.

  Myyjä sanoi siihen, että odotas, mulla on tuossa sulle hyvä pallo vaain 12e kalliimmalla, ja toi mulle hiekkapallon. Lupas mulle, että se kestää paljon paremmin, mitä se mun katselema 22e pallo. Uskoin. Nyt kun sitä olen vähän käyttänyt, olen huomannut että hän oli oikeassa. (kyseinen jamppa möi minulle myös futiskengät, olisin ostanut numeron liian isot, mutta päättäväisesti ko. jamppa ohjasi minut oikeaan kokoon.)

  Ideana tässä tarinassa oli se, että asiakasta voi ohjata muutenkin, kuin esiintymänä Ukko Ylijumalana.

  Mitä tulee pieniin kauppoihin, niistä olen poikkeuksetta saanut hyvää palvelua. Ja pienessä kaupassa, jos saisin huonoa palvelua, ilmoittaisin asiasta ja poistuisin. Esimerkiksi Lappeenrannan Intersportissa ei ole minkään sortin poltetta myyjillä tulla kysymään, voisinko auttaa, vaikka asiakas olisi pyörinyt hyllyjen välissä 20 minuuttia. Näin itseasiassa tapahtui, ostin kypärän ja sovitteluun meni kauan.

  Koko viestillä olen koittanut lukijoille ja itselleni vakuutella, että vaikka varmasti vaikeita ja ikäviäkin asiakkaita on, niin minä / me ei sellaisia olla.

  plur :)

 7. kummasteleva avatar
  kummasteleva

  Olet ihan oikeassa. Meitä on niin moneen lähtöön…
  Pitää muistaa sekin, että jos jossain liikkeessä on vain yksi tai kaksi sellaista myyjää jotka saavat jos valmiiksi mielen negatiiviseksi niin kannattaa mennä kysymään apua joltain muulta myyjältä samasta liikkeestä. Joku toinen voi olla taas täysin erilainen asiakaspalvelija. Sehän siinä yleensä onkin, että jos yksi myyjä on ollut asiakkaalle töykeä se monesti leimaa kaikki muutkin myyjät sekä koko liikkeen. Muilla ei ole silloin oikein edes mahdollisuutta näyttää sille pettyneelle asiakkaalle omia tapojaan toimia asiakaspalvelijana. Jokainen asiakaspalvelija on myöskin yksilö. Kannatta kokeilla. Toivotaan ainakin että näin olisi…;)

 8. Jasmo avatar

  kummasteleva, missä Joensuun urheiluliikkeessä sinä olet töissä? :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.