Käytettävyys

Käytettävyydestä puhutaan. Niko Nyman (Paremmin tunnettu ehkä osana Slusnik Lunaa) kirjoittaa blogissaan paljon käytettävyydestä ja varsinkin Nokian Symbian-puhelinten käytettävyydestä. Nikolla on paljon hyviä näkemyksiä asioista ja hän osaa osoittaa ongelmakohdat tehokkaasti.

Käyttettävyydessä ja käyttöliittymissä onkin yksi ominaisuus, joka kannattaa huomata. Ongelmia voi osoittaa kuka tahansa. Siihen ei tarvita kuin kokemusta ja kykyä käyttää analyyttisesti jotain laitetta tai ohjelmistoa. Mutta entä ne korjaukset? Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että korjausehdotusta ei anneta. Eikä ole mitenkään epätavallista, että annetussa korjausehdotuksessakin on joku, kirjoittajan aikaisemmin eri yhteydessä kuvaama, käytettävyysongelma.

En halua tässä mollata ketään käytettävyydestä kirjoittavaa, teenhän sitä itsekin, mutta haluan muistuttaa kaikille, kuinka vaikeaa hyvän käytettävyyden suunnittelu oikeasti on. Käytettävyyssuunnittelu ja -toteutus usein kilpailee samasta ajasta ominaisuuksien luomisen kanssa ja markkinavalttina käytettävyys tai easy to use on jo puhkikulutettu tuotteilla, jotka olivat kaikkea muuta.

Olen silti samaa mieltä Nikon kanssa Symbian käyttöjärjestelmästä:

I’m slowly getting brainwashed to the nerdy possibilities of N90, although I still think it (and Series 60 OS itself) is an early adopter thing not suitable for people who just want a phone. Or just want to take pictures. Or just do anything else, without the hassle of operating a matchbox-sized computer disguised as a handset.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.