Linux

Olen haukkunut Linuxin käytettävyyttä monessakin otteessa. Nyt kuitenkin päätin asentaa kotiin Ubuntun, kun siitä oli tullut uusi versiokin.

Hyvä on, ihan one-click-installista ei voida puhua. Kone on jotain 3-4 vuotta vanha. Lähes kaikki toimi heti asennuksen jälkeen, eikä asennuskaan kysellyt mahdottomia. NTFS-levyt eivät toimi tällä hetkellä, en saa mountattua oikein, mutta pienellä vaivalla luulen pääseväni ainakin lukemaan niitä melko helposti.

Aikaisemmin olen käyttänyt aina Linuxia vanhoilla koneilla. Meno on ollut tahmaista. Nyt prosessorina hyrrää 2000+xp ja 768Mt muistia. Meno on yllättävästi rouheampaa, kuin 350Mhz k6/2 kokoonpanolla..

Aivan ensivaikutelma tästä uudesta Ubuntusta on, että tätähän voisi vaikka käyttää työpöytänä.

PS. Niin, käsititte oikein. Muut lähtevät mihin lähtevät perjantai-iltana, minä asensin Linuxin..


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Linux”

 1. Marko avatar

  Voi voi, onko Jazmosta tullut nörtti :)

  Ubuntu on kyllä mainio vaihtoehto Linuxiin tutustumiseen, joskaan asennuksessa ei opi juurikaan mitään ja myöhemmin voi joutua ongelmiin. Normikäyttäjälle kyllä hyvä vaihtoehto.

 2. putteh avatar
  putteh

  Itsekin asensin Ubuntun tähän muutaman vuoden vanhaan läppäriin tuossa pari kolme viikkoa sitten. Positiivinen yllätys on ollut, kaikki tärkeimmät jutut toimivat heti lennosta, lähiverkossa olevan Windows XP -koneen tiedoistoihin pääsi ilman säätämistä käsiksi yms.

  Vain 256 megaa keskusmuistina on isoin jarru tässä koneessa, mutta yllättäen gnomekin on ihan siedettävän nopea – tosin enpä minä tätä konetta juuri surffausta ihmeellisempään käytäkään. Fluxboxia tuli vähän testattua kevyempänä ikkunamanagerina, mutta sitä olisi kyllä joutunut puukottamaan ihan helvetisti, että olisi saanut itseään miellyttävän, joten palasin gnomeen.

  Ubuntun miinuksina tulisi mieleen tällä hetkellä ensinnäkin kovin keskeneräisen (lähes käyttökelvoton, kaatuilee) tuntuinen Rhythmbox default-musiikinsoittimena, sekä ongelmat webdavin kanssa Nautiluksessa. Webdavissa tuntuisi tosin olevan jotain ketuillaan palvelinpäässäkin, kun Windowsin puolellakin toimii vähän ihmeellisesti.

  Mielestäni asennuksen jälkeen saisi olla myös ihan oletuksena mountattuna samalla koneella olevat Windows-levyt. Eihän toi iso homma ole itse mountata, mutta kuitenkin.

  Itselläni on sellaiset fiilikset, että kyllä tämä Ubuntu tulee säilymään käytössä. Tätä on mukava käyttää, ja vaikeudesta (ainakaan peruskäytössä) ei mielestäni voi puhua – joitakin asioita tehdään vaan eritavalla kuin esim. Windowsissa. Joitakin helpommin, joitakin vaikeammin. Ehkä se suurin jarru noin yleisesti on (ja varmasti monesti itselläkin) se, että on vaan totuttu tekemään asioita ”Windows-tavalla”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.